SVT släpper true crime-dokumentär om jakten på Lasermannen

Postern för serien Jakten på Lasermannen. På bilden syns ett öga som träffas av en laserstråle. Till höger skiftar bilden till en karta

Historien om en av de mest omfattande svenska polisutredningarna i modern historia blir SVT-dokumentär producerad av Pål Hollender.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-03-29 16:27  |  Lästid: < 1 minuter

Lasermannen, John Ausonius, är en av Sveriges mest ökända brottslingar. Under sex månader i början av 1990-talet sköt han sammanlagt elva personer i Stockholm och Uppsala. Det offren hade gemensamt var att de var män och hade utländsk bakgrund. Polisutredningen som följde blev en av de mest uppmärksammade i svensk kriminalhistoria.

Under det dryga år som gick mellan det första attentatet och gripandet arbetade utredarna under en enorm press, ett helt folk var skräckslaget och media bevakade varje steg de tog. I Jakten på Lasermannen berättar för första gången utredare, kriminaltekniker, förhörsledare och åklagare sina versioner av historien och om de banbrytande metoder som till slut ledde till gripandet.

Lasermannen färgade sitt hår rött och använde blåa linser för att se mer svensk ut. Foto: SVT

I serien syns även den brasilianske musikern Heberson, som blev skjuten utanför konsertlokalen Brygghuset i Vasastan, och gatuköksägaren Isa, som kämpade för sitt liv när Lasermannen attackerade honom i dennes grillkiosk i Djursholm, berätta om hur det är att leva med de fysiska och psykiska minnena efter attackerna.

Producent är den ofta kontroversielle Pål Hollender som blev rikskändis efter sin medverkan i Expedition: Robinson 1998. Hollender har de senaste åren varit producent åt tv-program som Brottskod, GW:s mord och Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman

Jakten på Lasermannen som är en dokumentärserie i sex delar har premiär den 11 april på SVT1 och SVT Play.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-29 16:31