Annons

1 miljon kronor insamlat efter larm om att homosexuella begravs levande

De senaste veckorna har en häxjakt pågått på homosexuella i Tjetjenien. Nu vädjar Richard Söderberg till Stefan Löfven: ”Visa att du tar kampen”.

Sofia Börjesson

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov förnekar att det finns homosexuella i Tjetjenien. Foto: IBL bildbyrå/Shutterstock

I helgen kom rapporterna efter ett granskande reportage i den ryska tidningen Novaya Gazeta. En utrensningskampanj pågår i den ryska delstaten Tjetjenien. 100 homosexuella män är spårlöst försvunna, minst två ska ha begravts levande, minst tre ska ha mördats och vissa ska ha återlämnats till sina familjer med förväntan att de ska hedersmördas.

Annons

Medan HBTQ-personer nu flyr för sina liv förnekar regeringen dock att det ens skulle finnas några homosexuella att jaga i Tjetjenien.

– Vi kan inte gripa eller förtrycka människor som inte existerar, säger Alvi Karimov, talesperson för tjetjenska regeringen till ryska Interfax och fortsätter:

– Skulle det finnas sådana människor i Tjetjenien skulle rättsväsendet inte behöva göra någonting med dem eftersom deras familj skulle skicka dem till en plats de aldrig kan återvända från.

I början av mars sökte den ryska människorättsorganisationen GayRussia.ru tillstånd för flera HBTQ-samlingar. När organisationen fick avslag på ansökningarna skickades de till Europadomstolen som bevis på att HBTQ-rättigheter kränks i Ryssland. Detta ska ha lett till att situationen för homosexuella har blivit ännu svårare i Ryssland de senaste veckorna, uppger Aftonbladet.

Tv-profilen och tenoren Rickard Söderberg skrev under onsdagen en debattartikel på SVT om den tjetjenska utrensningen. Bland annat vädjar han till Margot Wallström att hissa regnbågsflaggan på den ryska ambassaden. Och han passade även på att förmedla ett meddelande till statsminister Stefan Löfven:

”Vill du visa att du tar både kampen, och ditt välkomnande dit, på allvar bör du omedelbart ge de HBTQ-personer, som annars riskerar att dödas, en fristad i Sverige”, skriver han.

Jonas Gardell är engagerad i Regnbågsfonden som genast startade en insamling efter nyheten om häxjakten.

– Det var alldeles häromdagen som vi fick de förskräckliga nyheterna. Ryktena var så hemska att vi inte kunde tro det var sant. Vi valde att se om vi kunde få det bekräftat och har även hört med våra kontakter i Moskva. Där har de till och med fått rapporter om flera som begravts levande och de behöver mat och boende för dem som nu flyr från Tjetjenien, säger Jonas Gardell till Göteborgsposten.

Målet var att lyckas få ihop 100 000 kronor på några dagar, men redan i måndags var summan uppe i 334 000. Nu är den siffran över en miljon kronor.

– Vi hoppades på 100 000 kr tills på söndag men målet uppnåddes på två timmar. Sedan dubblades siffrorna timme för timme. På mindre än 12 timmar fick vi in över en miljon!, säger Jonas Gardell.

Här hittar du insamlingen.

Annons

Dela (74)
Tweeta

Annons


Laddar