Hoppa till innehåll

Helgens true crime-tips: Netflix-dokumentären om apotekaren som avslöjade opioidkrisen

The Pharmacist på Netflix
Jonas Fiskáare

”The Pharmacist” handlar om apotekaren Dan Schneider som förlorade sin son och som i frustationen startade en egen mordutredning.

Det senaste tillskottet bland sevärda true crime-dokumentärer i Netflix gedigna utbud är en fascinerande historia, som inte bara gestaltar ett tragiskt livsöde utan även belyser flera parallella problem som bottnar i en drogskandal, präglad av korruption, lögner och girighet. Huvudrollsinnehavaren Dan Schneider är apotekaren från Louisiana som tragiskt förlorade sin son, som utredde saken själv och sedermera kom att uppmärksamma den växande opioidkrisen i USA under 90-talet och 00-talet.

Historien börjar en aprilnatt 1999 i den välmående stadsdelen St Bernard Parish i New Orleans, Louisiana. Dan Schneider med fru och dotter blir väckt av polisen som knackar på dörren. Det är då familjen nås av chockbeskedet: parets 22-årige son Danny har hittats ihjälskjuten i sin pick-up efter att ha köpt crack i den ruffiga stadsdelen Ninth Ward — en plats som sällan gästas av personer med Dannys bakgrund.

Dödsbeskedet påverkar såklart fadern mycket hårt. Slagen av sorgen och frustrerad av polisens svala intresse att hitta mördaren startar han själv en utredning för att skipa sonen rättvisa. Med imponerande beslutsamhet och handlingskraft börjar han ringa runt till invånare som bor i området kring mordplatsen, i hopp om att höra någon som eventuellt kan ha sett något av värde för utredningen. Vittnesmålen är dock få — det finns en inrotad ”tystnadskultur” bland Ninth Wards invånare.

Men Dan ger sig inte så lätt. Hans utredning är mycket noggrann och han spelar till och med in samtliga telefonsamtal för att kunna använda som bevis vid eventuell rättegång. Så en dag får han äntligen napp i jakten på Dannys mördare: en kvinna som befunnit sig på mordplatsen den ödesdigra kvällen hävdar sig veta namnet på den som sköt Danny. Att få henne att vittna i rätten ska dock visa sig svårt. Det blir starten på en ett år lång tjat-process, där Dan drivs mellan hopp och förtvivlan, innan kvinnan till slut låter sig övertalas.

Efter att kvinnan vittnat och mördaren kan dömas för sitt brott, är den första tanken som slår en att denna thriller-inspirerade historia snart börjar gå mot sitt slut. Men The Pharmacist bjuder på fler häpnadsväckande upptäckter och avslöjanden under de efterföljande avsnitten.

Sedan 1970-talet har Dan varit yrkesverksam som apotekare i trakten och i efterdyningarna av mordutredning gör han nya, på många sätt, sorgliga upptäckter som belyser ett ännu större problem än det utbreda crackmissbruk hans son var ett offer för. Efter att ha noterat de alltmer frekventa besöken från ungdomar i åldersspannet 18-25 år med utskrifter av den kraftigt beroendeframkallande smärtstillande tabletten OxyContin, inser han sin egen blindhet kring beroendeproblematiken bland landets ungdomar och startar därför själv en utredning som kom att avslöja den så kallade opioidepidemin i USA. En nationell hälsokris som skördat hundratusentals offer i landet och som bland annat fick läkemedelsföretaget Purdue Pharma i konkurs så sent som i september förra året.

The Pharmacist är en dokumentär som inte bara bjuder på en spännande och tragisk mordhistoria, utan riktar även strålkastarljuset på en av de största skandalerna i USAs moderna historia historia. En välgjord dokumentär som definitivt kvalar in att på att-se-i-helgen-listan.

Dokumentärserien ”The Pharmacist” är i fyra avsnitt hade premiär på Netflix den 5 februari och finns att streama nu.

Oxycontintabletter
Foto: Getty

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.