Hoppa till innehåll

20 filmer som maxar julkänslan och som du kan streama nu

Jonas Fiskáare

Julen är snart här – Café tipsar om filmerna som får dig att komma i rätt känslomässigt julläge.

Julen närmar sig med stormsteg fastän det kanske inte känns så. För även om adventsljusstakarna åkt fram, den första glöggen korkats upp och radiokanalerna pumpar ut Adolphson och Falk dagarna i ända, är det nog många som håller med om att den riktiga julstämningen ännu lyser med sin frånvaro. Och att julen 2020 inte kommer bli någon annan lik är ett faktum de flesta förmodligen redan accepterat. Men det finns fortfarande sätt att (delvis åtminstone) hitta tillbaka till julstämningen. Ett alternativ i tider som dessa med mycket tid över hemma i tv-soffan, är att botanisera bland de olika streamingplattformarna.

I december har Netflix laddat på stort med massor av nytt innehåll. Och andra streamingtjänster vill inte vara sämre. CMore, Disney+ och Viaplay dukar alla upp ett julbord som passar alla genresmaklökar. Komedi, romantik, drama och animerat i gammal som ny tappning, aktuella och mindre aktuella julkalendrar samt odödliga klassiker som Love Actually, Ensam hemma och svenskfavoriten Tomten är far till alla barnen. Oavsett om du går ända in i kaklet, som forne förbundskaptenen Tommy Söderberg skulle ha sagt, med julstöket eller om du helst bara vill slippa högtiden, är det här en uppställning som bjuder på något för alla.

För att guida dig rätt och undvika fallgroparna har Café plockat ut de absoluta guldkornen. Så värm på glöggen, poppa popcornen och sjunk ner i soffan – här är listan över 20 filmer som maxar julkänslan.

Julfilmer på C More


1. Elf

Julen är glädjens tid och nån som skänker det är Will Ferrell i den här julkomedien där han spelar den ovanligt entusiastiske och naive julnissen Buddy som reser till New York för att hitta sin riktiga pappa. En av de absolut mest populära filmerna i genren.

Finns även på Netflix.

2. Gremlins

En ännu större klassisker är skräckkomedin från 1984. Tonåringen Billy får ett gulligt husdjur i julklapp – en så kallad mogwai som får namnet Gizmo. Krabaten kommer med tydliga skötselråd: håll honom borta från vatten och starkt ljus, och vad du än gör – mata honom aldrig efter midnatt. Det hela får oanade konsekvenser när det visar sig vara svårt att hålla den nya familjemedlemmen i styr.

Finns även på Netflix.

3. Grinchen

Ännu en odödlig klassiker, fast här i animerad tappning. Om en elak typ som bor högt uppe på ett berg tillsammans med hunden Max. Därifrån smider han planer på att stjäla julen från de jobbiga typerna i Vemdalen och deras högljudda julfirande. Men kanske kan en godhjärtad flicka få honom på andra tankar?

Föredrar du hellre originalet med Jim Carrey & Co. så finns den även på Netflix.

4. Tomten är far till alla barnen

Svensk julklassiker om ett julfirande som börjar fridfullt när Sara bjuder hem alla sina ex-män med fruar för att fira högtiden tillsammans. Men snabbt ändras det och utvecklas till en helg av totalt kaos med fylla, konflikter och ständiga överraskningar.

Finns även på Netflix.

5. Love Actually

Stjärnspäckad romantisk komediklassiker om en lång rad människors relationer och jakt på kärlek som äger rum parallellt månaden innan jul. Nya relationer inleds, långa äktenskap börjar svikta och den brittiske premiärministern kärar ner sig i en mycket yngre medarbetare. Allt vävs samman med en stor portion brittisk humor.

6. Ett päron till farsa firar jul

Vad vore julen utan familjen Griswolds och den omåttligt klantige pappa Clark med alla hans fumliga upptåg för att skapa den perfekta julen? Redan när julgranen skall införskaffas börjar kaoset och det blir inte bättre när julljusen ska upp och det kommer oväntat besök.

Finns även på Viaplay & Netflix.

Julfilmer på Disney+


7. Ensam hemma 1-5

Klassiker som knappast behöver någon längre introduktion. Har du fortfarande inte sett när åttaåriga Kevin lurar brallorna av tjuvarna Joe Pesci och Daniel Stern efter att glömts kvar ensam hemma på självaste julafton, är det ett perfekt tillfälle att göra det nu.

8. The Nightmare Before Christmas

Här något så ovanligt som när två högtider krockar med varandra. Jack Skellington är kung i Halloweenlandet och då han inte vill något hellre än att sprida julglädje bestämmer han sig för att introducera julen till sin värld. Men hans försök tas inte direkt emot med den entusiasm han hoppats på.

9. Noelle

Som syster till den nya jultomten vill Noelle också göra en insats för att lyfta högtiden ännu mer. Men när hennes bror plötsligt får kalla fötter måste hon ge sig ut på ett äventyr för att hitta honom och samtidigt rädda julen. 

10. Frost

Oscarsbelönat drama från 2013 som bygger löst på H C Andersens saga Snödrottningen. En natt när två systrar leker råkar Elsa skada Anna med sin ismagi. Kungen och drottningen tar då det drastiska beslutet att hålla kungariket Arendals portar stängda för att skärma av Elsa och Anna från omvärlden, tills Elsa lärt sig kontrollera sina krafter.

11. Skönheten och odjuret, den förtrollade julen

Originalet är vi alla bekanta med som ett givet inslag under Kalle Ankas julafton. Men det här är en något mer okänd version i jultappning. När Belle får veta att Odjuret avskyr julen bestämmer hon sig för att göra allt i sin makt för att få honom att ändra sig.

Julfimer på Viaplay


12. The Holiday

Romantisk komedi om två kvinnor som på varsitt håll blivit svikna av sina män. När de hittar varandra på en bostadssajt bestämmer de sig för att byta liv med varandra i två veckor – ett hus i Kalifornien mot en stuga i England. Ett byte som för med sig nya möten och oanade följder. Stark rollista med Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law och Jack Black.

Finns även på C More.

13. Polarexpressen

I den här varmhjärtade animerade berättelsen får en ung pojke ny tro på julen då han kliver ombord på ett tåg med destination Nordpolen. Med Tom Hanks ljuva stämma som en av rösterna.

Finns även på Netflix.

14. Bad Santa

Willie T. Stokes är en spydig och småkriminell jultomte som sprider mer olycka än julglädje. Tillsammans med sin kortväxte kompis Marcus planerar Willie att råna varuhuset där de arbetar.

15. Last Christmas

Kate ränner runt i London och tar en massa dåliga beslut till ljudet av bjällrorna på hennes skor – hon jobbar nämligen som tomtens medhjälpare i en julaffär som har öppet året runt. När hennes vägar korsar med Tom verkar det för bra för att vara sant. Men fastän London under juletid förvandlas till världens mest underbara stad, verkar ingenting fungera för de båda.

16. The Night Before

Lättsam komedi med Seth Rogen och Antony Mackie om tre vänner som försöker hitta den mest maxade julfesten på Manhattan på självaste julafton.

17. Julfritt

När dottern reser bort bestämmer sig paret Krank att skippa julstöket och kommersen för att dra på en välförtjänt semester istället. Men när dottern oannonserat dyker upp brakar kaoset loss när de tvingas fira julen ändå.

Bonus: Originalinnehåll på Netflix


18. Dolly Parton’s Christmas on The Square

Dolly Parton gör, sina 74 år trots, skäl för uttrycket ”still going strong”. Nyligen rapporterades det om att countrysångerskan donerat miljoner till coronovaccinforskningen. Och nu är hon högaktuell då hon spelar ängeln Angel i en familjemusikal, där hon dessutom stått för låtskrivandet.

19. Holidate

Två främlingar som tröttnat på singellivet under högtider väljer att vara varandras dejt under storhelgen – men deras upplägg hotas snart av äkta känslor.

20. The Christmas Chronicles

Ett syskonpar råkar ha sönder tomtens släde och tvingas ägna hela natten åt att försöka rädda julen tillsammans med en tomte som inte skräder orden. Med Kurt Russell, Darby Camp och Judah Lewis i rollerna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.