Annons
Annons

9 bästa ölen till all julmat du ska käka

Caféredaktionen listar nio öl vi gärna ställer på våra julbord i år. Allt från alkoholfritt via weissbier och stout.

Joel Linde

test-julol-2016

Nu är det jul igen och då passar det bra med en julöl till maten. Café har testat utbudet och vi tipsar här om några av årets favoriter, med en blandning av allt från alkoholfri mörkrost till sprakande veteöl. Kännetecknade för klassiska julöl är mörka toner, väljäst och knäckig, ofta rökig öl. I listan har vi valt bort några självklara val som Falcons julöl och Eriksbergs dito. Ni vet att de finns, de här ölen är lite roligare, lite mer spännande.

Skål och god jul!

Annons

Nils Oscar vinterbrygd, 3,5% (15-16:19 kr)

nils-oscar-julol-vinterbrygd

 

Klar starkölsprofil på denna folkbärs som känns väldigt full-aleig i smaken. Överjäst, mörk och tydliga inslag av humle. En god öl som gott kan stå som bas på julbordet. Finns i vanliga affärer.

Sixes and sevens pale lager, 4,8% (22:90)

sixes-and-sevens-pale-lager

När Caféredaktionen firade vinnarna av Cafés Stora Modepris gjordes det under synnerligen juliga former på Ulriksdals värdshus. Till julbordet drack vi öl från Swedish Brewing, som hade lyckas matcha tre av deras öl till olika typer av tallrikar. Särskilt gillade vi ölen som kallas ”Sixes and sevens – Pale lager”, en rätt ljus öl – men med en pale ales kryddighet och smak. Funkar prima när man druckit för många glöggmuggar och är alldeles sockrig i munnen. Att blanda in ale-smaken i en lager är rätt genialt, får man säga.

Nils Oscar brown ale julöl, alkoholfri (15:90 kr)

nils-oscar-alkoholfri-julol

Vissa alkoholfria öl får problem med julölets typiskt mörka smak men den här är ändå knäckig, maltig och humlig. Den smakar julöl, helt enkelt. Den är också lite bitter men paras gärna ihop med en salt köttbit. För tankarna till danskt rågbröd, och det gillar man.

Wisby julbrygd, 6,0% (19:90 kr)

wisby-julbrygd-julol

En riktig rökare åt alla håll. Vi står med ena handen i en vävd säck till bredden fylld med kaffebönor samtidigt som vi vilar våra bara skinkor på en furubänk – där har ni känslan. Rostat, mörkt och jul. Den vilar på en väldigt stabil grund, men avlutar ändå med en kaxig käftsmäll. På ett bra sätt.

Gränges julöl, 5,3% (15:90 kr)

granges-julol

Är du den som egentligen föredrar en ljus lager, men ändå vill ställa en julöl på bordet eftersom det är jul? Då kommer du trivas med Gränges. Inte lika mörk som många av de andra men ändå tillräckligt för att ha karaktär. Tydlig honungsdoft som gifter sig bra med julmaten. En bra bas som inte blir för mycket och är dessutom väldigt prisvärd.

Sleepy bulldog winter ale 6,2% (20:90 kr)

sleepy-bulldog-winter-ale

Sleepy bulldog winter ale har mycket att leva upp till, med tanke på de tuffa kusinerna med efternamnen pale ale och summer pale ale. Den påminner också mycket om dem men är så klart mer av en brown ale, mörkrostad och lite rivigare – och vi vill även påstå mer spännande. Detta är det säkra köpet för den som vill ha en ordentlig julöl. Den är ölens Fairytale of New York – lika bra varje år.

Wisby winter weissbock, 6,2% (35 kr)

wisby-julol-Weissbock

En ivrig rackare. Veteölscitrusen får spela andra och tredjefiol i den här hoppiga utbrytaren på julbordet. Mycket fläder och citrus, alltså väldigt mycket, så ungefär ett par av dessa per flak är att rekommendera mellan alla juljuliga mörka sirapsöler. Men det är inte ett dåligt betyg, tvärt om – kaxiga rackare är nödvändiga för att röra om, men inga man vill umgås med konstant liksom.

Oppigårds winter ale, 5,3% (27,90 kr)

oppigard-winter-ale-julol

Oppigårds håller julfanan högt år efter år och ett inköp av en laddning av deras winter ale är en lika självklar tradition som Karl-Bertil Jonsson. Den har liksom allt, och fungerar också bra till det mesta i matväg. Läskande och klunkvänlig, bra bett i beskan och en lätt kryddighet.

Mohawk whiteout imperial stout, 9,7% (29,70 kr)

Mohawk-Whiteout-Imperial-Stout-julol

En riktig käftsmäll till öl som snarare är aquired taste än allround. Bra tryck i alkoholen (9,7 %) och djupa rostade smaker av kaffe, lakrits, choklad, nötter och sirapslimpa, men också med viss sötma på toppen. Sitter fint till revbensspjällen.

Annons

Dela (54)
TweetaLaddar