För två år sedan lämnade Lars Ohly politiken i protest efter en strid med det egna partiet i svallvågorna av MeToo. Innan dess hade den forne Vänsterpartiledaren (2004-2012) i mer än ett halvt sekel bedrivit en kamp mot sociala orättvisor och satt upp sig mot ”giriga” kapitalister. Att Ohly, som när han tillträde som partiledare för Vänsterpartiet kallade sig själv för kommunist, inte har särskilt till övers för ”den amerikanska drömmen” och den amerikanska politiska debatten är ingen skräll.
Inför det stundande USA-valet ställde Café honom mot väggen för att höra vad han egentligen tycker om det politiska debattklimatet på andra sidan Atlanten, den pågående valrörelsen, presidentkandidaterna – och hur svensk politik kan bli mer underhållande.
Vad har du för relation till USA?
– Den är inte så djup. Jag har varit där några gånger men känner mig väldigt främmande för delar av det amerikanska samhället. Det är som med de flesta samhällen man själv inte bott i – man gillar människorna men så kan man ha andra synpunkter på samhället och politiken.
Har din negativa inställning till USA haft betydelse för ditt politiska engagemang?
– Ja, när jag växte upp under 60- och 70-talet var USA:s utrikespolitik katastrofal ur ett demokratiskt perspektiv. Framförallt genom Vietnamkriget men också stödet mot apartheid, statskuppen i Chile och så vidare. Det fanns så många beståndsdelar i den amerikanska utrikespolitiken som gjorde att det blev naturligt för mig och andra på vänsterkanten att vända oss mot den.
Vad tycker du om den amerikanska utrikespolitiken idag?
– Det sorgliga är att den inte genomgår några omvälvande förändringar oberoende av vem som väljs. Jag hade stora förhoppningar på Obama men under hans tid fortsatte USA:s engagemang i olika delar av världen, inte minst militärt med drönarattacker i Afghanistan och fortsatt närvaro i Irak. Det som är speciellt med Trump är att han inte vill samverka med andra länder på samma sätt som tidigare. Hans paroll är ju “America first“ och ibland kommer det i motsättning med andra länders intressen.
Hur följer du valet?
– Hyfsat noga. Jag såg presidentkandidatdebatterna, däremot missade jag vicekandidaterna. Det är ju så att det är intressant oavsett vad man tycker om USA och deras politik eftersom det påverkar hela världen. Är man någorlunda intresserad av politik är det svårt att värja sig ifrån att också ha ett intresse för amerikansk politik.
En inte alltför vild gissning är att du inte är särskilt positiv till någon av årets presidentkandidater.
– Jag är inte entusiastisk över någon av dem – men GUD vad jag önskar att Joe Biden vinner. Och det är inte på grund av honom själv jag är så oerhört angelägen att han tar hem det, utan det är helt på grund av Trump.
Hur menar du?
– Trump är en katastrof på så många plan. Det är inte bara för hans utrikespolitik utan framförallt för hans syn på samhället. Hans sätt att använda politik för egna syften, korruption, de närmaste fascistiska tendenserna i hur han styr landet, han ställning i abortfrågan och syn på kvinnors rättigheter. Det finns så mycket. Jag skulle nästan föredra vilken kandidat som helst före honom.
Och Biden?
– Han är heller inte min drömkandidat. Jag skulle mycket hellre sett Bernie Sanders eller någon annan mer vänsterriktad inom det demokratiska partiet. För det är ju så långt man kan ha förhoppningar i USA. Var jag amerikan själv kanske jag till och med skulle stödja en oberoende kandidat.
”Jag är inte ett dugg imponerad av Trumps retorik. Han har svårt för att uttrycka sig, svårt att hitta orden och det finns ingen röd tråd i det han säger.”
Förra valrörelsen var smutsig enligt många. Hur skulle du beskriva årets upplaga?
– Trump har ju inte ändrat sig. Han fortsätter att slänga ur sig anklagelser som inte har nån grund, varvat med sånt som kan ha korn av sanning i sig såklart. Det finns också saker att kritisera Biden och hans parti för. Men det finns ingen önskan om, från någon av sidorna, att föra en schysst och ärlig valkampanj. Några gånger har Joe Biden hamnat i situationer där han svarat med samma mynt och det tycker jag illa om.
Förklara.
– På nåt sätt måste man visa att man är bättre än den sämsta kandidaten och då måste man försöka hålla sig lite för god för att inte svara i samma stil. Men jag förstår det samtidigt för Trump kommer med såna rallarsvingar att det till slut är omöjligt att förbigå det med tystnad, för annars kommer folk tro att det ligger nånting i det.
Du tycker uppenbarligen illa om Trump. Samtidigt har han kampanjat starkt och många ger honom cred för hans retorik och sitt sätt att skapa en show runt politiken. Kan svenska politiker dra lärdom av det?
– Nej, jag tycker inte det finns någonting att lära sig av Trump. Jag är inte ett dugg imponerad av hans retorik. Han har svårt för att uttrycka sig, svårt att hitta orden och det finns ingen röd tråd i det han säger.
– Jag kommer ihåg moderatledaren Ulf Adelsohn som 1985, tror jag, blev nedsänkt på Hovet, med någon slags lyftanordning. Och det var ju show men innehållslöst och fullständigt vansinnigt. En valkampanj ska inte bedrivas så, den ska bedrivas med sakpolitik.
Men det är ju många som anser att den svenska politiska debatten är rätt slätstruken. Skulle inte lite mer showelement pigga upp?
– Det är en annan fråga som det ligger mycket i. Dels handlar det om att politiker idag inte vågar ta ut svängarna och tala om det som skiljer. Det finns ju väldigt mycket ideologiska skillnader som jag tycker borde lyftas fram mer, vilket också skulle klargöra mer för väljarna vad det finns för alternativ att rösta på. Där kan de absolut bli roligare och spetsigare i hur de lyfter fram skillnaderna.
Hur går det i valet?
– Jag är verkligen usel på att gissa. Förra gången var jag fullständigt övertygad om att Hillary Clinton skulle vinna och jag kommer ihåg hur förvånad och negativt överraskad jag var när valresultat ramlade in. Biden har ju haft den största ledningen mot en sittande president sedan 30-talet, men nu börjar det ändra sig. Jag tror att det kan gå hursomhelst och jag är rädd för att det finns många väljare som attraheras av Trump. Det finns en lockelse i den här showen och den här bångstyriga presidenten som gör lite som han vill.
Om Biden ändå vinner – hur kommer du att minnas Trumps tid som president?
– Som en katastrof. En av de värsta presidentperioderna i USA:s historia – och då har han ändå hård konkurrens. Men det är verkligen ingen president som inneburit någonting gott vad gäller jämlikhet, minskade klasskillnader, sjukvård för alla eller människors möjlighet till att leva ett värdigt liv. Det har gått åt helt fel håll på nästan alla punkter och dessutom har han smutsat ner politiken genom sin retorik och sitt sätt att bedriva valrörelser.