Hoppa till innehåll

Schweizare gör galen Space Jam-klocka för 800 000 kr

En klocka och ett urverk

Filmen floppar men klockan funkar även för basketfantasten.

Att en film som nya Space Jam: A New Legacy ackompanjeras med en del rolig merchandise är inte särskilt förvånande. Vad som däremot är förvånande är när denna merch är en klocka för hundra tusen dollar – det är jättemycket pengar.

Klockan ifråga kommer från den relativt nygrundade schweiziska urmakaren Kross, är helt byggd för hand och proppfylld med basketreferenser. I mitten av uret täcker en basketbollsformad korg regulatorn och kugghjulen liknar även de basketbollar. Timvisaren och minutvisaren refererar till basketplanens linjer och runt klockan återfinns filmens animerade figurer.

Men hur kan den vara så in åt skogen dyr? Förutom tidigare nämnda avancerade detaljer bygger urverket på en komplicerad tourbillon-teknik som minskar gravitationens påverkan på urets noggrannhet. Dessutom kommer klockan med en designad klocklåda utöver det vanliga, självklart i formen av en basketboll.

Kross Space Jam klocka tillverkas bara i tio exemplar, och visst är den rätt ball men för den summan (ca 800 000 kronor) kan man köpa en hel uppsättning klockor som inte påminner en om årets kanske största filmflopp. Sen kan man även fråga sig varför man gör en klocka i de övre av de övre prisklasserna för en film som främst riktar sig till barn. Men å andra sidan borde det väl finnas tio Looney Tunes-fantaster där ute med en rejäl slant över, eller?

Kross har tidigare även gjort en Star Wars-klocka och ett Batmobil-bordsur för den som har någon miljon över och barnasinnet intakt. De kan du kika in här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.