Annons

12 saker bara du som bor i Stockholm förstår

Pendelkaos, sojalatte och högertrafik i rulltrappan – oavsett om du är född i Stockholm eller kommer utsocknes ifrån anpassar du dig snabbt till beteendet. Cafés reporter Jonatan Loxdal, infödd Stockholmare, går igenom vilka oskrivna regler och känslor som gäller i huvudstaden.

cafevik

1. Du blir förbannad på riktigt när folk inte håller till höger i rulltrappan

Högerfil om du står, vänsterfil om du går – stockholmare får i sig trafikreglerna med modersmjölken. Hur svårt kan det vara att förstå? Väldigt, uppenbarligen. Det räcker med att ta rulltrappan vid Centralen för att stöta ihop med någon nyinkommen stackare från inlandet som har besvär nog att förstå att det finns trappor som rör på sig. Men skäll inte ut dem: de vet inte bättre. En vänskaplig klapp på axeln tillsammans med upplysning om trafikreglerna räcker gott, innan du stressar vidare i vänsterfilen.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

rulltrappa-stockholm

Bildkälla: David Hall.

 

2. Du vet att en ombyggnation kan leda till tredje världskriget

Nya Slussen, Slussen plan B, bevara Slussen. Även om du inte tycker något själv vet du att det förmodligen är fler i den här staden som är engagerade i Slussenkonflikten än i Amnesty.

slussen-stockholm

Bildkälla: Peter Lindberg.

 

3. Du funderar på att beställa hem matkassar

Okej, ekonomin kanske inte tillåter det. Men alla kan nära en dröm om rustika utvalda råvaror som kommer till din dörr som genom magi.

linas-matkasse-stockholm

Nästa steg är att beställa hem grönsaksjuicer.

juica-stockholm

 

4. Rött ljus=skynda

Det finns inget som heter sakta ner. Man drar en snabbkik åt båda hållen innan man spottar i nävarna och kryssar fram mellan svärande bilister och cyklister. Kvar står förbluffade turister som inte har greppat det här med djungelns lag.

rod-gubbe-stockholm

Bildkälla: Rikard Fröberg.

 

5. Du tycker det är självklart att ett riktigt café serverar sojalatte

Plus is-chai, veganbullar och pizza med surdegsbotten.

kafe-stockholm

Bildkälla: Franklin Heijnen.

 

6. Du har slutat bli stressad av stressgången

Varje dag trafikeras Centralstationen av 200 000 resenärer, och många av dem rör sig i utrymmet på undervåningen, kallat stressgången. En del ser jättevirriga och bortkomna ut. Varför? Det är ju bara att gå framåt, väldigt fort och utan att krocka med bingolottoförsäljare, telefonförsäljare, Jehovas Vittnen, gatumusikanter, tidningsutdelare, duvor, städare och folk som inte fattar åt vilket håll man ska gå.

Spottkoppen_Stockholm_central

Bildkälla: Wikipedia.

 

7. Du fattar inte vad man ska ha ett körkort till

Av Stockholms 20-åringar är det bara runt 30 procent som har rätt att ratta en bil, jämfört med 84 procent i landets körkortstätaste kommuner. Men det är ju så svårt att köra upp här. Och man åker ändå kollektivt i Stockholm. Och varför skulle man vilja flytta härifrån?

korkort-stockholm

 

8. Du vet att det bara är psykon som pratar med främlingar på bussen

Sänk blicken, sätt på hörlurarna och koncentrera dig djupt på att inte möta någon annans blick. Mänsklig kontakt med främmande människor kan vara direkt livsfarligt.

mota-blick

Bildkälla: Baltic Development Forum.

 

9. Du vet vad som händer med den här fontänen varje gång studenten närmar sig

”FÖR VI HAR TAGIT STUDEEENTEN… ”

sergelstorg-stockholm

Bildkälla: Anders Bengtsson.

 

10. Du smälter inombords varje gång någon jämför Stockholm med New York

Oavsett om det gäller de härliga parkerna, modet eller de coola invånarna vill du vara precis som storebror i väst, och du nickar gillande så fort en utländsk tidning gör jämförelsen. Särskilt om det handlar om Brooklyn *tindrar med ögonen*.

park-stockholm

Bildkälla: Pelle Sten.

 

11. En öl för 60 kronor är ett kap

I alla fall om du inte vill hänga på Fridhemsplans sunkigaste syltor. Även om den smakar precis likadant där som på Stureplan. Eller i Eslöv.

ol-stockholm

Bildkälla: Christoffer Gran.

 

12. Du vet vad det här vädret innebär

Varje vinter drabbas Stockholm av sex månaders pendelkaos, försenade bussar och ursinniga resenärer. Varje år blir du lika besviken, och varje år suckar du över att SL aldrig lär sig. Ändå betalar du en surt förvärvad tusenlapp i månaden för besväret, och drömmer dig bort till en varmare stad.

vader-pendelkaos

Bildkälla: webbgun.

 

Jonatan Loxdal

* * *

Mer kul!

14 situationer alla med glasögon känner igen sig i

10 stadier jag går igenom varje gång jag väntar i en telefonkö

Melodifestivalen | Den hemliga koden bakom Saades succé

 

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar