One Direction-stjärnan Liam Payne släpper kollektion med Hugo Boss

Liam Payne med sin egendesignade Hugo-kollektion.

Café åkte till modeveckan i Berlin för att ta pulsen på Liam Payne, nästa One Direction-popstjärna att designa kläder för en internationell modejätte.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-07-04 17:49  |  Lästid: 4 minuter

Man tar inte i när man säger att pojkbandet, det X-Factor-byggda One Direction varit ett av världens största band i sin skrika-för-fulla-muggar-på-konsert-kompatibla målgrupp under 2010-talet. När Harry Styles, Niall Horan, Louis Tomlinson, och Liam Payne meddelade att de tar en paus 2016 (en paus som alltjämt består) har medlemmarna i One Direction istället jagat sololyckan på respektive håll. Den största stjärnan, tillsammans med Zayn Malik som hoppade av gruppen 2015, Harry Styles har spelat en av huvudrollerna i den rosade Christopher Nolan-krigsfilmen Dunkirk och agerat omslagspojke och designer för flera Gucci-kollektioner.

Nu är det Liam Paynes tur att gå i sin stiliga bandmedlems fotspår, när hans hans kollektion med Hugo Boss undermärke Hugo släpps. Hugo Boss, som främst gjort sig kända för att profilera sig mot sport, har sedan förra året två undermärken: Hugo och Boss, där just Hugo går mot en tydligare kultur- och musikprofilering. Ett steg i musikriktningen? Låta One Direction-mannen Liam Payne designa en egen kollektion bestående av tio plagg och accessoarer. En kollektion som enligt Payne själv är plagg som ”tar dig från planet till festivalen med stil”.

Café begav sig till lanseringen av Paynes Hugo-kollektion under Berlins modevecka, och träffar en pratglad popstjärna som delar med sig av George Michael-esquea modemissar – och hyllar svenskars stilmedvetenhet.

Inspirationen för de fyra pilarna i Hugo-loggan kommer från Liam Payne själv. Ja, bokstavligen. Pilarna är Wolverhampton-födde Paynes allra första tatuering.

Speglar din personliga stil Hugo-kollektionen?

– Ja, definitivt! Allt är mer eller mindre designat utifrån hur jag bär mina kläder. Exempelvis byxornas passform. Vissa grejer har mer tajt passform, vissa grejer har mer lös passform – men allt är gjort utifrån hur jag gillar att bära kläder. Om du kollar på loggan så förstår du att det kommer från mig, men om du inte vet nånting om mig är det bara en riktigt cool logodesign. Det var viktigt för mig att kläderna inte bara designades utifrån min fan base. Du kollar inte på kläderna och tänker direkt på mig, vilket jag tror är bra för dem som inte vet vem jag är eller vad jag gör. Det var mer att designa kläder och inte göra kläder som har mitt namn, så att säga, tryckt på det. Det var viktigt för mig.

Loggan ja, den sticker ut. Berätta om det?

– Det kommer från min tatuering. Det var faktiskt bak och fram när vi startade. Pilarna i förgrunden och Hugo i bakgrunden. Vi fixade och trixade och slutresultatet blev mer av ett 3D-perspektiv och det blev bra tillslut, tycker jag.

Var kommer ditt intresse för stil ifrån, har du alltid varit intresserad av stil?

– Min stil har ändrats med åldern. När vi var yngre bar vi – i princip – samma saker varje dag. Vi (One Direction reds anm.) turnerade så mycket och då var det enkelt att bara dra på sig en svart t-shirt med svarta jeans och ett par sneakers, vilket var precis vad vi gjorde. När man har så många beslut att ta på en dag vill man hålla klädvalen enkla.

– Jag kommer ihåg mitt första möte med en stylist. Jag sa att jag hatar färger, och nu sitter jag här med en väldigt blå jacka. När du är ung testar du runt mycket, vilket är bra, men du tar också dåliga beslut och provar saker som absolut inte funkar för dig – och det är jag väldigt skyldig till. Om du inte testar vet du aldrig vad som funkar för dig eller vad olika stilar kommunicerar.

Vad är det unika med din Hugo-kollektion?

– Mina fräscha ögon och min personliga smak gör det lite mer unikt än många andra kollektioner. I början tenderade jag att vara väldigt naiv med det jag vet om mode. Jag frågade massa frågor, samtidigt som jag hade en miljon idéer om många saker. Jag pratade mycket med Bart (de Backer, designchef på Hugo, reds anm.) om printarna på t-shirtsen och allt annat mitt naiva modehuvud kunde tänka på och allt vi kunde göra. Exempelvis har byxorna en ficka inuti fickan, perfekt för telefonen, som Hugo implementerat i många andra av deras plagg också.

Vem är din stilikon?

– Jag har inte riktigt en stilikon, men jag har flera jag gillar. Jag tycker Jake Gyllenhaal klär sig riktigt bra, han är cool. Ryan Reynolds klär sig också snyggt. Det är inte så mycket vad de har på sig, utan mer hur de bär kläderna.

Med din egna Hugo-kollektion går du samma väg som Harry Styles, vad tänker du kring hans stil?

– Hans stil är lite annorlunda, men det älskar jag med oss alla i One Direction. Vi gör alla våra egna grejer, och vi gör det bra. Harry har haft flera looks som ser fantastiska ut, looks jag aldrig skulle kunnat få runt. Om man kollar hur han såg ut i början av One Direction-tiden så märker man att kläder att alltid varit viktigt för honom.

Berätta om din värsta modemiss.

– Det var ett tag jag försökte mig på en George Michael-esque look med solbrillor. En annan miss jag minns… Jag spelade nånstans, i Miami tror jag det var, och jag tog på mig en jacka i en affär och och så sa de att den kostade 20 000 dollar – jag la genast tillbaka den. Men det slutade med att jag fick låna den för en kväll under spelningen. När jag tänker tillbaka på det känns det… sådär. Det är vad det är.

Vad vet du om svenskt mode?

– Jag har spenderat väldigt mycket tid i Sverige! Svenskar är väldigt modemedvetna. Väldigt, väldigt modemedvetna. Du träffar mycket olika folk som klär sig på väldigt olika sätt. Sverige är otroligt kulturellt land, med många olika konstformer, dessutom är ju många framstående låtskrivare är från Sverige. Jag har träffat många av dem under åren. Och alla klär sig bra! Jag har till och med snott deras stil några gånger, haha.

Liam Paynes kollektion med Hugo finns att köpa fram till midnatt på Hugos Instagram. Från och med 5 juli finns den i utvalda butiker och på Hugos hemsida.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-07-04 17:54