Sedan 2019 listar sidan The World’s 101 Best Steak Restaurants världens främsta köttrestauranger. För att sammanställa den globala guiden genomför sexton personer över 800 restaurangbesök. Rankingen sker därefter bland annat utifrån kvalitet och urval på köttet, service- och kunskapsnivå hos personalen, vinlista och inredningsdesign. När nu den årliga listan presenteras hamnar Stockholmsrestaurangen AG på nionde plats.
”Det finns ingen restaurangguide i världen som betyder så mycket för oss som The World’s 101 Best Steak Restaurants. Placeringen topp tio är en helt enorm laginsats av hela personalen. Från köttmästare, kockar och serveringspersonal till vår chefssommelier bakom vinlistan,” säger kocken och krögaren Johan Jureskog på AG. ”Nu ska vi fira ordentligt men även slipa knivarna ytterligare så att vi placerar oss ännu högre upp nästa år.”
Menyn på AG innehåller drygt fyrtio olika sorters nötkött som graderas enligt ett eget system utifrån smakintensitet, mörhet och marmorering. Systemet bygger bland annat på djurets ras, ålder, levnadssätt och föda. Restaurangen har såväl en köttsommelier i matsalen samt en heltidsanställd köttmästare som löpande hanterar hängmörningen av över fyra ton kött.
Delar av motiveringen på The World’s 101 Best Steak Restaurants lyder:
”Restaurang AG i Stockholm är ett paradis för köttälskare, med sin blandning av svensk hantverksskicklighet och klassisk steakhouse-vibb.”
AG var inte det enda svenska bidraget på topplistan, utan längre ner hittar vi även en annan Stockholmskrog – Griffin’s Steakhouse. Guldmedaljen på listan knips av Buenos Aires-restaurangen Paprilla Don Julio och hela topplistan går att se här.