Johanna Möller: ”Jag ville se hur det går att manipulera systemet”

Johanna Möller har sagt att hon saknar känslomässiga spärrar och skulle kunna jobba som yrkesmördare. Från häktet försökte hon muta sina egna barn att ge henne ett falskt alibi. Nu sitter 43-åringen i fängelse för att legat bakom mordet på sin far.

Jens Kärrman  |  Publicerad 2018-07-02 14:33  |  Lästid: 2 minuter

Sent på kvällen den 3 augusti 2016 tar sig en person in i en sommarstuga utanför Arboga och attackerar ett sovande äldre par med kniv. När polisen kommer till stugan strax före midnatt hittar de en man död i sängen. Hustrun, som lyckats larma polisen, ligger svårt skadad i närheten av mannen.

Först misstänker utredarna att det är hustrun som ligger bakom mordet, men snart byter de spår.

Veckorna och månaderna efteråt nystar polisen upp ett fall med mängder av förvecklingar och oväntade vändningar. Den 30 augusti grips parets dotter Johanna Möller och hennes unge pojkvän Mohammad Rajabi. Det är andra gången de grips. Första gången fick de släppas efter att Johanna Möllers son gett henne ett falskt alibi.

– När jag hade vaknat då sa hon ”ja nu är det väldigt viktigt att du säger att ja jag var hemma hela kvällen”, berättade sonen senare i ett förhör.

Mönstret kom att upprepa sig. Under utredningen och rättegångarna försökte den mordmisstänkta kvinnan smuggla ut lappar till anhöriga med uppmaningar om att komma med nya vittnesuppgifter. Barnen lovades en halv miljon kronor vardera för att ge henne ett falskt alibi. Även pojkvännen fick liknande med delanden.

Polisen drog under utredningen slutsatsen att Johanna Möller förmått Mohammad Rajabi att mörda föräldrarna. Motivet var en konflikt om pengar.

Historien tog ytterligare en vändning när en gammal utredning kring Möllers ex-mans död öppnades upp på nytt. Exmaken drunknade mystiskt sommaren 2015. Strax innan hade det tecknats en livförsäkring med Johanna Möller som förmånstagare.

Anhöriga beskrev under rättegångarna Johanna Möller som manipulativ och känslokall. Själv sa hon till en psykolog att hon saknar känslomässiga spärrar och skulle kunna arbeta som yrkesmördare.

När polisen senare konfronterade henne med uppgifterna skrattade hon bara.

– Jag ville se hur det går att manipulera systemet.

Johanna Möller dömdes för mord och mordförsök på sina föräldrar till livstids fängelse. Hovrätten friade henne för mordet på exmaken, men konstaterade att det fanns en rad mycket besvärande omständigheter som talade mot henne. Exempelvis hade Johanna Möller vid ett flertal tillfällen försökt övertala olika personer att döda eller skada mannen.

Efter att i våras ha blivit nekad prövningstillstånd i Högsta domstolen inledde Johanna Möller sin fängelsevistelse som med all sannolikhet kommer att bli mycket lång.

 

Det här är en del av en artikelserie om svenska mördare som skakat landet – läs om de andra morden här >

Dela på Facebook
Tweeta