Hoppa till innehåll

Listan ingen bad om: Bästa mästerskapsbollarna genom alla tider

Jesper Johansson

Adidas har lanserat sin senaste mästerskapsboll och det fick oss att fundera. Vilka är egentligen de bästa fotbollarna genom tiderna?

Uefa och Adidas har presenterat fotbollen till kommande EM. Upplagan lär inte gå till historien här i Sverige, då vi som bekant inte är med efter ett patetiskt kval. Men likväl ska mästerskapet äga rum och till det här lilla evenemanget har det nu alltså skapats en fotboll. Och bollen verkar också ha en och annan intressant egenskap, det måste sägas.

Bollen, döpt till Fussballliebe, har nämligen en teknologi på insidan som ska förenkla livet för VAR-domare under mästerskapet. Teknologin ska alltså kunna göra att man vet exakt när bollen lämnar foten, vilket förstås förenklar livet för domarna i VAR-rummet.

Nya EM-bollen. Foto: Getty Images

Att en fotboll lanseras med en ny teknologi är dock inget nytt när det vankas mästerskap. Och det här handlar faktiskt inte om teknologier i sig, utan istället om mästerskapsbollars estetik genom åren.

Absolut ingen har bett om den här listan, men här kommer en samling mästerskapsbollar genom åren som sticker ut på grund av stil, finness och historisk tyngd. Håll till godo.

Adidas Telstar (1970)

Så här ska en fotboll se ut. Foto: Getty Images

Hur vi än vrider och vänder på detta så kommer vi inte runt Adidas Telstar. Be en sexåring rita en fotboll och av någon outgrundlig anledning kommer kulan vara vit med svarta pentagoner. För de har förstås inte sett en sådan boll i verkligheten. När bollen presenterades för 53 år sedan hade ingen sett den – bollarnas boll. Innan detta var bollarna läderfärgade och hade varken pentagoner eller hexagoner. Modellen har därmed revolutionerat fotbollsdesignen och är självklar på den här listan, som alltså ingen har bett om.

Adidas Tricolore (1998)

Foto: Getty Images

För första gången någonsin skapades en fotboll med mönster i färg. Lagom till VM i Frankrike tog Adidas fram en version av deras Tango-modell (läs mer nedan) som inte bara var svartvit. Mönstret var, för tiden, intrikat med tricoloren inarbetad i ett mönster som inte var lika blockigt som det vi sett tidigare. På gott och ont var detta början på en tid när en boll inte längre nödvändigtvis var svart och vit.

Adidas Azteca (1986)

Foto: Getty Images

Även här hittar vi en version av Tango-modellen (se nedan). Det som sticker ut här är att Adidas för första gången skapade en fotboll med namn och mönster förknippat med värdlandet. Döpt efter, well, aztekerna och den enorma arenan, med klassiska mexikanska mönster. Detta samtidigt som bollen fortfarande var just en fotboll. Mycket elegant. Bollens historik med Maradonas show både med fötter och händer bidrar.

Adidas Tango (1978)

Foto: Getty Images

Adidas Telstar är kanske ”bollarnas boll”, men Adidas Tango är inte långt därbakom. Efter att Telstar fick vara mästerskapsbollen både 1970 och 1974 valde det tyska företaget att skapa Tango lagom till Argentina-VM 1978. Sedan dess har vi, som du redan läst om, sett många varianter av det klassiska mönstret. Faktum är att bollens form finns att se på bollarna från VM 1982, VM 1986, Italien-90, USA-94 och VM 98. Dessutom, lagom till EM 2012 skapades en ny modernare variant av fotbollen – självklart utan den stil och klass som vi hittar i originalet. Är det enkelheten som gör bollen så … tydlig? Oavsett är mönstret ikoniskt och en evig del av fotbollshistorien.

Adidas Jabulani (2010)

Foto: Getty Images

För att den här listan, som du inte bett om, inte ska bli för mossig och bakåtsträvande måste vi givetvis också lyfta fram några relativt moderna klassiker. Och först ut är Adidas Jabulani som – faktiskt – revolutionerade sporten. Bollen skapade nämligen enorma problem för både utespelare och målisar. Den lätta konstruktionen gjorde nämligen att bollen vobblade och helt plötsligt hade ett nytt, skruvlöst, skott fått ännu större vikt. Detta är något som vi ser än idag. Bollen mottogs inte speciellt väl. Minns du Craig Johnstone, Liverpool-mittfältaren? Han sa i samband med mästerskapet att ”den som är ansvarig för den här fotbollen måste träda fram och skjutas på grund av kriminella gärningar mot sporten fotboll”.

Bonus också för att vi alla kan höra den här bollen. Den är nämligen dränkt i vuvuzelor.

Adidas Roteiro (2004)

Foto: Getty Images

Lagom till EM 2004, mästerskapet som för oss svenskar fortfarande ger en lite bitter eftersmak med tanke på hur bra vi var och hur vägen mot finalen såg ut, hade en intressant boll. Roteiro var när den lanserades nyskapande på flera sätt. Dels vägde den mindre än sina föregångare vilket gjorde det problematiskt för många spelare som var vana att kicka runt åtta kilo fotboll. Dels var den inte vit.

Den silvriga bollen med sitt udda mönster var väldigt ”meh” 2004 men nu, nästan 20 år senare, ser vi tillbaka på den med en varm känsla.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.