Hoppa till innehåll

Konsten att ge någon en riktigt dålig julklapp

Ibland är faktiskt ingen julklapp det bästa alternativet. Cafés Jonas Strandberg förklarar varför vissa är så usla på att ge presenter och hur man egentligen kan komma runt problemet.

En av de sämsta presenterna jag gett bort var ett presentkort. Inte det minsta fel på den här presenten egentligen, här var det mer situationen som gjorde den usel. Gav nämligen min syster ett presentkort på bio till ett värde av 400 kronor. Hon gav mig samma sak, fast för 500 kronor.

Att ordna bra julklappar är lite som att kunna sjunga. För den som har lite gehör är det inga problem att hitta rätt ton, rätt present. Sedan finns det alla vi andra. Vi tondöva som känner oss som ute i vildmarken varje gång det förväntas att vi ska ge bort något.

Det börjar ofta på samma sätt. Vi chansar någon gång på en present, räcker över den till vederbörande. Ser den öppnas och så en ögonblickskort förvirring, följt av ett forcerat leende. Alla förstår att det vi gett bort inte alls var något personen önskat sig eller kommer ha användning för. Den besvikelsen ärrar oss djupare än man kan tro.

Men det är inte det värsta. Det värsta är när man typ är i rätt postnummer med presenten, men inte riktigt framme. Då känns det som att man börjat anstränga sig och sedan slutat mitt i. Man har förstått att personen är lite av en bokmal och ger enbart baserat på det bort Morgan Allings självbiografi.

Men jag är själv drabbad av mindre lyckade presenter, det har säkert format min tondövhet.

Som barn önskade jag mig strategiskt spelkonsolen Nintendo Gamecube av mamma, och diverse tillbehör och spel av mina andra släktingar. Inte en enda levererade, utom morfar som gav mig en Gamecubeväska. Verkligen inte morfars fel, han var den enda som respekterade min önskan. Det var bara det att det kändes så oerhört sorgligt att släpa runt på en Gamecubeväska utan att ha en konsol att lägga i den.

Ibland råkar det bara bli fel, fast man menade väl. Min vän är ett stort fan av filmen Black Panther, så här kändes det relativt lätt att fixa något bra. Beställde en cool actionfigur föreställandes huvudpersonen i sin tuffa dräkt, men den var slut i lager, så butiken skickade helt sonika ett alternativ.

En figur föreställandes filmens enda vita karaktär, en prydlig man i kostym.

Så till alla där ute som har det svårt med julklappar. Jag vill att ni ska veta att ni inte är ensamma. Det är svårt att lyckas med konsten att överraska samtidigt som man ger något som personligen verkligen önskat sig. Ekvationen är inte rimlig att lösa, så förväntningarna på oss presentutmanade är inte riktigt rättvis. Det finns dock ett sätt att lyckas. Ett sätt att göra succé under årets julklappsutdelning. Något som borde göra nästan vem som helst glad.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.