Hoppa till innehåll

Late Night with the Devil är årets hittills bästa skräckfilm

En pressad talkshowvärd tar till ett sista, extremt knep för att rädda tittarsiffrorna – han ska åkalla en demon i direktsändning.

David Dastmalchian är ingen skådespelare som man direkt kopplar till en eller en handfull specifika filmer. Hans karriär har länge präglats av att vara en ”that guy”. Ni vet en sådan skådis man ser och ropar till ”vad fan känner jag igen honom från..?”.

Detta har alla förutsättningar att ändras med Late Night with the Devil. En alldeles fantastisk skräckfilm ni verkligen borde se och jag ska alldeles strax förklara varför.

En underdogstory

Dastmalchians öde som skådis är väldigt fängslande. Han hade under många år kämpat med missbruk och varit nykter en tid när han tillsammans med 100 andra gjorde en audition för att spela en av Jokerns hantlangare i The Dark Knight. Han fick ingen återkoppling och teaterpjäsen han spelade skulle just ha sina sista föreställningar, så Dastmalchian förberedde sig mentalt på att återvända till sitt jobb som telefonförsäljare.

Månader efter provfilmningen fick han beskedet. Han hade fått rollen. I sin stora scen blir han hotfullt förhörd av Harvey Dent. Davids jobb i scenen är att utan ett ord skrämma Dent tillbaka. Tankarna vandrar till en rad i manus som nämner att hans rollfigur lider av paranoid schizofreni. Resultatet? Ett tvångsmässigt iskallt skratt rakt i ansiktet på distriktsåklagaren.

Ända sedan den scenen har jag haft en mycket öm punkt för denna alldeles för okända skådespelare.

Talkshowavsnittet från helvetet

Late Night with the Devil är konstruerad som en dokumentär om vad som hände under inspelningen av en fiktiv talkshow från 70-talet. Vi följer Jack Delroy som under många år varit en programledare i Johnny Carsons skugga och som tar till allt mer drastiska knep för att öka sina tittarsiffror. Han plågas utöver detta av en personlig tragedi och en skuggig bakgrund som det hintas försiktigt om.

Filmen gestaltar Halloweenspecialen av hans talkshow Night Owls, ett avsnitt som mycket hänger på eftersom det är dags för den stora mätningen av tittarsiffror. Ett smart kreativt val är att vi i reklampauserna får se spelet bakom kulisserna och på så sätt se många av karaktärerna både med och utan sina professionella tv-uttryck.

Filmen är riktigt snyggt och tidstypiskt färgkodad med mycket brun och orange dekor, den utstrålar verkligen 70-tal ner till minsta detalj. Den är dessutom klädsamma 90 minuter lång och hinner trots det ta sin tid att bygga relationer och anspänning på ett sätt som många andra skräckisar på drygt två timmar inte alls klarar av. Trots den speltiden känns den inte alls stressad, utan vi får tillbringa mycket tid i den alltmer klaustrofobiska tv-studion med Jack och hans team. David Dastmalchian är alldeles perfekt i huvudrollen och jag kan faktiskt inte tänka mig någon som hade gjort det bättre. Det är en sjukt fascinerande tolkning. Vi introduceras till honom som karismatisk programledare, men får se alltmer av hans härjade privata jag skymta genom fasadens sprickor. Jag kan utan att ta i för mycket säga att det är en av de starkaste rollprestationerna vi sett i genren.

En riktigt läskig film

Utöver atmosfär, lagom speltid och starka rollprestationer måste det viktigaste nämnas. Late Night with the Devil är en riktigt läskig film och på många olika sätt. Det kommer från någon som sett hundratals och åter hundratals rullar i genren. Den trampar upp väldigt många egna stigar, inspireras ytligt av några klassiker och verkliga händelser men håller en ständigt på tårna. Själva processen att komma i kontakt med den andra sidan resulterar i några genuint obehagliga scener, trots att det är något som andra filmer försökt sig på tidigare.

Jag kommer inte berätta speciellt mycket mer, utan hoppas att ni ger den en ärlig chans och ser den på bio. Late Night with the Devil är ett mästerverk i genren och en film David Dastmalchian kan vara väldigt stolt över.

För recensionen sågs filmen på Bio Capitol i Stockholm, en utmärkt biograf som kan rekommenderas i största allmänhet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.