Hoppa till innehåll

15 bästa true crime-dokumentärerna att förgylla julledigheten med

Rodrigo Soto

Listan för oss som gillar True Crime-genren!

true-crime-dokumentarer

Hösten och vintern är en bra tid för att kura ihop sig i soffan och se något riktigt bra på tv!

Höstmörkrets ljusaste stunder är att se en riktigt bra dokumentär, menar Cafés True Crime-expert Rodrigo Soto.

Café sätter sig till rätta i soffan, försöker undvika spoilers och tipsar om de 15 bästa dokumentärerna i genren som bevisar att verkligheten alltid överträffar dikten. 

1. Staircase – SVT

Serien har länge varit en svårfunnen juvel – fram till nu, när den är en del av SVT:s höstsatsning på True Crime som finns på SVT Play. Det är en ynnest att se den här serien med undertexter!

the-jinx
Robert Durst i The Jinx.

2. The Jinx – HBO

Nuförtiden är man väldigt bortskämd med snygga produktioner och denna kvalificerar sig definitivt in som en sådan. Serien består av sex avsnitt om sonen i en av USA:s rikaste familjer med en personlighet och historia som ömsom fascinerar ömsom skrämmer. Det kusliga slutet!

3. The Imposter – Netflix

Jag är väldigt svag för reenactments (historiskt återskapande) och mellanvästern i USA är en perfekt miljö för dessa draman. Huvudpersonen själv berättar ohämmat denna osannolika historia som kastar omkull en gång på gång.

4. Making a murderer – Netflix

Om du har missat förra sommarens stora snackis vill jag framföra min allra djupaste avundsjuka på att du har den här serien framför dig. Sträcktittande ligger man på sin avdomnade arm och försöker greppa 1) Den tablet man spelar upp serien ifrån för att snabbt starta nästa avsnitt och 2) om det verkligen ska få gå till såhär!?

mordutredningen-svt
I Mordutredningen får vi följa jakten på mördaren i realtid med start under mordnatten.

5. Mordutredningen – SVT

Ingen kosmetika i den här brittiska realtidsdokumentären som går rakt på sak och där introt sätter stämpeln direkt. En ung man mördas i Bristol och trots massiv kameraövervakning och DNA-spår är gärningsmannen inte självklar. En GW Persson-favorit som hyllar det faktum att man får följa hela processen med full transparens.

6. West of Memphis – Youtube

I närmare 20 år har en lång rad kändisar, med Johnny Depp i spetsen, försökt uppmärksamma detta fall. Uppmaningen om viewers discretion har aldrig varit mer aktuell och vissa bilder i filmen är väldigt svåra att få ur minnet.

UPPDATERING: (West of Memphis är en uppföljare till dokumentärerna i Paradise Lost-trilogin – Paradise Lost 1: The Child Murders At Robin Hood Hills, Paradise Lost 2: Revelations, Paradise lost 3: Purgatory. Så se gärna allt från början)

the-thin-blue-line
The thin blue line har kallats den bästa dokumentären någonsin.

7. The thin blue line – Youtube

Symbolen mellan anarki och ordning. En mångprisad dokumentär som även fått epitetet ”the greatest documentary ever made”. Fenomenal filmmusik av kompositören Philip Glass.

8. Capturing the Friedmans – Youtube

25 år av hoppiga, knackliga hemmavideos avslöjar en helt annan bild av en utåt sett vanlig amerikansk förortsfamilj.

into-the-abyss
Blicken när man fängslas av en riktigt bra True Crime-dokumentär.

9. Into the Abyss – Youtube

Herzog leder oss med sin karaktäristiska röst genom dödsstraffets offer. Stark dokumentär som tar upp debatten om dödande oavsett i vilket namn det sker.

10. There’s something wrong with aunt Diane – HBO Nordic

Alla öden i True Crime-genren är djupt tragiska såklart, men med det sagt väcker denna historia ovanligt djupt obehag hos mig.

11. Dear Zachary – Youtube

Andrew Bagby blir mördad medan han och hans flickvän väntar barn. En kompis till Andrew beslutar sig för att filma en dokumentär om Andrew för att barnet ska få lära känna sin pappa. Otrolig tragisk, grym och magstark dokumentär där det som skulle varit en hyllning efter hand tar en rejäl u-sväng.

Central-Park-Five
Central Park Five utspelar sig i New York.

12. Central Park Five – Youtube

Dokumentär som behandlar ett ständigt aktuellt ämne, stereotypisk profilering och förutfattade polisantaganden i förmån på snabba resultat utan några säkra bevis.

13. Cocaine cowboys – Netflix

”Har du sett Cocain Cowboys, heeelt sjuk!” Sådana sms fick jag flera stycken för 10 år sen när Cocaine cowboys kom och visade hur det relativt sömniga, pastellfärgade, Miami förvandlades till ”the drug, murder and cash capital of the United states”. Som Rick James sa – ”Cocaine is one hell of a drug”.

The-Seven-Five-
The seven five handlar om en korrupt poliskår i 80-talets New York.

14. The seven five – Showtime

Brooklyn, New York, 80-tal, Crack kokain och korrupta poliser. Starka karaktärer, stora amerikanska bilar och ånga från gatan. Gillar du den här? Se även filmen Serpico, om hur det kunde vara decenniet innan i the Big Apple.

15. Amanda Knox – Netflix

Tabloidvänligt mord som utspelade sig bland utbytesstudenter i Perugia, Italien. Intressant att se hur media, kultur och språkbristningar påverkar utfallet.

Hoppas den här listan ger dig många timmar spänning, underhållning och tankeställare. Dela gärna listan med en vän som också gillar True Crime! Vill du tipsa om fler dokumentärer inom True Crime? Tipsa på olle.arnell@cafe.se.

Fler tips för en härligare höst!

10 läskigaste skräckfilmerna på Netflix

12 roliga serier att slökolla på – och var de finns att streama

Hitta rätt stream – listar alla filmer, serier och dokumentärer på samma ställe

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.