Norrlandschampagne och silvergrogg på Stockholms mest norrländska bar

Stockholmskrögaren Martin Sjölander öppnar ett nytt vattenhål – eller en myr om man så vill – för alla nyfikna på käk och dricka från landets norra delar.

Markus Thunberg | Foto Nikko Knösch  |  Publicerad 2016-08-30 10:11  |  Lästid: 2 minuter
bar2
Martin Sjölander från Medelpad lovar ”en ljuvlig tunnbrödpizza med kantarellmajonnäs” på nya Knut bar.

1 september öppnar Stockholms sannolikt mest norrländska bar. Det är restaurang Knut på Upplandsgatan som får en sprallig lekkamrat, Knut Bar. I baren mitt city (Regeringsgatan 77) kan du dricka Norrlandschampagne, äta tunnbrödpizza – och testa en strålande god hjortronmojito (recept längst ner i artikeln). Bakom satsningen står Martin Sjölander från Medelpad med bakgrund på olika topprestauranger i London, Barcelona och Melbourne.

– Baren blir modernare och snabbare än den mer idylliska restaurangen jag öppnade för tre år sedan, säger Martin Sjölander till Café.

Namnet Knut, är det nån norrländsk grej?

– Det var min morfar som hette Knut, han gick bort för 22 år sedan men var en ”riktig man” från Bispgården. Han jagade, var burdus och hade sina egna regler, säger Martin.

Norrländsk bar, vad innebär det?

– Det är mycket bär i drinkarna, vi har hjortronmojito och lingoncosmo, brygger vår egen öl och säljer norrländsk öl.

Ingen hojt?

– Inte inledningsvis men vi har silvergrogg, sprit och sockerdricka.

Hemkört och lingondricka då?

– Vi har faktiskt Norrlandchampagne som är en variant av Vargtass, eftersom man inte får servera hembränt på krogen. Det är cava och lingonsorbet, och så kan man få den med en skvätt vodka.

Står Roger Pontare för musiken?

– Inte som det ser ut nu, det blir en blandning av blues och rock.

mojito
Bilder från Knut bar.

Så enkelt gör du hjortronmojito

• 6 cl hjortronpuré (en blandning av hjortron och socker)

• 3 cl limejuice

• 5 cl mörk rom

• Mynta

• Krossad is

• Toppas med hjortron

Mer info om Knut bar på hemsidan. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-04 16:53