Hoppa till innehåll

Jultröja med kokainglad tomte tvingar Walmart att be om ursäkt

Jultomte
Markus Aamisepp

”Tomten njuter av stunden när han äntligen får tag på A-klassat colombiansk snö” stod det i artikelbeskrivningen.

När julen nalkas står även de fula jultröjorna för dörren. De går att liknas vid dina mor- och farföräldrars exponering av tungan när de öppnar munnen för att föra in sillen på julafton – alltså halvjobbigt att kolla på men går inte att undvika.

Tycker du att sedvänjan med oestetiska jultröjor tycks vara lite väl utbredd i Sverige kan du trösta dig med att du åtminstone inte bor i USA eller Kanada där den fula jultröjormarknaden är på ett helt annan nivå (en mångmiljonindustri, dessutom).

En tillförlitlig hub för groteskt fula tröjor på andra sidan Atlanten är den amerikanska butikskedjan Walmart som nyligen bett om ursäkt för att de sålt en jultröja med en jultomte på – alltså en tomtefar som drar ett par linor kokain.

Är det en eller fyra gubbar på bilden? Hö, hö, hö.

För den som inte kan tyda jultröjans chiffer så skildrar den en glad tomte bakom ett bord med tre linor på med droglingot-sloganen ”Let it snow”.

I beskrivningen av den nu borttagna jultröjan stod det bland annat att den bästa snön kommer från Sydamerika, vilket är dåliga nyheter för gamla Saint Nick som bor långt borta vid Nordpolen. Tomtens euforiska blick på tröjan förklaras i beskrivningen vara ett resultat av att tomten njuter av stunden när han äntligen får tag på ”A-klassat colombiansk snö”.

Inte helt otippat tog Walmart bort jultröjan efter att den fått en massa uppmärksamhet och gick även ut med ett ursäktsbrev:

”Dessa tröjor, som såldes av en tredjepartssäljare på vår hemsida representerar inte Walmarts värderingar och har ingen plats på vår hemsida. Vi har tagit bort dessa produkter och ber om ursäkt för samtliga oavsiktliga kränkningar detta kan ha orsakat”, skriver butikskedjan på sin kanadensiska hemsida.

Frågan som kvarstår är var man nu kan köpa den någonstans, Wish någon?

Källor: CNN & Sky News

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.