John Krasinski om att efterträda Alec Baldwin, Harrison Ford och Ben Affleck

Blodiga terrordåd, politiska ledare 
med fingret på kärnvapenknappen 
och kontroversiell vapenexport. 
I höst lämnar de hetaste tv-serierna 
kontoren för att skildra vår oroliga samtid. Café träffar John Krasinski – stjärnan 
i Tom Clancy's Jack Ryan – i London.

Mattias Bergqvist  |  Publicerad 2018-08-27 13:30  |  Lästid: 3 minuter

Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck, Chris Pine. Alla har de spelat författaren Tom Clancys klassiska romanhjälte Jack Ryan. Nu har turen kommit till 38-årige John Krasinski – mest känd som Jim Halpert i amerikanska kontorskomedin The office.

– Va, finns det andra som har spelat Jack Ryan?, skojar John Krasinski när han tar emot Café på ett lyxhotell i centrala London.

– Jag känner hela det gänget, förutom Harrison Ford, och honom skulle jag gärna vilja träffa eftersom han är fantastisk i allt han gör. Jag har frågat Alec Baldwin om rollen, och han var precis som han alltid är, snäll och vänlig. Alec är en av mina favoriter på jorden.

Vad sa han?

– ”Ska de göra det här igen? Det visste jag inte, det låter coolt.” Jag bara: Självklart visste du inte att vi ska göra en serie, då var det ju hemligt. Du är faktiskt inte president på riktigt.

Han syftar på Baldwins parodi på Donald Trump från Saturday night live.

– Men det var nervigt att ta sig an en roll som så många bra skådespelare gjort tidigare. Tom Clancys böcker kanske inte är bäst för film, eftersom det är långa, detaljerade och kompakta berättelser, så när vi ändrade formatet till en tv-serie kände jag ändå att jag fick ett slags fribiljett.

John Krasinski har tagit stora steg sedan rollen som Jim Halpert i amerikanska The Office. I höst spelar han Tom Clancys Jack Ryan.

John Krasinski har tagit stora steg sedan rollen som Jim Halpert i amerikanska The Office. I höst spelar han Tom Clancys Jack Ryan.

Amazon Prime Videos nya tv-serie Tom Clancy’s Jack Ryan är en storsatsning, med en budget tänkt att märkas och synas i varenda scen: en internationell spionthriller där skådespelarna som research fick träffa CIA-agenter och sitta med under topphemliga möten.

Inför den påkostade och långa actionsekvensen i seriepremiären tränades John Krasinski även av amerikansk militär – verklighetsnära, fast för tv, var ledorden.
Första säsongen är inspirerad av händelser med koppling till USA:s utrikespolitik med en historia centrerad kring terrorism. För den som följt Jack Ryan är serien ett omtag på rollfiguren från grunden, då seriens spelplan är Jack Ryans allra första tid i CIA.

– Jag har varit ett stort fan av allt som har med Jack Ryan att göra sedan jag var liten. Älskar böckerna. Älskar filmerna. Helt ärligt tror jag att det som ung var skönt att se en hjälte som inte flög eller hade mask på sig – Jack Ryan är en kille som använder hjärnan och sina instinkter, och då får man känslan att alla och vem som helst kan vara Jack Ryan, säger John Krasinski och lutar sig fram en aning för att ta hem poängen:

– Så trots att jag vet hur mycket hårt arbete som gjort att jag kommit hit, så är jag också medveten om att det jag får lov att göra är som att åka på ett fantasiläger.

John Krasinski är stjärnan i Tom Clancy's Jack Ryan.

John Krasinski är stjärnan i Tom Clancy’s Jack Ryan.

Det är varmt i London och John Krasinski har valt jeans och T-shirt. För alla som minns honom från The office är skillnaden påtaglig. Speciellt när det gäller överarmarna. Mycket träning, främst rodd, då det är Jack Ryans ständiga träningsval, ligger bakom kroppsförändringen.

– Det var faktiskt jag som bestämde att det skulle vara så. Jag lärde mig att ro i Themsen, vilket var mycket läskigare än det låter. De där jävlarna är små att sitta i kan jag säga.

– I alla fall: jag är mycket medveten om att när min karriär ska sammanfattas så är Jim i The Office central. Jag är lyckligt lottad att det har blivit så, och jag älskar allt som har med serien att göra. För mig handlar det nu om att ställa den rollen högst upp på hyllan, för med succén har jag fått en liten öppning att själv forma vilken sorts skådespelare jag vill vara.

Att John Krasinski tagit vara på den där öppningen finns det ingen tvekan om. Senaste beviset: han skrev och regisserade hyllade A quiet place, filmen där han spelar huvudrollen jämte sin fru, Emily Blunt. Han har nyligen landat en plats på Time 100, listan över de hundra mest inflytelserika personerna i världen, enligt Time Magazine.

– Det är galet, eller hur? Helt klart löjligt, men samtidigt fantastiskt.

Hur ska du förvalta din makt?

– Herregud, genom att göra alla besvikna. Nej, jag skojar bara. Det där var verkligen överväldigande och en ära. Och så klart ett ansvar. Samtidigt handlar det om något som mina föräldrar alltid sa: var en bra människa i allt du gör och var tacksam för möjligheterna du fått.

– I en värld där allt verkar ostabilt har jag lärt mig att man inte behöver hjälpa en miljon människor om dagen, man kan även göra skillnad genom att att hjälpa en person. Det räcker.

Tom Clancy’s Jack Ryan har svensk premiär 31 augusti på Amazon Prime.

Mer om tv-hösten och bästa serierna 2018!

19 bästa tv-serierna att se fram emot hösten 2018

5 tv-serier som är skrämmande nära verkligheten

Dela på Facebook
Tweeta