Hoppa till innehåll

Cheap Monday återuppstår – då börjar ikoniska jeansmärket säljas

Cheap Monday jeans 2024.

Den här går ut till alla stuprörsjeansnostalgiker.

2018 gick Sveriges kanske mest ikoniska jeansmärke under 2000-talet i graven. Sedan starten 2004 hade jeansprofessorn Örjan Anderssons snortajta stuprörsjeansmärke Cheap Monday klätt en hel ung generation i sina, oftast svarta, rockerjeans. Om du mot förmodan har glömt hur den typiska Cheap Monday-stilen såg ut, tänk på ett korvskinn eller Melody Club-sångaren Kristofer Östergrens stil och du är hemma*.

Med framgången ökade aktievärdet och successivt hade H&M förvärvat hela det populära jeansmärket och samtidigt gjort de fyra delägarna Örjan Andersson, Lars Karlsson samt Adam och Linda Friberg ekonomiskt oberoende. Men för sex år sedan var det alltså över och Cheap Monday lades ner efter en längre period av sviktande försäljning.

LÄS OCKSÅ: Historien om hur Cheap Monday lyckades klä en hel generation i snortajta stuprörsjeans

Fram till nu. Cheap Mondays jeans var synonymt med klädkedjan Weekday. Och det är just Weekday som nu återupplivar det ikoniska jeansmärket. I ett knapphändigt pressmeddelande meddelar Cheap Monday att märket återlanseras sommaren 2024.

A blast from the past – Cheap Mondays klassiska logga och jeans. Foto jeans: Getty Images

”Cheap Monday handlar om ungdomskulturens orädda anda, om att ge den unga generationen möjlighet att upptäcka sin egen väg, utforska sin kreativitet och uttrycka sig fritt. Vi hämtar våra inspirationskällor från postpunk och pop, undergroundmusik och konst, nepo babies och sanna idoler. Cheap Monday kommer att erbjuda en kärnkollektion av jeans och säljas via Weekdays hemsida och utvalda Weekday-butiker från och med sommaren 2024”, skriver Cheap Monday.

Om detta är ett tecken på att 00-talets rockmode är på väg tillbaka vågar Café inte ta gift på. Men för den som vill hårdvinkla det i den trendriktningen, varsågod.

*På frågan om sin jeansstorlek svarade Östergren i en intervju med Aftonbladet från Kalasturnen 2004: ”26:32, tror jag. Jag köper de tajtaste jag hittar och sen syr jag in dem.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.