Johan Renck tillbaka med höstens tyngsta tv-serie

Markus Thunberg | Foto All over press/HBO Nordic  |  Publicerad 2015-11-13 15:35  |  Lästid: < 1 minut

Johan Rencks historia är numera känd. Stakka bo på 1990-talet, videos i MTV med Madonna, hyllade reklamkampanjer för bland annat H&M och Calvin Klein. Som regissör låg han bakom hela tre avsnitt av den enormt hyllade tv-serien Breaking Bad, fortsatte med The Walking Dead, Bloodline och Ettor och Nollor i SVT. Café når Johan Renck på telefon i New York vid 17-tiden, när Stockholm blivit beckmörkt.

– Det är kolsvart på alla platser i Sverige hela tiden. Det var därför jag flyttade från landet, säger Johan Renck.

Vilken betydelse har det haft för din karriär att du blev associerad med Breaking Bad?

– Det har inte skadat. Även om det var motvilligt som jag var med. Jag ville inte. Jag ville göra långfilm och hade haft en film på Sundance som Vince Gilligan sett och han frågade om jag skulle göra något för serien. Jag svarade ”fuck you”, eller det sa jag inte till Vince, jag sa ”nä, va fan”. Men han ville att jag skulle komma och prova. Det var en engångsföreteelse, säger han.

Hur var det att jobba med den?

– Från min sida var det inte så roligt, men hellre det än nån jävla sunkig musikvideo. Mer än så tänkte jag inte. Det var först i efterhand som Breaking bad blev jättestort.

Märker du av det på något sätt?

– När jag kommer till flygplatsen i USA och säger att jag är regissör och de frågar om jag gjort något de har sett säger jag Breaking Bad, så svarar de alltid ”Oh yeah dude”, och jag får komma in direkt.

Hur ser fortsättningen ut för tv-serien Bloodline ut och vad är din roll där?

– Jag gör ju inget med den. De spelar in nu, vet jag. Men jag har inget intresse för det. Jag håller på med andra projekt som är mina egna där jag får vara den jag vill. Men jag käkade middag med grundaren nyligen. Han ville att jag skulle komma ner till Florida och hälsa på, men det kommer aldrig hända. Jag har inte tid.

Johan Rencks historia är numera känd. Stakka bo på 1990-talet, videos i MTV med Madonna, hyllade reklamkampanjer för bland annat H&M och Calvin Klein. Som regissör låg han bakom hela tre avsnitt av den enormt hyllade tv-serien Breaking Bad, fortsatte med The Walking Dead, Bloodline och Ettor och Nollor i SVT. Café når Johan Renck på telefon i New York vid 17-tiden, när Stockholm blivit beckmörkt.

– Det är kolsvart på alla platser i Sverige hela tiden. Det var därför jag flyttade från landet, säger Johan Renck.

Vilken betydelse har det haft för din karriär att du blev associerad med Breaking Bad?

– Det har inte skadat. Även om det var motvilligt som jag var med. Jag ville inte. Jag ville göra långfilm och hade haft en film på Sundance som Vince Gilligan sett och han frågade om jag skulle göra något för serien. Jag svarade ”nä, va fan”. Men han ville att jag skulle komma och prova. Det var en engångsföreteelse, säger han.

Hur var det att jobba med den?

– Från min sida var det inte så roligt, men hellre det än nån jävla sunkig musikvideo. Mer än så tänkte jag inte. Det var först i efterhand som Breaking bad blev jättestort.

Märker du av det på något sätt?

– När jag kommer till flygplatsen i USA och säger att jag är regissör och de frågar om jag gjort något de har sett säger jag Breaking Bad, så svarar de alltid ”Oh yeah dude”, och jag får komma in direkt.

Hur ser fortsättningen ut för tv-serien Bloodline ut och vad är din roll där?

– Jag gör ju inget med den. De spelar in nu, vet jag. Men jag har inget intresse för det. Jag håller på med andra projekt som är mina egna där jag får vara den jag vill. Men jag käkade middag med grundaren nyligen. Han ville att jag skulle komma ner till Florida och hälsa på, men det kommer aldrig hända. Jag har inte tid.

Var handlar du kläder?

– L'Eclaireur i Paris, Hotoveli och If i New York, Vertice i London. Och designern Boris Bidjan Saberi i New York!

I Stockholm då?

– Jus på Brunnsgatan förstås. Det är Stockholms i särklass bästa affär.

Vilka är dina tre bästa plagg i en höstgarderob?

– Långa tjocka koftor, så tjocka att de nästan är obekväma. Rock har jag alltid kört med. Svarta, varma kläder. Du skulle ha fråga mig det här för 20 år sedan.

Du har ändå lyckats vara en av Sveriges mer framstående ”coola personer” i snart 30 år. Hur har du lyckats med det?

– Vad roligt, vad glad jag blir nu att du säger det! Jag känner mig konstant lätt misslyckad. Det kanske är för att jag känner så som jag fortsätter kämpa på mycket.

Hur har du påverkats av att det senaste året vara tvåbarnspappa?

– Jag har blivit 20 år äldre. Inte sovit på två år. Blivit så jävla blödig. Jag är orolig för mina barn hela tiden. Kan knappt se en hundvalp utan att börja gråta.

Önskar serien och dig lycka till, hoppas det blir en succé.

– Den har redan blivit en succé i de länder den gått upp i, men tack!

 

The Last Panthers visas på HBO Nordic från 13 november.

https://youtu.be/JKZQK7z69w4

Nu är Johan Renck aktuell med serien The Last Panthers (som visas på HBO Nordic) där han regisserat första säsongens samtliga avsnitt. Historien börjar när ett rån i franska Marseilles går blodigt fel och en sexårig flicka skjuts till döds. Vad som verkar vara ett proffsjobb planerat ner i minsta detalj blir snabbt ett fall som spänner över halva Europa. Spåren pekar mot Rosa pantrarna från Balkan, en liga med veteraner från kriget – och världskänd för sina stölder av juveler.

Liknar serien något vi sett tidigare?

– Den liknar inget, helt klart. Den är verkligen inte lik någonting. Det är en komplex story som spänner över dels en massa olika länder, England-Frankrike-Serbien-Bosnien, och över 20 år. Och grunderna till alla människors öden går tillbaka till Balkankriget.

Hur skulle du beskriva hur serien känns och ser ut?

– Den ser ut som allt jag gör. Jag har inget mer att säga, det blir som det blir. Det är mina instinkter och min smak som gör att ser ut som det ser ut. Bilder är väldigt viktiga för mig, och särskilt nu när jag har regisserat alla avsnitt, eftersom jag fått göra som jag vill den här gången.

Seriens handling baseras på Rosa Pantrarna, juveltjuvarna från Balkan. Hade du koll på dem före det här uppdraget?

– Serien handlar bara en procent om Rosa pantrarna. Men jag kände en del av gangsterligan i Stockholm och har stött på dem ute i natten. Så man kan säga att jag hade lite koll på pantrarna och stor koll på kriget.

– Under vägs gång tillbringade jag mycket tid med journalisten Jerome Pierrat och manusförfattaren Jack Thorne över olika sorters drycker i natten och har suttit och pratat med människor som påstås ha tillhört pantrarna i Belgrad och Montenegro.

Hur gick det till när David Bowie bestämde sig för att göra ledmotivet till serien?

– Jag tänkte att skulle gärna ha någon av mina barndomsidoler att skriva titelmusiken. Min engelska partner sa ”Men David Bowie då?”. Jag sa att det var det dummaste jag hört, och att vi kommer känna oss jättedumma om vi frågar honom. Men han tyckte det jag skickade var skitbra och sedan gjorde vi låten. Det var ju roligt. En stor sak för mig så klart.

[gallery ids="53030,53029,53028,53027,53026"]

Var handlar du kläder?

– L'Eclaireur i Paris, Hotoveli och If i New York, Vertice i London. Och designern Boris Bidjan Saberi i New York!

I Stockholm då?

– Jus på Brunnsgatan förstås. Det är Stockholms i särklass bästa affär.

Vilka är dina tre bästa plagg i en höstgarderob?

– Långa tjocka koftor, så tjocka att de nästan är obekväma. Rock har jag alltid kört med. Svarta, varma kläder. Du skulle ha fråga mig det här för 20 år sedan.

Du har ändå lyckats vara en av Sveriges mer framstående ”coola personer” i snart 30 år. Hur har du lyckats med det?

– Vad roligt, vad glad jag blir nu att du säger det! Jag känner mig konstant lätt misslyckad. Det kanske är för att jag känner så som jag fortsätter kämpa på mycket.

Hur har du påverkats av att det senaste året vara tvåbarnspappa?

– Jag har blivit 20 år äldre. Inte sovit på två år. Blivit så jävla blödig. Jag är orolig för mina barn hela tiden. Kan knappt se en hundvalp utan att börja gråta.

Önskar serien och dig lycka till, hoppas det blir en succé.

– Den har redan blivit en succé i de länder den gått upp i, men tack!

 

The Last Panthers visas på HBO Nordic från 13 november.

https://youtu.be/JKZQK7z69w4

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-18 09:23