Kände svensken bakom Kents vita konsert i Stockholm

Det var Johan Rencks idé att alla skulle bära vitt på konserten på Stadion 2003. Det berättar Kents förre gitarrist Martin Roos i SVT:s nya dokumentär om bandet, "Vi är inte längre där".

Markus Thunberg | Foto SVT  |  Publicerad 2016-12-27 13:12  |  Lästid: 2 minuter
renck3

Regissören Johan Renck.

Kent och Johan Renck, också känd som Stakka Bo, har en lång historia av samarbeten bakom sig. Bland annat sjunger Jocke Berg på en av låtarna i Johan Rencks långfilmsdebut Downloading Nancy. Så här beskriver Berg samarbetet med låten Into my arms i ett inlägg på Kent.nu: ”Det är en fin låt! Den skrevs för ett litet projekt som jag och Johan hade på g ett tag. Sen gjorde han filmen och då spelade vi in Into My Arms till den. Jag skrev musiken, Johan texten och Krister Linder proddade.”

 

I SVT-dokumentären Vi är inte längre där  berättar Johan Renck om när han stötte på Kent-medlemmarna för första gången. Det var under ”Stakka Bos glansdagar, runt 1993”, enligt Renck. Kentkillarna tjatade på honom att lyssna på bandet.

– Vad heter ni då?, frågade han och fick ”Kent” som svar.

– Det är det sämsta bandnamn jag hört i hela mitt liv, jag vill ALDRIG höra er liksom. För jag tyckte verkligen det, säger han och fortsätter: men de tjatade och tjatade och en vacker dag sa jag okej får jag höra ert jävla band då. Jag var helt hooked från sekund ett.

roos

Martin Roos med en t-shirt från Den vita konserten.

Johan Renck var också den person som kom på idén om att alla skulle klä sig i vitt under spelningen på Stockholms stadion 2003, konserten som i efterhand fått namnet ”Den vita konserten”. Det berättar Martin Roos, Kents före detta gitarrist i dokumentären.

– Idén kom från Johan Renck som sa ”vi gör något coolt, vi säger att alla ska komma i vitt”, säger Roos.

Att 33 000 personer skulle dyka upp i vita kläder på konserten, där Renck hade rollen creative director, var inget de hade räknat med.

– Vi satt nere i någon loge och skulle gå upp och kolla. Då var alla vitklädda från topp till tå. Jag kollade på Jocke och vi sa ”vad fan har vi gjort?”. Vi var helt skräckslagna, säger Johan Renck.

Första avsnittet av Per Sinding-Larsens Vi är inte längre där finns på SVT Play sedan 26 december. Del 2 har premiär 27 december. Se den.

Alla låtar från Kents avskedsturné

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-02 14:12