Hoppa till innehåll

Johanna Ojala: ”En snubbe på en bar i Hamburg fick en ciggfimp att sväva”

Joakim Almén

Världscupsäsongen i längdskidor står för dörren, och Kristallen-vinnaren Johanna Ojala kommer som vanligt att vara den självklart lysande experten i mysiga Vinterstudion. För Café berättar Ojala om att dela ut stryk till sin bror – och om sin forna rockbandskarriär på Europas vägar.

Vilken är din största framgång i livet?

– Förutom att ha kläckt ur mig två välfungerande minimänniskor så skulle jag nog ändå säga när jag vann TV-priset Kristallen för Årets sport-tv-profil som första kvinna och blev historisk. Det var ändå mäktigt!

Vilken är din största motgång?

– Har aldrig upplevt någon! Skoja. Så klart jag har. Men jag kanske har förträngt dem?

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Att det ordnar sig. Är man kreativ och nyfiken på livet, ställer frågor och tjatar hål i huvet på folk som kan mycket om just de saker en själv är intresserad av så blir det bra!

Vilket är det värsta kok stryk du fått?

– Har aldrig fått stryk, bara gett! Till brorsan när vi var små. Oh my, vad vi kunde slåss och jävlas med varandra.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– I stora barriärrevet i Australien en gång. Jag blev skiträdd i alla fall! Vi åkte på semester och snorklade bland koraller. Och fiskar. Och båtar. Och rätt var det var så hörde jag motorljud och propeller, och jag nästan slog huvudet i botten på den lilla motorbåt som vår segelbåt hade ute på havet. Tanken på skalpering, blod, hajar och livets ände ockuperade min hjärna då.

Vilket är ditt favoritord?

– Grett! Det är väl ett jämtländskt dialektalt ord som betyder bra, fint, ok… Ja något positivt, helt enkelt!

Om du fick ändra en sak med ditt utseende, vad skulle du välja?

– Hårfärgen. Alltså, att den skulle vara så där naturligt mörkbrun och fin. Skulle ju spara världen en massa hårfärg.

Har du haft en riktigt dålig drogupplevelse?

– Trots att jag lekt rockstjärna ute i Europa så har jag liksom inga fräna drogupplevelser att bjuda på. Kanske var snubben som stod i ett hörn av en bar i Hamburg och fick en ciggfimp att sväva påverkad av något suspekt?

Det konstigaste stället du har vaknat upp på?

– I Hannover. Inne i en gigantisk skolsal på ett ”tak” till en inspelningsstudio. Där ett tyskt – de tyckte säkert att de var ett rockband, men det lät mer som ett svenskt halvdant dansband – band höll på att spela in en låt. Samma låt. Over and over again. Sjukt dålig dessutom! Detta var efter en av våra, The Grand Openings, spelningar ute på turné i Europa. Tyskland kan bjuda på många … obskyra upplevelser – detta var en av dem.

2016 tilldelades Johanna Ojala, som första kvinna, priset som Årets sportprofil på Kristallen-galan.
2016 tilldelades Johanna Ojala, som första kvinna, priset som Årets sportprofil på Kristallen-galan.

Hur skulle du vilja dö?

– I alla fall INTE genom drunkning. Får panik bara av att se på film där karaktärerna drunknar. Jag vill bli 100+ år gammal och dö knall och fall när jag gör något jag tycker riktigt mycket om. Typ, tar en skidtur på fjället. Eller lyssnar på en sjukt bra låt.

Vilken är din favoritsvordom?

– ”Men för i helvete!” Med stark betoning på helveTE. Och skarpt rullande R.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?

– Martyren i mig … sjukt osmickrande drag. Ju!

Vilket är tidernas coolaste filmcitat?

– Kanske inte coolaste men… alltså jag älskar Sunes sommar. Älskar! När folk skall small-talka lite grann och lillgammalt lägger till ”Jaa, vart är världen på väg?” så kan en ju alltid överraskningskontra med ”på semester älskling!” och se ifall folket är inbitna Sunes sommar-fans. Där finns alltid ett uppslag till vidare konversationer!

Vilken är din största fobi?

– Att drunkna. Eller att inte få luft generellt. Jag överanvänder nässpray till exempel. Får annars panik!

 Vad är det värsta någon har sagt till dig?

– ”Jag hatar dig! Jag hatar dig mer än Roma!” Alltså fotbollslaget. Vederbörande hejade på ett annat lag från Rom. Och ni vet ju fotboll… då är det banne mig allvar. Så jag var nog sjukt hatad den där gången! Har nog aldrig varit så hatad.

Johanna Ojala är aktuell som expert i Vinterstudion som sänds i SVT med premiär 17 november. Vinterstudion sänds främst under helgerna fram till och med 24 mars 2019.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.