Energidryck kan bidra till alkoholmissbruk – därför ökar risken

Unga som dricker mycket energidryck löper högre risk att bli beroende av alkohol och droger senare i livet, menar en ny studie från University of Maryland.

Minna Wallén-Widung  |  Publicerad 2017-08-16 13:50  |  Lästid: 2 minuter

Energidrycker har under flera år varit en populär dryck för både vuxna och unga, men läkare och forskare har länge höjt ett varningens finger och nu har en ny studie visat att det finns långtgående biverkningar som är värda att ta på allvar.

Det är forskare vid University of Maryland i USA som i sin studie visar att ungdomar som dricker flera energidrycker om dagen, löper högre risk att drabbas av alkohol- och drogmissbruk, rapporterar Expressen.

Forskarna har följt 1 100 studenter under fyra års tid. Bild: IBL Bildbyrå

Forskarna har följt 1 100 studenter under fyra års tid. 51,4 procent av dem drack energidrycker ofta och regelbundet, medan ungefär 20,6 procent aldrig drack energidryck. 17,4 procent hade ett måttligt intag och 10,4 procent drack allt mindre ju längre tid studien pågick.

Enligt resultaten i studien löpte de som drack mycket energidryck större risk att utveckla ett beroende av droger och att få diagnosen alkoholism i 25-årsåldern.

Medan studien bara visar ett statistiskt samband, menar Fred Nyberg, professor i beroendeforskning vid Uppsala universitet, att det finns en koppling mellan energidryck och missbruk.

– Substanserna påverkar hjärnans belöningssystem i olika grad. Inte lika kraftigt som droger, men tillräckligt för att trigga i gång en ökad känslighet för andra droger. Vi är ganska klara på att energidryckerna ökar risken för att vissa individer känsliggörs för alkohol, så de lättare fastnar. Och alkohol är ofta liktydigt med andra droger, säger han till Expressen.

Fred Nyberg betonar dock att alla är olika. Vissa individer klarar av att dricka energidrycker utan att senare fastna i ett beroende, medan andra lättare faller dit. Här spelar faktorer som arv, miljö och tiden för exponering en roll. Som förälder gäller det att hålla koll och vara uppmärksam på varningstecknen.

– Det går ofta att se redan i unga år om ens barn har en högre risk. De kanske har en starkare nyfikenhet, en impulsivitet, är mer utåtagerande och mer belöningsberoende än genomsnittet, säger Fred Nyberg till Expressen.

Kanske läge att skippa nästa Red Bull Vodka (eller annan motsvarande energidryck) alltså.

[newsletter]

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:05