Annons
Annons

KRÖNIKA. Din sexdrift hade sin absoluta topp i tonåren – men misströsta inte. Drygt 20 år senare infinner sig nämligen den ljuva tid i livet då en man kan välja och vraka bland kvinnor som aldrig förr (eller senare). Jonas Cramby förklarar varför. Tidigare publicerad i Café 3/2011. Illustration (beskuren) av Jonas Bergstrand.

Annons

* * * * *

Män når sin sexuella topp vid ungefär 16 års ålder. Det är inget nytt för alla oss som i huvudsak får vår biologiska forskningsinformation från Expressens söndagsbilaga. Under en orangetonad, tysk bildbyråbild på ett älskande par med lakanen runt höfterna har det i tidningen, varje söndag i ungefär 30 år, funnits en ”Visste du?”-ruta som informerar oss om att män har sin sexuella guldålder i tonåren medan kvinnor når den först vid 35.

Gilla Cafe.se på Facebook

Detta betyder dock inte att 16 är den ålder då vi män är som mest attraktiva för det motsatta könet – det betyder bara att det är den ålder då vi allra lättast blir upphetsade. En 16-åring får helt enkelt erektioner av grejer som alla andra åldersgrupper inte ens får ett litet ryck av: de frimärksstora porrfilmsannonserna längst bak i rabatthäften, reklamen för bröstpumpar i skyltfönstren till Babyland eller bara ett särskilt kraftigt barometeromslag.

När jag själv var runt 16 – och jag svär att det här är sant – så fick jag en gång bånge vid köttdisken på Ica vid åsynen av en rå, inplastad majskyckling. Hubba-hubba!

Men när når vi män vår verkliga sexuella topp, det vill säga åldern då vi har störst chans att faktiskt få utlopp för våra lustar? När har vi hunnit utveckla en charmerande savoir-faire – men ännu inte utvecklat gubblukt och erektions­problem? När kan vi utan problem få till det med 23-åringar och deras mammor utan att kallas snusk­humrar? (Och nu menar jag bildligt talat: Att medvetet ha sex med flera generationer inom samma familj är ju faktiskt bara sjukt.)

För att undersöka när denna ljuva tidpunkt i en mans liv inträffar tar jag en fika med två av de mest sexuellt erfarna män jag känner: Axel och Sammy.

Axel är 42 år och jobbar med marknadsföring åt ett stort svenskt klädmärke. Sammy har precis fyllt 39 och jobbar ”med reklam”. Ingen av dem har den rondör, de veckade chinos eller de kortärmade, istoppade Dressmanskjortor med ett v75-program i bröstfickan som man förknippar med män i deras ålder. Båda sportar i stället den lätt bedagade hipsterlooken: smala ben i gråsvarta Cheap Monday-jeans, grånande skägg och upprullade mössor lite på sniskan. De luktar båda två av Byredo och Sammy har precis gjort sin första tatuering: ett stiliserat ankare på ena underarmen, ”precis som Kapten Haddock”.

När Axel och Sammy för några år sedan blev singlar igen efter flera års familjeliv började de gå ut och ragga tillsammans. Upplevelsen blev omtumlande.

– Efter skilsmässan förväntade jag mig nog att jag skulle vara den här sorgliga medelålders typen som satt ensam vid baren utan att få napp, börjar Axel.

– Medelålder-ish, avbryter Sammy och vickar lite på den utsträckta handflatan. Jag skulle beskriva dig som medelålder-ish.

– Tack, säger Axel. I alla fall: Jag trodde att jag skulle vara den där snubben vid baren som jag och mina kompisar tyckte var sjukt patetisk när vi var i 20-årsåldern. Vilket jag antagligen också är, men samtidigt upplevde jag konstigt nog att jag aldrig haft mer flyt med brudarna. Jag kunde ena kvällen hooka upp med en het 50-nånting för att nästa träffa en 25-åring, sugen på ett litet äventyr med en äldre man.

– Jag håller med, säger Sammy. Jag har alltid varit lite av en loser när det kommer till tillfälliga förbindelser, men nu verkar det plötsligt som om den tillgängliga poolen inkluderar oerhört många olika sorters kvinnor. Alla kvinnor, från Amy Diamond till Lill-Babs, är potentiella byten som bara väntar på att bli nerlagda av Sammymannen.

– Det där var oerhört obehagligt sagt, säger Axel.

– Jag vet, medger Sammy. Förlåt.

Axels och Sammys upplevelser från Stockholms nattliv bekräftas av en ovetenskaplig undersökning jag utför på min blogg. Eftersom jag själv inte har några erfarenheter på området, jag är en stadgad familjeman, så får jag ta hjälp av det näst bästa: statistik. Av ungefär 50 svarande kvinnor kan man helt kort konstatera att den maximala åldern på en eventuell manlig partner för kvinnor mellan 20 och 30 ligger någonstans mellan 37 och 39 år. Samtidigt kan de allra flesta kvinnor under 30 absolut inte tänka sig att hooka upp med någon som är mer än två år yngre.

Men för kvinnor över 30 inverteras denna skala: Ju äldre de själva blir, desto större åldersskillnad nedåt och mindre uppåt kan de tänka sig – om du inte heter George Clooney. I så fall kan alla kvinnor tänka sig att ligga med dig.

Nästan exakt runt 38 års ålder sker det alltså en överlappning där vi män rent statistiskt har tillgång till allra flest potentiella sexuella partners. Detta betyder naturligtvis inte att 38 är den ålder då mannen är som mest fysisk attraktiv (det är han vid 27) eller att han automatiskt kommer att få en massa tjejer bara för att han börjar bli gammal. Det betyder bara att någonstans efter 35 men innan 40 finns den tidpunkt då en man, om han sköter sina kort rätt, kan dejta fler fascinerande kvinnotyper än vid något annat tillfälle i sitt liv.

– Äntligen en fördel med att bli äldre, säger Axel.

– Äldre-ish, säger Sammy och vickar åter lite på den utsträckta handflatan.

Men om vi nu kan konstatera att man hittar mannens ”sweet spot”, som amerikanerna kallar det, vid ungefär 38 års ålder – vad kan man då göra för att maximera sina chanser när man väl når den? Förutom självklara saker som att faktiskt vara singel, ta hand om sitt utseende och vara en allmänt trevlig kille så handlar det, enligt Axel och Sammy, mycket om att inse vad som förväntas av en i den här fasen av livet.

– Jag känner mig visserligen inte en dag äldre än när jag var 27, säger Axel. Men grejen är att kvinnor i 20-årsåldern inte ser det så. För dem är jag en spännande och självsäker äldre man som de kan ha ett oseriöst äventyr med.

– Så är det, säger Sammy. Det är lika bra att inse att för de flesta 23-åriga tjejer så är en 38-årig man bara ett tillfälligt skojknull som man gör mest för freak­faktorn. Lite som när vi killar vill ligga med en kvinnlig bodybuilder.

– Okej, kanske inte riktigt, säger Axel. För samtidigt vet jag ju att unga tjejer kan tycka att det är skönt att dejta nån som har egen lägenhet och som inte lånar pengar av en hela tiden. Och som inte kommer hem full på natten och kräks i ens säng.

– …så ofta, lägger Sammy till.

I den lilla undersökningen på min blogg svarar kvinnorna mycket riktigt att fördelarna hos en äldre man är att han är ”stabil”, ”trygg” och ”sexig”. Medan en yngre man anses vara mer ”spontan”, ”lättare att forma” och ”kanske inte bryr sig så mycket om stereotypa könsroller utan både diskar och städar.” Ungefär samma ord, alltså, som en kvinna i 50-årsåldern använder för att beskriva en man som börjar närma sig 40.

– För äldre kvinnor är man i vår ålder en påminnelse om en tid utan så mycket åtagande och ansvar, säger Axel. Man är plötsligt den där spännande och spontana unga mannen igen.

– Och det kan göra under med ens självkänsla, fortsätter Sammy. Särskilt om man känner sig som 600 år gammal bara för att man precis dejtat en 23-åring som kollat in ens skivsamling och sagt: ”Så du gillar Popsicle? Farsan älskar också honom.”

Finns det då någon åldersgrupp man ska undvika när man befinner sig i ”the sweet spot”?

– Om du bara är ute efter en kort affär ska du nog faktiskt undvika kvinnor i din egen ålder, säger Axel. Det finns faktiskt något som heter den biologiska klockan och är du inte intresserad av att skaffa en ny familj så här på störten är det inte speciellt schyst att slösa bort någons tid om de har andra ambitioner än du själv.

Men om man är redo att gå in i ett nytt, seriöst förhållande då? En kvinna i min bloggundersökning skriver: ”Min pappa är gift med en 20 år yngre kvinna. När han var en het 50-plussare och hon skulle fylla 40 var det förstås okej. Men nu är han märkt av ett antal strokes, har hemtjänst fem gånger per dag och hon är en partyglad 50-plussare. Total misär.”

– Så är det nog, säger Axel. Även om det kan vara skoj att ligga runt i lite olika åldersgrupper när man väl har chansen så är det nog ändå bäst att bli seriös med någon jämnårig…

– … ish, säger Sammy. Jämnårig-ish.

JONAS CRAMBY
[email protected]
Läs Jonas blogg här!

Annons

Dela (59)
Tweeta

Annons


Laddar