Oliver Ingrosso öppnar italiensk sommarkrog i Humlegården

Oliver Ingrossos omtalade italienare Olli Ristorante har blivit med systerkrog i Humlegården. Maten på avslappnade sommarkrogen Ollis Deli x Humlan bygger vidare på Ollis populära focacciamacka och menyn rymmer allt från klassiska varianter med tomatsås och mozzarella till mer oväntade kombinationer som skagenröra. Här finns även panzerotti, en barndomsfavorit hos Oliver samt lasagne och melanzane.
Dryckesmenyn är minst lika avslappnad, med vin på tapp, sommardrinkar och ljus lager från Ingrossos farföräldrars hemstad. Råvarorna kommer från Fior di Latte som är specialister på italienska delikatesser.
– Jag ville skapa ett ställe jag själv saknat i Stockholm. Något som påminner om de små delis i Italien jag brukade besöka som barn. Där det luktade friterad panzerotti, serverades vin i plastmugg och de vuxna satt och drack en enkel birra i eftermiddagssolen, säger Oliver Ingrosso, krögare för Ollis Deli.
Misshumasshu storsatsar i Birger Jarlspassagen

Med en meny som förenar det bästa av New Yorks brasserier och Tokyos Izakayor har den Michelinbelönade kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman vunnit många foodies hjärtan med sitt krogkoncept Misshumasshu i Birger Jarlspassagen i Biblioteksstan. Efter en omfattande renovering och restaurering av den anrika byggnaden tar nu restaurangen över hela passagen. Lokalerna i Birger Jarlspassagen har slagits samman, vilket frigjort 800 kvadratmeter och 150 sittplatser och öppnat upp för en social bar i mitten av lokalen.
På den uppdaterade menyn finns heta koreanska tteokbokki, en maxad tonfisktartar med yuzu kosho, klibbiga yakitorispett från binchotan-grillen, hela grillade fiskar och biffar, frasigt stekta ankdumplings och friterade skaldjur dränkta i fisksås.
– Det har varit en dröm att få ta över hela Birger Jarlspassagen sedan vi först flyttade in. Att få skapa en restaurang i denna ikoniska byggnad, där så många före oss har satt sin prägel i olika former, känns fantastiskt. Atmosfären förenar det moderna med det tidlösa, och vi är oerhört stolta över att återigen välkomna våra gäster till passagen, säger Adam Dahlberg.
LouLou tar Frankrike till Slussen

Att Slussen håller på att förvandlas till nya Stureplan må vara en av krogstockholms tröttaste spaningar, men det går inte att komma ifrån att det finns visst fog för påståendet. Krogkoncernen Svenska Brasserier – med Stureplansinstitutioner som Sturehof, Riche och Teatergrillen under västen – har på senare år kört över konkurrensen i den upprustade stadsdelen, med framgångsrika storsatsningar som upphottade Gondolen, takrestaurangen Pelago och AW-favoriten Riche Fenix. I höst väntas Agrikultur göra comeback under guldbron och nyligen öppnade franska brasseriet LouLou i McDonalds gamla lokaler intill Katarinahissen.
Bakom satsningen står krögaren Acki Kokotos, som bland annat står bakom Stockholmskrogarna Balzac och Noema. Inredningen flirtar med den franska art deco-eran: marmorbord, mörkt trä, handplockade vintagedetaljer och dämpad belysning, och på menyn återfinns franska bistroklassiker som steak frites, råbiff, entrecôte, soufflé au fromage och LouLou’s hamburgare “Le Mac”.
– Namnet LouLou är en blinkning till Louvren, ett öppet hus för alla, från lunch till sen middag, måndag till söndag. Vi inspireras av storkrogar som Balthazar och Pastis i New York, men också av det tidlösa Paris. LouLou är ett internationellt brasserie med fransk själ och en medelhavsnära känsla. När gästen kliver in möts man av vår eleganta cocktailbar, utan krusiduller men med en unik fransk touch, en självklar samlingspunkt i lokalen, säger Rikard Anjegård, kökschef och driftansvarig på Brasserie LouLou.
Dersch serverar världens godaste schnitzel

Med sloganen ”Probably the best schnitzel in the world” slog krögaren, matinfluencern och Sveriges Mästerkock-deltagaren Roy Nader nyligen upp portarna för sin nya restaurang Dersch (kort för Der Schnitzel) på Tulegatan i Vasastan.
Menyn är lika matig som signaturrätten, med ett generöst antal sides att matcha med. Föredrar du att lämna besluten åt någon annan, och samtidigt få ”the full schnitzel experience”, väljs med fördel trerättersmenyn ”Roys val”: nystekta Blinier med kaviar och Kalixlöjrom, Wienerschnitzel med Café de Parissås, österrikisk potatissallad, lingon, ägghack och tomatsallad och Diplomatpannkaka till efterrätt. Mätt blir du, oavsett.
Mathias Dahlgren flyttar ut

Stjärnkocken Mathias Dahlgren har, med hyllade restauranger som Matbaren och Seafood Gastro, gjort ett strålande jobb med att etablera Grand Hotel som en av huvudstadens smakfullaste krogdestinationer. Med sommarkonceptet UTE breddar man sitt gastronomiska erbjudande ytterligare.
Fokus på den nya uteserveringen, belägen längst husväggen på Bolinderska palatset på Blaiseholmen, är svalkande drycker och okomplicerade sommarserveringar såsom levainbröd med stracciatella och sommartryffel, kinesisk steamed bun och signaturmackan med rotistekt fläsksida.
Dryckesutbudet är i sin tur noga kuraterat, med vin, drinkar, alkoholfria alternativ och ölnyheten Brödrapils – en krispig tjeckisk pilsner framtagen i samarbete mellan Mathias Dahlgren och det prisbelönta bryggeriet Nils Oscar. Ölet bryggs med återvunnet bröd från Dahlgrens eget bageri Green Rabbit och den använda malten tas till vara på och omvandlas till bröd som säljs på Green Rabbit och serveras på UTE.
– Jag ville skapa en plats som fångar den där enkla känslan av sommar där man kan slappna av, ta ett glas och dela några goda rätter utan krångel. UTE är vår hyllning till sommaren i Stockholm, säger Mathias Dahlgren.