Hoppa till innehåll

Köpenhamn: 11 höjdpunkter från modeveckan

Copenhagen Fashion Week är Skandinaviens största modehändelse, inte minst nu då modeveckan i Stockholm är pausad på obestämt framtid.Café var på plats i Köpenhamn under hela förra veckan som hade stort fokus på hållbarhet.Här är en rapport. Sportmodet håller formenLöparskor, tajts, huvtröjor och windrunners, traditionella sportplagg behåller sin starka position inom modet. Det nya danska … Continued

Copenhagen Fashion Week är Skandinaviens största modehändelse, inte minst nu då modeveckan i Stockholm är pausad på obestämt framtid.
Café var på plats i Köpenhamn under hela förra veckan som hade stort fokus på hållbarhet.
Här är en rapport.

7 Days Active.

Sportmodet håller formen
Löparskor, tajts, huvtröjor och windrunners, traditionella sportplagg behåller sin starka position inom modet. Det nya danska varumärket 7 Days Active presenterade en kollektion som både kan bäras på gymmet och till vardags. Här finns kanske ingen innovation vad gäller funktion eller form men sammansatt i looks känns kläderna högst relevanta våren 2020.

(di)vision på Köpenhamns modevecka.

Återanvändning på modet
I stort sett alla varumärken talar nu om hållbarhet och vikten av att tillverka kläder med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Danska (di)vision, som grundades 2018 av två unga syskon som arbetat på modebutiken Storm, jobbar med dekonstruktion av vintageplagg. Alla kläder är gjorda av redan befintliga kläder. På presentationen i Köpenhamn, kallad ”Too Bad I Have to Destroy You Now”, samarbetade (di)vision med Adidas och skomodellen Superstar,

Eddie Klint för Wood Wood

Ut i naturen
Populära Wood Wood gjorde comeback på Köpenhamns modevecka efter fem års uppehåll. (Varumärket har presenterat sina kollektioner i Milano och London.) En tydlig riktning i höstkollektionen är outdoor, här syntes bland annat kamouflagefärgade täckjackor, cargobyxor, fleecehoodies och kängor.

Cecilie Bahnsen

Supertalangen Cecilie Bahnsen
Köpenhamns modevecka besöks av världens mest inflytelserika branschmedier, bland annat Vogue, Business of Fashion och Womens Wear Daily. De flesta har kommit för att se Cecilie Bahnsen, Skandinaviens kanske främsta designer just nu. Bahnsens skulpturala klänningar säljs redan i de främsta modebutikerna, bland annat Dover Street Market, Browns och 10 Corso Como. I höstens kollektion har hon samarbetat med Mackintosh för extra slitstarka ytterplagg.

Holzweiler.

Norskt toppmode
Holzweiler är Norges bästa modeexport just nu och ett märke värt att upptäcka. I höst söker även de sig till naturen i form av outdoorplagg i färgskalan beige, brun, orange och gul. Visningens fina set design var producerad av hyllade design- och arkitektbyrån Snøhetta.

Tonsure.

Höstens bästa jeanskläder
Det syns mer och mer denim på catwalken. Bäst i Köpenhamn var danska Tonsure som lanserade denimkollektionen “24H” gjord av återvunna tyger och organisk bomull. Looken ovan är det perfekta sättet att bära ”double denim”.

En modern cowboy i Köpenhamn.

Hatten av för cowboystilen
Allt är inte catwalkvisningar under en modevecka, de mest inspirerande stilarna ser man på gatan. Köpenhamn är känt för sin starka streetstyle-scen och bilderna sprids snabbt över världen. Vogue hade egen fotograf på plats för att dokumentera den skandinaviska stilen. Trender bland killar? Cowboy! Hatt, boots och scarfs är grejen våren 2020.

Selams herrkläder på modellen Sharif Idris.

Hyllad debut för Selam Fessahaye
Svenska designern och stylisten Selam Fessahaye har gjort sig ett namn på hemmaplan som artistelitens favoritdesigner. Selam arbetar regelbundet bland annat med Seinabo Sey, Sabina Ddumba och Mapei men har även klätt kronprinsessan Victoria. För första gången på plats i Köpenhamn visade hon även metallic-skinande festkläder för killar. Kul!

Mfpen

Dubbelknäppt och dressat
Allt är inte sport och outdoor just nu. Modebilden för killar svänger över till att bli mer dressad. Danska Mpfen, med stort hållbarhetsfokus, presenterade en stilig kollektion där många plagg var gjorda av återvunna tyger. Cafés favorit för hösten 2020 är denna grå dubbelknäppta kostym.

Rains på catwalken i Köpenhamn.

Succé för danska regnkläder
Rains startade med en produkt, regnrockar, 2012 men har nu växt till att innehålla en full kollektion för alla slags väder. Visningen stylades av Danmarks mest kända modeprofil, influensern Pernille Teisbaek, som visade att funktionskläder kan vara snyggt och sexigt.

Soullands hyllning till Snobben
Man önskar du att den här fina kortärmade skjortan, med illustrationer av Charles M. Schulz, kommer ut i butik redan till den här sommaren. Det är underbart med kläder som får en på gott humör direkt när man ser dem. I övrigt var Soullands höstkollektion gjord till stora delar av återvunna tyger. Fint!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.