Annons
Annons

start_maskot

Dags för hockey VM igen och det är Tjeckien som står som värdnation detta år. Maskot för årets upplaga är Bob och Bobek – men hur står de sig mot tidigare års maskotar? Här är de senaste tio årens bästa och sämsta försök.  

* * *

Annons

6. RIX

2006 var det Riga och Lettlands tur att anordna världsmästerskapet och de valde en bäver som maskot. För det första kändes den ganska oseriös och lite för gullig. Sen är det lite obegripligt med just en bäver, vilken är egentligen kopplingen mellan bäver och Lettland? Namnet RIX är inget vidare heller men det kommer i alla från förkortningen för Rigas flygplats, en sämre variant av LAX.

Gilla Cafe.se på Facebook

2006beaver

 

5. Winni the eagle

Österrikarna valde att gå på en örn och döpa den till Winni, troligtvis efter staden mästerskapet gick i, Wien. En gedigen maskot men känns som att den hade kunnat putsas till rent estetiskt. Österrike får dock lite benefit of the doubts med tanke på att detta var 2005, det är ändå tio år sedan.

2005eagle

 

4. Ryska björnen?

Vad heter ens den här maskoten? Någon läsare får gärna hjälpa till om ni vet det. Det är Ryssland och det är en björn, det känns tydligt. Vi hade gärna sett att man tuffat till björnen och gjort den lite mer skrämmande. Nu känns den aningen barnslig för prispallen.

2007bear

 

3. Cooly

Tredjeplatsen kammas hem av Schweiz och Cooly. För det första känns namnet lagom mycket ishockey (hockey spelas som bekant på fruset vatten) och det har en skön balans mellan att vara coolt och lite töntigt. Det rimmar även bra med att det är en ko, på svenska i alla fall.

2009cooly

 

2. Hockeybird

Finland av alla länder prickar rätt i samtiden. Den här maskoten kändes faktiskt helt rätt när den kom 2012. Finland delade ju mästerskapet med Sverige men slutspelet gick i Finland. Det är en Angrybird-fågel, eftersom spelet kommer från Finland. Enda invändningen: Vad är det för ett namn?!

2012bird

 

1. Bob och Bobek

Det är faktiskt årets värdland Tjeckien som tar hem förstaplatsen med årets maskot.  Bob och Bobek, två kaniner från ett tjeckiskt barnprogram som även vevats otaliga gånger på Bolibompa är lika med nostalgivarning!

2015rabbits2

 

De tre sämsta maskotarna

3. Goooly

Slovakerna tog fram en vansinnig varg 2011: Ögonen ser helt galna ut och dessutom är namnet inte alls bra, vi gissar på att det kommer från att man skriker ”Goooooal!” när det blir mål (i spanska fotbollsligan i alla fall). Miroslav Satan (på bilden) borde ha varit maskot i stället.

2011wolf1

 

2. Icy

Här får vi skämmas faktiskt. Medan Finland levererade en maskot som låg rätt i tiden lyckades vi i Sverige med konststycket att leverera något obegripligt. Vi vet ärligt talat inte ens vad det är för djur, är det en katt eller ett lodjur eller en mus?

ICYSVERIGE

 

1. Urmel

Vad. hände. här? Vad vi förstått är Urmel, som dinosaurien heter, en tysk barnprogramsfigur men till skillnad från Bob och Bobek funkar det inte alls. Det känns för plastigt och för flörtigt med de yngsta tittarna och man hade kunnat hitta något bättre.

2010dino

Henrik Malmberg

* * *

Läs också!

12 saker bara du som bor i Stockholm förstår

9 snyggaste studentkostymerna du kan köpa – från 1 200 spänn

Andrev Walden: Småbarnsårens svarta hål

Svart på vitt: de är bästa derbylaget i Stockholm

Annons

Dela (3)
Tweeta

Annons


Laddar