Annons

Forskare: Därför kan du inte sluta äta chips

Ett chips blir snabbt till tre, fyra, elva – och sen är du fast i snacksskålen resten av kvällen. Nu vet forskarna varför.

Jennie Sandberg
Foto: IBL

Det är hjärnans belöningssystem som spelar kroppen ett spratt när vi får svårt att hålla fingrarna borta från sötsaker och snacks i allmänhet – och chips i synnerhet. Det visar ny forskning, skriver svt.se.

Annons

– Det är 27 områden i hjärnan kopplade till hjärnans belöningssystem som aktiveras när vi äter potatischips, säger Helgi Schiöth, hjärnforskare verksam vid Uppsala universitet.

Genom att studera hur hjärnan reagerar i samband med intag av föda kunde forskarna se att potatischips hade särskilt stark effekt på belöningssystemet. Annan mat med samma sammansättning av fett och kolhydrater framkallade inte samma reaktioner enligt studien.

Gilla Cafe.se på Facebook

Chips utlöser dopamin, den signalsubstans som ger kroppen ett lyckorus – en belöning vi minns och vill ha mer av. Efter en veckas chipsknaprande kunde forskarna se tydliga förändringar i hjärnans belöningssystem, något som kunde tolkas som beroende.

När vi väl fått en ”chipskick” vill vi gärna få en igen, och ett beroende kan snart vara ett faktum. Om vi dessutom dricker söt läsk till chipsen kan effekten förstärkas enligt forskarna. Värst är cola.

– Raffinerat socker och koffein ger en kick och ett förstärkt minne av upplevelsen, vilket kan påverka beropendet. Därför är det inte bra för barn att serveras just colaläsk tillsammans med chipsen. Det kan medverka till att göra barn feta i onödan, säger Schiöth till samma källa.

Apropå chips, Estrella släppte precis tre nya chipssmaker för sommaren, läs mer här >

Annons

Dela (265)
Tweeta

Annons


Laddar