Hoppa till innehåll

5 supergoda jordgubbsrecept till midsommar

Hus & Hem

Jordgubbarnas tid är nu och vi njuter av de solmogna bären i en lättlagad glass, i krispig sallad, i somrig sylt med rabarber och, sist men inte minst, i en saftig tårta som gör succé på midsommarkalaset.

Jordgubbs- och persikosallad med sockerärter 

4 port

Ingredienser: 

150 g sockerärter
1 ask jordgubbar, ca 400 g
2 persikor
1 påse machesallad 
färsk basilika

Dressing

ANNONS

1 lime, saften av
1 msk flytande honung 
3 msk god olivolja
lite havssalt

Gör så här: 

1. Skölj frukt och grönsaker väl. Dela sockerärterna på mitten. Dela eller skär jordgubbarna i bitar, och även persikorna.

2. Dressing: Vispa ihop saft från lime med honung, olivolja och lite salt. 

3. Lägg machesalladen på en tallrik eller i en skål och lägg övriga ingredienser ovanpå. Ringla på dressing strax före servering.

Midsommartårta i långpanna

1 liten långpanna 

Ingredienser:

250 g rumsvarmt smör 
250 g socker
4 ägg
450 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 dl naturell yoghurt 

Topping

200 g Philadelphiaost 
2 dl grädde
4 msk florsocker
färska jordgubbar

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 170 grader. 

2. Rör ihop mjukt smör och socker. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl med bakpulver och bikarbonat i en skål. Rör ner mjölblandningen och yoghurten om­växlande i smeten. 

3. Täck en långpanna som är ca 25 x 35 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Grädda i ca 35 minuter. Prova med en sticka, alla ugnar är olika. Låt kakan svalna i långpannan. 

4. Gör en frosting genom att vispa färskosten fluffig. Häll i grädden medan du fortsätter att vispa, tills du har en ganska styv frosting. Smaka av med florsocker. Bred frosting över kakan när den har svalnat helt. Garnera med jordgubbar.

Somrig rabarber- och jordgubbssylt

1 stor burk

Ingredienser:

1 ask jordgubbar, ca 400 g
400 g rabarber
2 persikor
1 vaniljstång
400 g socker

Gör så här:

1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i halvor. Skölj och skala ev rabarbern om den är grov, och skär i 2 cm tjocka skivor.  Tvätta och skär persikorna i bitar. 

2. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Varva frukten med sockret i en kastrull och lägg i vaniljfrön och stång. Låt allt stå i ungefär en timme. 

3. Värm försiktigt frukt och socker tills det börjar koka, rör om hela tiden så att det inte bränner.
Låt småkoka i några minuter tills allt mjuknat och blivit till sylt. Häll sylten på en ren, varm burk.

Jordgubbsglass

1 form

Ingredienser: 

1 ask jordgubbar, ca 400 g 
4 msk rabarber- och jordgubbssylt (se föregående recept)
7 dl vispgrädde
400 g sötad kondenserad mjölk

Gör så här:

1. Skölj, snoppa och mosa jordgubbarna med en gaffel. Rör ner sylten. 

2. Blanda grädde och kondenserad mjölk i en skål. Vispa till en styv smet. Ta fyra matskedar av grädden och rör ner i blandningen med jordgubbar och sylt. Häll jordgubbsblandningen i gräddblandningen och rör om försiktigt. 

3. Täck en rund kakform med smörpapper, så det är lätt att få ut glasskakan sedan. Häll i glassblandningen och lägg formen i frysen över natten. Glassen bör tas ut lite innan servering, så att den mjuknar något.

Vaniljpudding med jordgubbskompott

6 glas

Ingredienser:

Pudding

5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
4 msk socker
2 dl lätt crème fraiche
1 vaniljstång
3 msk kokande vatten

Kompott

1/2 ask jordgubbar, ca 200 g
2 msk socker
1/2 lime, saften från

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Pressa ut vattnet väl ur dem. Värm 3 msk vatten till kokpunkten. Ta av från plattan och lägg i gelatinet. Rör om tills det smält. 

2. Vispa vispgrädden styv med sockret. Blanda den med lätt crème fraiche. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Rör ner dem i gräddblandningen. Rör sedan in ett par skedar av gräddblandningen i gelatinet. Rör sedan ner gelatin­grädden i gräddblandningen. 

3. Fördela smeten i fina glas, helst med en gaffel. Spar lite utrymme för kompott. Låt stå svalt och stelna i ett par timmar.

4. Kompott: Skölj och snoppa jordgubbarna. Klipp upp dem i små bitar och lägg dem i en skål. Rör i sockret och saften från lime. Toppa puddingen med kompotten precis före servering.

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida Hus & Hem.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.