Hoppa till innehåll

Krönika: ”Du är för dålig för att böla om den nya golfbollen”

Tiger Woods och hans kollegor kommer från och med 2028 att spela med golfbollar som flyger 10-15 yards kortare. Foto: Getty Images
Jesper Johansson

Cafés egen golfexpert, Jesper Johansson, skriver om den nya golfbollens förändringar som han menar inte kommer förändra ditt spel över huvud taget, men som trots det har blivit en rejäl snackis bland världens golfare.

Så blev det till slut bekräftat. De bestämmande organen inom golfen, USGA och R&A, har meddelat att golfbollen kommer att göras om från och med 2028 på proffsnivå och 2030 för samtliga golfare. Målet är att se till så att vi spelare helt enkelt inte slår för långt. För långa golfslag innebär en ohållbar situation för golfbranschen då alla världens banor till slut måste förlängas.

”Vi är övertygade om att detta beslut är en av nycklarna för att uppnå en hållbar framtid för golf, skydda spelets integritet och uppfylla vårt miljöansvar. Åtgärden vi vidtar har noggrant övervägts och kalibrerats samtidigt som vi har bibehållit det ”ett spel”-etos som anses vara så viktig för golfbranschen. Viktigt att notera är att påverkan på fritidsgolfare hålls till ett absolut minimum. Vi agerar nu för att vi vill säkerställa att framtida generationer kan njuta av golfens unika utmaning lika mycket som vi gör”, säger R&A-chefen Martin Slumbers i ett pressmeddelande.

Att förlänga golfbanor för elitgolfarna är såklart miljömässigt uselt och dessutom inte hållbart då flera klassiska banor inte längre går att spela på, då det helt enkelt inte är möjligt att förlänga dem på grund av brist på mark runtomkring. En annan anledning till att man ändrar bollen är att skicklighet ska belönas. Med en ny boll som inte flyger lika långt kommer man som spelare också behöva bemästra fler klubbor än drivern och wedgarna, vilket är vad man som beslutande organ vill nå. Det här är i alla fall förhoppningen, men känslan är att vi aldrig når hit.

Det måste sluta bölas.

Reaktionerna på detta har varit höjljudda och det är få som är positiva. Det vanligaste argumentet som sprids är att vi amatörer inte behöver bli av med längd, då det helt enkelt inte är så att vi slår bollen tillräckligt långt och rakt för att det ska vara ett problem.

Detta är visserligen rätt i sak. Men att tappa 2-3 meter är sannerligen inte avgörande för om golf ska vara kul eller inte. Och om det är så att du tappar de 10-15 meter som proffsen förlorar, ja – då har du svinghastighet nog att klara dig ändå. Men det är klart, slår man bollen 130 meter med drivern kan det kännas viktigt att inte slå den 129. Hur det ska påverka scoren har jag ingen aning om – känslan är ju att de som tappar den där metern ändå inte är konsekventa nog i svingen för att slå inspelen exakt på flaggan varje gång.

Vi måste andas lite. Att proffsgolfare tappar några meter kommer möjligtvis göra att underhållningen blir något sämre från tee, men å andra sidan kommer vi se fler inspel med längre järn – vilket kräver mer skicklighet, och därmed också underhållning. Det finns också en perfekt lösning för att behålla underhållningen på proffsnivå om det är så att de faktiskt kommer slå kortare: flytta fram tee på de hål där man idag med nöd och näppe når över vattnet. Då har vi exakt samma situation som tidigare.

Dessutom lär vi inte hinna påverkas.

Vet du hur långt det är till 2028? För att inte tala om 2030 då du och jag får gå ut och slica med de nya kortflygande bollarna. Fram till dess är känslan att teknologin i utrustningen kommer ha gjort att vi inte förlorat en meter från tee utan högst troligt slår exakt lika långt som nu (om inte längre). Detta är också något som USGA och R&A haft i åtanke. Förändringen kommer högst troligt inte göra att vi slår kortare än tidigare, men den kommer göra så att proffsen inte slår 10-15 meter längre. Det är också vad som kommer rädda våra golfbanor. Vi har också sju år på oss att förbättra vår teknik och fysik så pass mycket att vi inte förlorar de där små metrarna. Fokusera på det, så kommer du istället gynnas av den här förändringen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.