Hoppa till innehåll

Microsofts 4-dagarsveckor ökade produktiviteten med 40 procent

En ung Bill Gates med en gammal dator.
Markus Aamisepp

Efter det svenska experimenten med sextimmars arbetsdag kommer här ett till kvitto på att vi blir både gladare och mer effektiva av att jobba mindre.

De flesta dansar nog inte till jobbet på måndagsmorgnar i vetskap om att det ska jobbas hårt i åtta timmar vid fem upprepade tillfällen resten av veckan. Helgen känns som en hägring – alltså icke-existerande – och det enda som håller dig vid liv är den tämligen obehagliga koffeinkicken som du fått av reserv-snabbkaffet eftersom du glömde köpa vanligt (det är måndag, trots allt).

Kanske drömmer du dig då bort till utopiska världar med tredagarshelger så du faktiskt kan lägga den korta och dyrbara tid du har i livet på annat än evigt kneg (säsong 11 av Paradise Hotel ses ju inte av sig själv, direkt).

Paradise hotel-josie arg.
Hur ska man hinna se PH-Josie bli orimligt arg på allt och alla i säsong 11 av Paradise Hotel om man hela tiden jobbar?

Då kanske du ska vända blicken till Japan, eller rättare sagt Microsofts kontor i landet.

I augusti införde nämligen företaget en testperiod med 4-dagars arbetsvecka för hela den japanska personalstyrkan. Det innebar att de anställda fick fem fredagar ledigt med samma ursprungslön som vanligt.

Nu har Microsoft offentliggjort resultaten som visar att de korta veckorna ökade produktiviteten på företaget med hela 40 procent tack vare att mötena blev kortare och mer effektiva. Inte nog med det: i och med att lokalerna stod tomma flera fredagar i rad minskade även elektricitetskostnaderna. Ännu något oväntat var att de anställda printade ut 58,7 procent färre papper – vilket innebär att initiativet var bra för både de anställa och miljön.

En ung Bill Gates med en gammal dator.
Vad denna unga och halvamorösa versionen av Bill Gates hade tyckt om han fick höra att japanerna drog ned arbetstiden med 20 procent kan man reflektera kring.

– Jobba mindre, vila mer och lär dig mycket. Det är nödvändigt att kunna vistas i en miljö som gör att du kan lära känna ditt syfte i livet och göra större påverkan på jobbet. Jag vill att de anställda ska tänka på och uppleva hur de kan åstadkomma samma resultat med 20 procent mindre arbetstid, säger Takuya Hirano, vd för Microsoft Japan till Mashable.

De anställda kanske inte lärde känna sitt livs syfte under den fem veckor långa testperioden. Men hela 92,1 procent av personalstyrkan sade att de föredrog de korta arbetsveckorna framför de långa.

Alltså: ett koncept med å ena sidan lillördag redan på tisdag men å andra sidan starkare söndagsångest ökar bevisligen produktiviteten.

Så, vad väntar du på? Sparka in mahoganydörren till chefen och börja redovisa fakta!

Källa: Mashable

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.