Hoppa till innehåll

”Korvskinnstajta jeans är tillbaka – vare sig du vill eller inte”

Pete Doherty och en frilagd Daniel Lindström.

”Jag ryser av fasa varje gång det dyker upp bilder på mig från början av 2000-talet”, skriver Cafés modechef om de en gång så trenddominerande smala jeansen. En trend som faktiskt är på väg tillbaka.

Det enda man kan veta med säkerhet här i världen är att modet går i cykler. Allt kommer tillbaka.

När Paris modevecka avslutades i tisdags låg artikeln ”Skinny jeans is back!” överst i Vogues trendrapportering och illustrerades med bilder på toppmodellerna Mica Argañaraz och Rianne Van Rompaey i jeans från den kommande Miu Miu-kollektionen. Byxorna sitter tajt som korvskinn på benen.

Vadå, tänker du – har vi inte precis gått från smala jeans till en lite mer baggy passform? Stämmer bra. Men nu händer nya grejer i modevärlden vare sig du vill eller inte.

Italienska Miu Miu designas av Miuccia Prada och beskrivs enklast som ett yngre syskon till eleganta och minimalistiska Prada. De tre senaste åren har Miu Miu varit det absolut mest trendskapande designervarumärket alla kategorier. När de visade jeans med så låg midja att underkläderna syntes 2021 ritade det om en hel silhuett för Y2K-modet.

Ett annat, och kanske ännu tydligare tecken i tiden, är att H&M-gruppen skakar liv i Cheap Monday i sommar. Hur kollektionen ser ut vet vi inte än, men låt mig gissa att smala jeans återfinns i sortimentet.

Personligen är jag ytterst skeptisk och trivs för tillfället alldeles utmärkt i den lite lösare passformen från Acne Studios, Jeanerica och Our Legacy. Och jag ryser av fasa varje gång det dyker upp bilder på mig från början av 2000-talet – jeansen är så smala att de ser ut som löpartights. Cringe är bara förnamnet.

Pete Doherty anno Libertines glansdagar är de tajta jeansens affischpojke. Foto: Getty Images

Om TikTok funnits 2003 hade trenden kallats ”indie-sleaze”, vi var helt uppslukande av Hedi Slimanes figurnära Dior Homme-kollektioner och Pete Dohertys destruktiva förhållande med Kate Moss. De var världens snyggaste par och ingen kunde bära smala jeans med samma star quality och självklarhet.

Smala jeans sitter bäst på unga rockstjärnor, det är en hundraprocentig sanning.

Vi andra kanske ska stå över.

Foto: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.