Hoppa till innehåll

Café synar linjedomarens stil: ”Bortse från allt du tidigare lärt dig”

Johan Hedberg

Eftersom alla linjedomare i Premier League ser EXAKT likadana ut har jag länge trott att det bara finns en i hela ligan. Efter att ha läst den här guiden kommer du att förstå varför.

Efter lite granskning har jag nu insett att det finns fler än en linjedomare i den engelska ligan, men faktum kvarstår att de ser exakt likadana ut. Tittar man närmare på fotbollens tysta trafikpoliser ser man en tydlig linjedomarstil (men hey, jag dömer ingen).

Vi dissekerar linjedomarnas klädsel och hjälper dig att skaffa den totala linjedomarlooken.

1) Tröja och shorts

Grundpelaren i linjedomarlooken! Här gäller det att bortse från allt du tidigare lärt dig om förhållandet mellan shorts och tröja – för proffsen är det strikt 50/50 som gäller.

2) Strumpor

Ett riktigt nyckelplagg i varje linjedomares garderob. En av de bästa sakerna med att vara linjedomare är att du får ha fotbollsstrumpor högt uppdragna utan att ha benskydd på dig. Detta framhäver även konturerna av dina oanat muskulösa vader.

Domarstrumpor kan köpas här.

3) Flagga

Likt trollspöet väljer sin trollkarl har linjeflaggan också en stark, egen vilja. Om den böljar lätt emot dig när du håller upp den – då har du en match for life. Den är nu en förlängning av din arm – sov med den, ät med den och älska med den (och var uppmärksam på när den flaggar för offside även i dessa lägen).

4) Frisyren – eller ickefrisyren?

Maxlängden på en linjedomares frisyr är 35 mm lång, helst rekommenderas en hårlängd på under 5 mm. Med många resdagar och ett tätt matchschema tas detta omhand av en praktisk trimmer. Denna hjälper även till med skäggväxten, som i sig får ha en maxlängd på 2 mm (undantaget från denna regel är ett tuff goatee-skägg som på Stephen Child sportar magnifikt i grafiken nedan).

5) Vakande ögon

Linjedomaren är som Will Champion i Coldplay. Vem då, tänker du? Just det. Linjedomaren är inte frontmannen i gänget, utan gör ett stort jobb i det tysta, som extramamma och wingman till huvuddomaren. Så fort huvuddomaren ser ut att vela gäller det för linjedomaren att leverera sin barskaste blick och vifta in honom på rätt spår i livet igen.

6) Kroppspråket

Som linjedomare är det viktigt att skjuta fram höften efter att man fattat ett beslut. Detta sänder en intuitiv signal om att linjedomarens beslut inte är att fucka med.

7) Linedancing

Linjedomarens kropp är ett mysterium. Bästa sättet att uppnå denna seniga degighet är (troligtvis) linedancing. Detta håller upp linjevanan och koordinationsförmågan, samtidigt som möjlighet till huvudbonad är en rolig krydda (något som dessvärre inte accepteras på jobbet).

8) Bärbar CD-spelare

Nu lämnar vi planen och träder in i linjedomarens privatliv. Måhända chansar vi lite fritt här, men ALLT pekar på att linjedomarens go-to mediespelare under resdagarna är en bärbar CD-spelare med långt skakminne. Opraktiskt och gammaldags tänker du? Men har man tillbringat 40 år samlandes på skivor så tänker man ju inte bara dumpa dem för en iPhone. Medan huvuddomaren för femtionde gången klagar över roamingavgifter kan linjedomaren lugnt relaxa till den där Linus på linjen-skivan han fick på skämt – som visade sig vara en riktig toppenplatta. Den handlade ju om honom.

Så – där har du den ultimata guiden till att sno linjedomar-stilen! Vill du gå längre än att bara klä dig i looken? Här hittar du mer information om vilka utbildningar som finns tillgängliga.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.