Hoppa till innehåll

Jonas Cramby provlagar Taylor Swifts chaikakor

Alla äkta Swifties vet att T-Swizzle älskar att baka! Så mycket, faktiskt, att den Sverigeaktuella artistens recept på traditionella amerikanska sugar cookies, tilltwistade med lite varma chaikryddor, har blivit en massiv viral hit på internet. Men hur står sig receptet ute i verkliga världen? Med risk för att dra på sig fansens vrede – samt bli indragen i den pågående Swiftie dad-debatten – provlagade Cafés matskribent Jonas Cramby Taylor Swifts virala Chai-kakor. Här är hans utlåtande.

Recept: Taylor Swifts Chai-kakor

100 g smör, rumstempererat
1 dl vegetabilisk olja
1 dl strösocker
1 dl florsocker
1 ägg
2 tsk vaniljextrakt (alt 1 vaniljstång)
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 (alt 2-3) chaite-påse, pulveriserad

Glasyr:

2 dl florsocker
2 msk mjölk
1 krm kanel
1 krm muskot, riven

  • Vispa smör och olja fluffigt. Tillsätt socker, florsocker, ägg och vaniljextrakt. 
  • Vispa i mjöl, bakpulver, salt och chait (om det är för grovt kan du mixa till ett pulver)
  • Kyl ner degen i ungefär en timme. 
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och fördela ut degen.
  • Platta till kakorna o  och strö över mer socker.
  • Baka runt 9 minuter i ugnen. (10 till 12 minuter om du göra större kakor).
  • Låt svalna helt. 
  • Rör ihop florsocker, kanel och mjölk. 
  • Toppa kakorna med glasyren och riv över lite muskot.

Utlåtande:

Kakan känns väldigt mycket Taylor Swift. Vit, snäll och sockrig och med en fot i traditionell Americana och den andra i en väldigt samtida poppig TikTok-estetik. Även om familjens barn inte är några större Swift-fans utbrast de ett unisont ”OMG!” när de fick redan på att de innehöll chaite. Konsistensen är ljuvlig och de varma chaikryddorna får en att vilja klä sig i grovstickat och dricka te ur en överdimensionerad mugg utan öra.

Precis som Swifts musik är själva receptet ett habilt hantverk. Det är enkelt att följa även för en ovan bagare, innehåller snygga ”jämna” mått och resultatet blir samtidigt tryggt och lite oväntat. Att blanda smör och olja samt strö- och florsocker, gör att kakorna får en väldig speciell konsistens – torra och spröda i kanterna, mjuka i mitten och så mjälla att man tugga dem med läpparna. 

Det är också smart av Taylor att använda innehållet i en chaitepåse för smaksättning istället för att behöva köpa tjugo olika kryddpåsar. Det enda jag möjligtvis skulle ändra är mängden chai, jag använde två påsar (som jag blixtmixade) och det kunde nästan vara ännu starkare chaismak, så nästa gång blir det nog tre. 

Betyg: 4 av 5

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.