Hoppa till innehåll

Så ska Sveriges största parti på Instagram vinna nästa val

Texten Sveriges bästa memes och Mjölbypartiets logotyp

I Sveriges Bästa Memes möter vi de bästa memeskaparna just nu, får svar på de viktigaste memefrågorna och låter memeskaparen tipsa om sina personliga favoritmemes.

Den här serien följer (som ni kanske förstått nu) Sveriges bästa memeskapare och idag är det dags för några som lyckats fånga det allra mest ursvenska på ett sätt som tilltalar allt ifrån Gustav Fridolin till Hanif Bali. Inte ens om man samlade alla riksdagspartiers spinndoktorer på en konferensgård i Varberg och slog ihop deras geléade frisyrer skulle de hitta ett lika brett tilltal som ett gäng snusare från Mjölby lyckats med.

Med sina 163 000 följare är Mjölbypartiet Sveriges största och bästa parti på Instagram. Innehållet kretsar mestadels kring snus, Volvo och just Mjölby. Även om det inte är just dina favoritämnen är det väl ämnen som alla har en relation till. Dessutom är det gjort med sådan finess och självdistans att det funkar alldeles utmärkt även om man inte kör en gammal Volvo eller ens är Mjölby-bo.

Senaste EU-valet kammade de hem 567 röster men med deras nya offensiva retorik mot Katrineholm hoppas de på ännu större framgångar i nästa val.

Gustav Fridolin och Hanif Bali i Mjölby-merch. Foto: @mjolbypartiet

Vi kontaktade Mjölbypartiets sociala medier-ansvarige, Bävern, för att ta pulsen inför nästa val och ställa de viktigaste frågorna om memes. Bävern bjussade även på några av sina favoritmemes och självklart en snus. Häng med!

När och varför startades kontot?

– Vi startade Instagramkontot år 2018. Vi hade skrivit lite på Facebook och Twitter innan dess, vilket lästes av typ fem pers, men insåg att Instagram kunde passa bättre för att sprida vår politik och humor. Där tog det fart direkt!

Ni är Sveriges största parti på Instagram, vad är det med era memes som slår an hos så många?

– Tror det är en blandning av att vi har lite annorlunda teman och infallsvinklar än de flesta andra konton. Vem älskar väl inte snus, Volvo och Mjölbys heliga rondellpotatis? I egenskap av politiskt parti blir vi också ganska unika som memeleverantör. Folk är trötta på politiker som håller på med motioner, voteringar och sånt, så tröttsamt. Kom in i 2020-talet för fan!

Ställer ni upp i nästa val?

– Ajjemän, det kan du hoppa upp och sätta dig på att vi gör!

Vilken är då er hjärtefråga?

– Förmodligen att alla som kan snusa ska snusa. På senare tid har vi också engagerat oss mycket för Katrineholms avskaffande, något vi tror är en riktig valvinnarfråga. 

Vem är Sveriges mest memevänliga person?

– Det måste nog vara Glenn Strömberg, i alla fall för oss. Hans stuk och personlighet, hans dialekt, ljuden han gör när han kommenterar matcher och inte minst hans gigantiska snusläpp. En riktig guldgruva!

Förutom att ha med Glenn Strömberg, finns det något recept på en bra meme?

– Det finns ett par ingredienser som alltid är användbara: relaterbarhet så folk känner igen grej, tema, eller fenomen i memen, samt enkelhet så det är tillräckligt lätt och smidigt att förstå. Ofta är det också kul med lite slumpässighet, eller randomness som man säger på engelska. Kombinera dessa lite friskt så brukar det funka helt ok! Om jag lade upp sånt jag själv tycker är allra roligast skulle nog Mjölbypartiet inte gå så bra.

Er största memeframgång?

– Svårt att välja! En av mina absoluta favorithändelser är när vi gjorde ett inlägg om Gun-Britt från Mjölby som var först i Sverige att vaccineras, varpå vi fick ett klipp där Gun-Britt själv hälsade till Mjölbypartiet och berättade om sin favoritpotatissort. Det var magiskt! Vila i frid Gun-Britt.

https://www.instagram.com/p/CKQ3iskF67x/?utm_source=ig_web_copy_link

Vad är det bästa med att vara memeskapare?

– Att man får interagera med så mycket kul folk man inte annars haft något att göra med. Allt från trevligt folk som känner igen en på stan och duktiga innehållsskapare, till Gun-Britt på Bokens äldreboende och faktiska politiker. Jag har exempelvis lärt känna Gustav Fridolin sedan en omröstning i vår story där vi frågade följarna om de föredrar språkrör eller avgasrör.

Vad föredrog de?

– Avgasrör.

Får ni något klirr i partikassan från Instagram?

– Vi kränger ju lite kepsar och klistermärken, men stora delar av partikassan går oavkortat till snus och bärs. Vi lär ju ansöka om sånt där partistöd sen, hur nu det funkar.

Till sist, Vilket är Sveriges bästa memekonto?

– Finns många bra. Utöver de ni redan intervjuat, @meme_lord_jeki och @ponyhans, vill jag ge en shoutout till @kassa_spaningar som ofta är nytänkande och rolig. Finns många guldkorn där!

Bäverns favoritmemes

Förutom bra tugg och en och annan snus var Bävern bjussig att bjuda på memes som inspirerat, memes som fått bävern att fnys-skratta och memes som träffat rätt i hjärtat. De kommer här!

1. Systembolagsrådgivning

Meme: @kassa_spaningar

Bäverns kommentar: ”Stock photo”-meme fast på ett nytänkande sätt! Denna var så bra att jag var tvungen att göra en egen variant:

Meme: @mjolbypartiet

2. Bayerska kungaätten

Meme: @skrivaenbok

Bäverns kommentar: ”Det är en konst att få helt random saker att vara roliga. Detta är ett toppenexempel!”

3. Bluetooth init

Meme: @trashcanpaul

Bäverns kommentar: ” Älskar ’så-dumt-att-det-blir-kul-humor’ mer än någon annan humorform. Några sådana här om dagen och man kan starta ett vindkraftverk under min näsa. @trashcanpaul är för övrigt sjukt bra för amerikanska memes. ”

4. Löwkedjan

Meme: @mjolbypartiet

Bäverns kommentar: ”Denna gjorde en polare till mig och det är jag som är på sista bilden, väldigt kul format. Det är en udda känsla att vara känd som den som snusade Jogi Löws pungsvett… ”

5. Massutskick från Tegnell

Meme: @mjolbypartiet

Bäverns kommentar: ”Fick en snilleblixt när alla fick det där SMS:et från Folkhälsomyndigheten. Gick dessutom väldigt bra eftersom exakt alla i hela landet kunde relatera!”

För mer högkvalitativa memes och politik som träffar rakt i hjärtat: följ Mjölbypartiet på Instagram.

Läs även: @meme_lord_jeki om sina bästa memes: ”Att ha fått den bekräftelsen från statsministern är goals”

@PonyHans om trista hemligheten bakom en bra meme

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.