Kalasturnén återuppstår – här är alla artister och turnéstopp

Efter 18 år är Kalasturnén tillbaka med artister som bob hund, Cherrie och Markus Krunegård.

Robin Åberg | Foto: Annika Berglund  |  Publicerad 2022-04-06 20:30  |  Lästid: 2 minuter

Efter livemusikens kanske mörkaste år någonsin andas musikbranschen ny luft, publiken längtar efter artister och artister längtar efter publik. I sommar får dessa två grupper en ypperlig chans att mötas då klassikern Kalasturnén återuppstår efter 18 års dvala.

Kalasturnén grundades 1997 av Pange Öberg och arrangerades varje sommar fram till 2004. Då var det artister som Håkan Hellström, Kent och Sahara Hotnights som tillsammans åkte ut på vägarna och presenterade sig för en större publik.

Denna gång är det ett helt knippe nya akter (och några veteraner) som beger sig ut för att sprida kalasstämning på tio platser runt om i landet under industrisemestern. Artisterna under sommarens turné är bob hund (som även var med 1997 och 2001), Markus Krunegård, Cherrie, Johnossi, Gina Dirawi, David Ritschard, GRANT, Eshter, Klara Keller och GERD. Arrangören United Stage låter även meddela att det kan dyka upp en och annan gäst.

bob hund och Gina Dirawi. Foto: Annika Berglund

”Vi ser fram mot att åka ut på rullande festival med det här sällskapet, och få chansen att se och lära vilka trix de andra artisterna har när de uppträder. Kalas har byggt gemenskap, vi är fortfarande bundis och jobbar ibland tillsammans med de band vi reste med på 90-talet” säger Conny Nimmersjö i bob hund om turnén.

För Gina Dirawi, som nyligen släppte sitt debutalbum Meet Me in Jannah blir det första gången hon drar ut på en turné som inte rör radio eller tv.

”Det här blir ju min första musikrelaterade turné, så jag anammar samma filosofi som mina vänner som blivit på smällen – förbereda mig så gott det går för att sen bara ’åka med’. Sen är det ju jävligt kul att få besöka Kackelstugan, känns ju instinktivt som en plats där jag hör hemma” säger hon om kalaset.

Jag kan avundas folk med en arbetsplats och kollegor så jag ser fram emot att ha båda i sommar, yrket cirkusartist har dessutom alltid lockat. Detta blir som en ambulerande cirkus och jag gillar tanken på att vara med i något större och mer än att vara soloartist – jävla trist ord där, ’soloartist’ – Markus Krunegård. Foto: Annika Berglund

Förutom artisterna som spänner från rock och R&B till indiepop och country, är även spelplatserna valda med omsorg. Kalasturnén skriver i ett pressmeddelande att de medvetet håller sig borta från stora, själlösa arenor och istället ställer in turnébussens gps på folkparker och kvartersfester för att ”förstärka känslan av gemenskap och intimitet mellan mellan artister och publik”.

Kalasturnén inleds i Alvesta den 15:e juli och avslutas i Varberg 13:e augusti. Räkna med go stämning och bra musik, förhoppningsvis blir det även bra väder.

Hit kommer Kalasturnén i sommar:

15/7 Alvesta, Tyrolen
16/7 Örebro, Humlehagen
22/7 Borgholm, Kackelstugan
23/7 Helsingborg, Ångfärjeparken
29/7 Malmö, KB + utomhus
30/7 Göteborg, Bananpiren
5/8 Huskvarna, Folkets park
6/8 Stockholm, Fållan Park
12/8 Karlstad, Nöjesfabriken
13/8 Varberg, Societetsparken

Biljetter hittar du på kalasturnen.se.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-04-07 10:05