Hela listan – de har varit Sveriges bäst klädda man sedan 2003

Sveriges bäst klädda man – Modesveriges tyngsta stilpris! Här är alla som kammat hem den prestigefyllda plaketten tidigare.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-05-18 10:06  |  Lästid: 7 minuter

2019: Erik Berg

Erik Berg
Foto: Björn Terring

Motiveringen: Erik Berg är Sveriges bäst klädda man 2019 för att han på ett inspirerande och nyfiket sätt vågar flytta fram positionerna inom manlig stil.

I en tid då man talar mycket om könsneutralt och hållbart mode är det sällan fotbollsspelare som får personifiera den progressiva rörelsen. Erik Berg är annorlunda – med en djärv och färgglad blandning av modern streetwear, skräddade designerplagg och traditionellt feminina accessoarer visar han att herrmodet mår toppen utan mossiga koder och rigida regler.

Genom sin välkurerade garderob representerar Erik Berg en ny typ av man.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder som ett sätt att uttrycka sig. Jag tror att jag, som var blyg när jag var liten, tidigt upptäckte stil som ett sätt att säga sådant man kanske annars inte riktigt vågar. Ibland kanske kläder till och med har varit en provokation.

Lästips: Erik Berg: ”Ibland kanske mina kläder till och med varit en provokation”

2018: Daniel Hallberg

Daniel Hallberg.
Foto: Cornelia Wahlberg.

Motiveringen: Daniel Hallberg är Sveriges bäst klädda man 2018 för att han på ett inspirerande och naturligt sätt blandar olika stilar till en modern mix av bärbart herrmode. Hans garderob är fingertoppskänsligt kurerad – här hänger en hel del vita jeans, modsiga 60-talsparkas och smala kostymer tillsammans med lite djärvare accessoarer och noga utvalda skor. Lägg till en enorm utstråling, ödmjuk självsäkerhet och en nyfikenhet att experimentera med färger, passform och uttryck – en ny svensk stilikon har bara börjat sin resa.

– När min farsa berättade om modskulturen för mig så förklarade han hur arbetarklassungdomar la alla sina pengar på kläder och sedan hoppades på att hyra och sådant löste sig. Det var så dumt att han berättade det för mig eftersom jag verkligen har ärvt det beteendet. Jag kan inte låta bli att köpa det jag vill ha och sedan försöka lösa det i slutet av månaden.

Lästips: Daniel Hallberg: ”Jag kan inte låta bli att köpa det jag vill ha”

2017: Leslie Tay

Leslie Tay.
Foto: Anton Olin.

Motiveringen:Leslie Tay är Sveriges bäst klädda man år 2017 för att han genom hela sin person, sitt artisteri och klädstil representerar det nya och moderna. Hans garderob är lika vågad som välkurerad, och är ett perfekt exempel på vad hela modevärlden pratar om just nu: streetwears intåg på de allra mest snofsiga modevisningarna.

Med en färgglad och djärv blandning av lyx och budget visar han att mode inte behöver vara fullt av rigida regler och måsten. Leslie Tay visar att kläder och mode är något som kan tas på allvar, och samtidigt vara roligt och lustfyllt.

– Jag har alltid gillat fina kläder, men jag tror att det är på senare tid som det har vuxit fram lite mer, framför allt i samband med att jag släppte min EP 2015. Jag minns att jag verkligen ville ha ett par Nike Cortez under mellanstadiet, det var jävligt inne att ha de skorna. Det var inte alltid så lätt att få tag i det man ville ha på den tiden, min mamma hade inte hur mycket pengar som helst att lägga på kläder. Men … man fixade det på ett eller annat sätt, kommenterade Leslie Tay sitt intresse för stil.

Lästips: Möt Leslie Tay – Sveriges bäst klädda man 2017

2016: Oscar Hiljemark

oscar
Foto: Andreas Kock

Motiveringen: Långt innan Oscar Hiljemark skrev på för Palermo i Serie A var mittfältsstjärnan ­intresserad av italienskt mode. Han inspireras av de sofistikerade streetstyleprofilerna ­Alessandro Squarzi och Domenico Gianfrate och bygger noggrant upp en tidstypisk herrgarderob som både består av tredelade måttsydda kostymer och exklusiva skinnjackor.

Det märks att Oscar Hiljemarks största ­intresse vid sidan om fotbollskarriären är mode – han har fingertoppskänslan, nyfikenheten och engagemanget att bli en framtida svensk stilikon.

– Jag gillar att experimentera med sånt som är väldigt långt från fotbollsfashion och mallen för hur en fotbollsspelare ska se ut.

Lästips: Oscar Hiljemark om stilen, förälskelsen och kämpiga säsongen

2015: Adam Pålsson

adam3-430x573
Foto: Andreas Kock

Motiveringen: Den magnetiska ut­ strålningen har han redan. Liksom utseendet och ett avundsvärt skönlockigt hår.I kombination med en förmåga att se både topp­ modern och bohemiskt retro ut i sina klädval är Adam Pålsson en självklar vinnare av Cafés Stora Modepris 2015.

– Min stil är diskret, tror jag. På ett sätt är jag blyg och vill inte sticka ut, samtidigt som jag vill känna mig snygg. Och det är viktigt att inte känna mig utklädd. Jag kan inte ha hatt och jag kan inte ens ha glasögon samtidigt som en kepa. Samtidigt som man egentligen är så illa tvungen när man har glasögon.

Lästips: Adam Pålsson är 2015 års bäst klädda man: ”Min tjej tyckte att jag såg för jävlig ut”

2014: Jason Diakité

jason-diakite-stil-sveriges-bast-kladda-man-2014

Motiveringen: Artister som blir äldre och byter look kraschlandar ofta i krystade försök att se nutida ut. Men Jason Diakité – som alltid haft avundsvärd fingertoppskänsla när det gäller kläder – bär upp såväl t-shirt och skateboardskor som tredelad kostym och hatt. Han lyckas se 100 procent modern ut även i klassiskt dressade herrkläder och har en unik förmåga att mixa färger och material. Jason Diakité har kort sagt väldigt mycket att säga oss – även med sina kläder.

– För mig är stil inte något man enbart kan uppnå genom att ta på sig rätt kläder. Stil är något som i huvudsak kommer inifrån. Du måste kunna bära upp dina kläder, stå för dem.

Lästips: Jason Diakité är Sveriges bäst klädda man 2014 – vi bad honom lista sina största stilförebilder

2013: Kim Cesarion

2013-kim-start
Foto: Andreas Kock

Motiveringen: ”Hans magnetiska mix mellan klassiska kostymer och modern streetwear gör honom till landets klarast lysande modestjärna just nu.”

– Att klä sig nice har varit ett stort intresse för mig så länge jag kan minnas. Jag använder gärna svenska märken, men inte från topp till tå. Det är blandningen som skapar en stark look.

2012: Felix Herngren

2012-felixherngren1
Foto: Eric Josjö

Motiveringen: ”Han är inte bara Sveriges roligaste man, utan också den mest stilsäkra. Felix Herngren bär upp såväl dyra designerkavajer som klassiska brittiska jaktoutfits.”

– Mina stilförebilder är extremt välklädda män som Tom Ford, som alltid är sjukt basic men oklanderlig i passform. Och totalflummiga killar som kan kombinera en kjol i ansiktet med regnrock.

2011: Pär Lernström

2011-Per-Larnstrom
Foto: Tobias Lundkvist

Motiveringen: ”Dressad till tänderna i smoking ena stunden, coolt casual med skinnjacka och jeans den andra.”

– Tyvärr kan jag  inte klä mig i tredelad kostym med väst, då känner jag mig lite utklädd. Det är synd. Jag skulle också vilja kunna klä mig som en Östermalmsgubbe i tweed.

2010: Joel Kinnaman

2010-Joel-Kinnaman
Foto: Calle Stoltz

Motiveringen: ”Efter Snabba Cash siktar Joel Kinnaman på att erövra Hollywood. Stilmässigt är han redan en vinnare.”

– Jag prövar mig fram med olika saker, men jag har kompisar som är mycket mer ”fashion” än vad jag är. Slicka snubbar på Söder. Själv försöker jag hålla det enkelt.

Lästips: Joel Kinnaman: ”Jag var osäker och full av ångest.”

2009: Howlin’ Pelle Almqvist

2009-howlin-pelle_almqvist
Foto: Calle Stoltz

Motiveringen: ”Med skärpa och konsekvens har The Hives frontfigur förvandlat den oklanderliga kostymen, slipsen och skjortan till en självklar scenuniform för ett av världens bästa rockband.”

– Man kan slippa tänka på kläder under turnéerna. Vi tar bara på oss dem och går ner i rockgruvan och bryter lite rock.

2008: Andreas Kleerup

2008-andreas-kleerup
Foto: Calle Stolz

Motiveringen: ”Han vänder upp och ner på begreppet välklädd med sin färgstarka rockstjärna-möter-klubbkille-look.”

– Det är väl så det ska vara? Det är klart att folk ser att jag har en naturlig stil. Bär jag en Iron Maiden-tischa så är det för att jag lyssnar på dem.  Jag går på Jay-Z-konserter i samma kläder utan att försöka leka wigger.

Lästips: Andreas Kleerup: Jag har gjort alla fel man kan göra

2007: Jens Lapidus

2007-Jens-Lapidus
Foto: Calle Stoltz

Motiveringen: ”Som jurist bär han kostym varje dag, men där så många unga män före honom fallit in i en lillgammalt gubbig look ser Lapidus alltid modern ut.”

– För många människor är besöket i rättssalen det viktigaste ögonblicket i deras liv. Då ska man som jurist vara välklädd, men absolut inte festklädd.

Lästips: Jens Lapidus: ”Bilden av mig som Superman har en baksida”

2006: Andres Lokko

andres-lokko-bast-kladda-man
Foto: Henrik Halvarsson

Motiveringen: ”Ingen mixar amerikanskt preppymode och en brittisk modslook med mer pondus än journalisten, författaren och killingmannen Andres Lokko.”

– Jag är varumärkesslav, men en oerhört petig sådan. Det är ju ytterst få märken och designers som jag ens kan överväga att klä mig i.

2005: Henrik Lundqvist

2005-Henrik-Lundqvist
Foto: Eric Broms

Motiveringen: ”Där äldre hockeystjärnor ränner runt i svettige träningsoveraller och högt uppdragna jeans har Lundqvist gjort det till en poäng att alltid vara välklädd både privat och inför match, med skarpa kostymer, designerjeans och en omvittnat välskött frisyr.”

– För mig är en match en högtidsstund, då ser jag kostym som en självklarhet. Visserligen sitter jag där i den chartrade bussen och inte en jävel ser mig. Men det känns match, det känns rätt.

2004: Gustaf Norén

2004-Gustaf-Noren
Foto: Jimmy Backius

Motiveringen: ”Han har Liam Gallaghers stjärnglans, Morrisseys fantastiska frispråkighet och Paul Wellers osvikliga intresse för stil och tidlöst mode. Mando Diaos sångare Gustaf Norén är ett koncentrat av britpopens mest förtrollande sidor”

– Vi är födda att bli stjärnor. Och därför måste jag vara cool. Så har det varit hela mitt liv. När vi började i högstadiet hade jag en av morsans kavajer, och snusnäsdukar över knät och pannan.

Lästips: Intervju med Gustaf Norén: ”Jag är död snart”

2003: Amir Chandin

2003-amir-chandin
Foto: Jesper Brandt

Motiveringen: ”Amir Chandin har den avundsvärda egenskapen att se bra ut i allt. En skalpellskarp svid sitter lika självklart på som ett enkelt vitt linne och baggy jeans. Amir låter sig inspireras av eleganta maffiaskurkar från filmduken men snor inga stilar rakt av.”

– Man måste våga ta ut svängarna. Att ändra klädstil är det minsta man kan göra för att ha lite kul. Man kanske aldrig blir miljonär, man kanske aldrig får köra Ferrari eller åka till USA. Men man kan i alla fall testa lite nya kläder.

Mer läsning om Sveriges bäst klädda man!

50 i topp på listan över Sveriges bäst klädda män

Häng med under Sveriges bäst klädda man-festen ikväll – live i sociala medier

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-08-06 13:36