Leif Mannerström: ”Jag gillar inte när folk säger skitgott”

Leif Mannerström, 76, är krögare och aktuell som domare i Sveriges mästerkock. För Café berättar han hur han vill dö och att uttrycket ”sjukt gott” är förfärligt.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-02-16 14:37  |  Lästid: 2 minuter
Leif Mannerström vill dö vid en spis. Foto: Nicklas Elmrin/IBL.

Vilken är din största framgång i livet?

– När jag snärjde Göteborgs snyggaste tjej. Hon blev sedan min fru, det var många som undrade hur det gick till. Vi är gifta än i dag.

Ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?

– Minnesvärda telefonsamtal har jag haft många, men när man ringde och berättade att man ville göra ett frimärke av mig var ganska vasst.

Vilken är din största fobi?

– Jag får svindel bara av att titta på tv ibland. Ser jag någon skyskrapa som brinner, då mår jag illa.

Vilket är det värsta kok stryk du fått?

– Aldrig! Jag har blivit knockad, men det var när jag höll på med boxning när ”Ingo” härjade som värst. Jag är ganska kraftig och stark som en oxe, men när jag skulle boxas mot en österrikare åkte jag i golvet direkt.

Vilket är ditt favoritord?

– ”Bra”! Jag säger att saker är bra hela tiden, jag delar ut väldigt mycket beröm. Men också kritik.

Vilket är tidernas coolaste filmcitat?

– ”You talkin’ to me?” Jag gillar De Niros uppsyn där.

Om du fick ändra en sak med ditt utseende, vad skulle du välja?

– Jag skulle ta bort lite av magen, men det är inte alltid så jävla lätt i det här jobbet. Jag smakar av hela tiden, med såser är det väldigt viktigt att de smakar bra. Jag är väldigt kritisk av mig, så jag kanske smakar av en extra gång.

Vad hatar du mest av allt?

– Elakhet, folk som jävlas med andra. Folk som rånar pensio-närer och kastar sten på blåljuspersonal är det värsta jag vet.

Det konstigaste stället du har vaknat upp på?

– När jag vaknade upp från min hjärtoperation. Jag visste inte var jag var på flera timmar och kände inte igen min fru och mina barn.

Ångrar du något i livet?

– Egentligen ångrar jag nog inget. Om man gör något fel, då får man rätta till det i stället för att ångra sig i efterhand. Men jag hade kanske velat göra en Nobelfest ändå.

Vilket är det märkligaste rykte du har hört om dig själv?

– Att jag är så hård och tuff, det är inte sant! Jag ser butter ut, men det gör att jag får vara extra snäll. Det har jag jobbat på länge, jag har mycket humor. Men jag säger samtidigt vad jag tycker och det kan sticka i ögonen på folk.

Hur skulle du vilja dö?

– Det skulle vara bra att stå vid spisen och laga något. Att dra med kockmössan på, det vore passande.

Vilken är din favoritsvordom?

– Det beror på sammanhang, jag använder inte så mycket svordomar. Men jag gillar inte när folk säger ”skitgott”, så säger man inte. Och att säga ”sjukt bra”, det är ju förfärligt! Det är bättre att säga jävligt bra, eller väldigt bra.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 23:29