Jason Diakité är Sveriges bäst klädda man 2014 – vi bad honom lista sina största stilförebilder

cafevik  |  Publicerad 2014-09-24 20:20  |  Lästid: 3 minuter
jason-diakite-stil-sveriges-bast-kladda-man-2014

Sveriges bäst klädda man 2014 är Jason “Timbuktu” Diakité. Artister som blir äldre och byter look kraschlandar ofta i krystade försök att se nutida ut. Men Jason Diakité – som alltid haft avundsvärd fingertoppskänsla när det gäller kläder – bär upp såväl t-shirt och skateboardskor som tredelad kostym och hatt. Han lyckas se 100 procent modern ut även i klassiskt dressade herrkläder och har en unik förmåga att mixa färger och material. Jason Diakité har kort sagt väldigt mycket att säga oss – även med sina kläder.

* * *

Men hur hittar man rätt inspiration för att få Jasons look? Vi bad honom att lista sina största modeförebilder och det blev en brokig samling – från afrikanska diktatorer till svenska musiklegender!

1. Mobuto

mobuto

President i Zaire (tidigare Kongo-Kinshasa respektive Belgiska Kongo), från 1965 fram till sin död 1997

– Jag vet att jag kan få skit för att jag säger det här. Det känns ungefär som att säga att nazisterna hade snygga uniformer. Men oavsett vilka vidriga handlingar de gjorde så hade flera av de hemska afrikanska diktatorerna det gemensamt att de såg jävligt coola ut. Särskilt på 1960- och 1970-talet. Och allra mest Mobuto. Han klädde sig alltid väldigt stiligt.

2. Erykah Badu

Erykah-badu

Artist

– Hon har stil. För mig är stil inte något man enbart kan uppnå genom att ta på sig rätt kläder. Stil är något som i huvudsak kommer inifrån. Du måste kunna bära upp dina kläder, stå för dem. Vad än Erykah Badu tar på sig så ser hon alltid ut som sig själv.

3. Christian Falk

christian-falk-stil

Artist och producent, gick bort i somras

– Samma sak med Christian som med Erykah Badu, hans stil kom inifrån, han kunde bära upp vad som helst. En trasig Panama-hatt. Avklippta chinos. Allt såg rätt ut på honom. Jag hade förmånen att få prata mycket med Christian den sista tiden i hans liv. Han berättade om tiden när han och Alex Strehl var i New York och pitchade beats till Puff Daddy och Bad Boy Records som då hade Biggie i stallet. Under mötena tittade Puff Daddy fascinerat på Christian och frågade till slut: "Vad kallas egentligen din klädstil?".

4. Little Richard

little-richard

Artist

– Jag skulle så gärna vilja haft en Pombadour-frilla. Det höga svallet. Men mitt hår fixar inte det. Min farfar hällde under hela sitt liv medel i håret för att det skulle bli rakt, till slut trillade det bort helt. Det är intressant när man tittar på Elvis och jämför med Little Richard och James Brown, vem influerade vem egentligen? Att Elvis hämtade musikalisk inspiration från de svarta artisterna står helt klart, men kanske lånade de i sin tur sina luggar från Elvis? Jag tycker att Little Richard klädde sig mycket coolare än Elvis.

Foto på Jason Diakité: Andreas Kock

* * *

Våra samarbetspartners:

csm-loggor
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:46