Kolla in jordklotets absolut märkligaste platser

Dröm dig bort i virustider – nedan följer en djupdykning i platser som ser ut att komma från en annan planet.

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2020-10-09 14:16  |  Lästid: 4 minuter

Under dessa tider vill man gärna drömma sig bort till en annan plats, kanske till och planera nästkommande utlandsresa. Lilla Sverige har en del att erbjuda men, om vi ska vara ärliga, inte så mycket mer än Höga kusten och skärgården? Och nog för att man längtar till ställen som Capri, Bali och Australien med dess soldränkta stränder och azurblå vatten, men så finns också en annan kategori som kanske lockar ännu mer. Nämligen platser som… ser ganska märkliga ut. Vackra på vissa sätt, men inte på ett klassiskt vykortsvis.

Nedan följer en lista på de tio sjukaste platserna man bör bocka av från sin bucketlist, när bucketlist-beteende är tillåtet igen.

1. Spotted Lake, Kanada

De små vattenöarna sticker upp ur vattnet. På sommaren så avdunstar vattnet i sjön och bildar små mineralbassänger, var och en med olika färger. Den unika sjön finns längs med Highway 3 nära staden Osoyoos i Kanada.

2. The Giant’s Causeway, Nordirland

Platsen som är allas TV-skärmsläckare kallas för "giganternas gångbro". För sextio miljoner år inträffade ett vulkanutbrott, ut kom en massa basalt som sedan stelnade, smalnade och svalnade. Det finns uppskattningsvis 37 000 polygonkolonner, alltså cylinderliknande stenar, på platsen.

3. Salar de Uyuni, Bolivia

Här har Star Wars VIII: The Last Jedi spelats in, vilket bara det nästan gör det värt att åka dit därför. Det är här himmel och land blir ett, det finns ingen början och inget slut. Det är världens största saltöknen och ligger i södra Bolivia, nära gränsen till Chile. Roligt att tillägga är att området är ungefär lika stort som Skåne.

Foto: Gettyimages

4. Pamukkale, Turkiet

Sedan 1988 är platsen med på UNESCOs världsarvslista. I den utomjordiska Pamukkale, även kallat Bomullsfästningen, finns det terrasser, bassänger och stalaktiter som byggds upp av varmt, kalciumkarbonatrikt vatten som runnit ned och bildat kalksten.

Foto: Gettyimages

5. Lake Hillier, Australien

Denna anmärkningsvärda sjö upptäcktes redan 1802 i västra Australiens skärgård. Den lilla sjön har en rosa färg året runt, vissa forskare menar att det beror på den höga salthalten, kombinerat med närvaron av saltälskande alger som kallas Dunaliella Salina. Vattnet tros ha runt tio gånger mer salt än i havet. Algerna finns också att köpa och äta, då de innehåller rika halter antioxidanter och magnesium.

Foto: Gettyimages

6. Badab-e Surt, Iran

Nu rör vi oss öster ut mot norra Iran. Där hittar vi dessa vackra travertinterrasser som har utvecklats under tusentals år. Vad är travertin då? Jo, det är en typ av kalksten som bildas av kalciumavlagringen i strömmande vatten och i just detta fall handlar det om två varma källor med olika mineralegenskaper. Terrassernas sällsynta rödaktiga färg beror på höga halter av järnoxid i en av källorna.

Foto: Gettyimages

7. Tianzibergen, Kina

Den här platsen känner du nog igen. Det är här Avatar har hämtat inspiration ifrån. Dessa häpnadsväckande kalkstenstoppar hittar vi i nordöstra delen av Hunanprovinsen i Kina och är täckt av frodig grönska och ofta höljd i dimman. Området är på hela 67 kvadratkilometer och den högsta toppen är på 1 212 meter högt. Dessutom går det att ta sig fram med hjälp av linbana i nästan hela området.

Foto: Gettyimages

8. Sokotra, Yemen

Denna plats separerades från Afrikas fastland för mer än sex miljoner år sedan och det är som att ön är tagen ur en sci-fi-rulle. Platsen har ett unikt biologisk mångfald vilket har gjort att växtligheten är helt unik. Särskilt unikt är de vridna träden – är vi verkligen på jorden?

Foto: Gettyimages

9. Den röda stranden, Kina

Tillbaka till världens fjärde största land Kina. Denna strand är täckt av en typ av tång vid namn Sueda. Under hösttid blir tången rosa och därför är det så spektakulärt. Endast en liten del av stranden är öppen för allmänheten då det är ett naturreservat, men går till viss del att utforska med hjälp av en lång bro.

Foto: Gettyimages

10. Kattön, Japan

En kort färjetur från Japans östkust hittar vi en omtalad ö. Tashirojima heter platsen som har en befolkning på ungefär hundra personer, men desto fler katter. Ursprungligen uppmuntrade man att ta katter dit eftersom att ön producerar siden, vilket möss älskar. Lokala fiskare menade sedan att katterna förde med sig tur, och numera har de till och med ett eget katt-tempel på ön. Nej, hundar är inte tillåtna på ön.

View this post on Instagram

Bay full of cats #tashirojima #catisland #catsrule

A post shared by Kitty Interests (@kitty.interests) on

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-10-09 14:16