Logiken har talat, det här är världens snyggaste bil

Bild ¨på en röd bil av märket Lotus Elite

Dina åsikter spelar inte längre någon roll. Nu tar idealen över.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-03-15 17:14  |  Lästid: 3 minuter

Även den som inte skulle kalla sig bilintresserad har väl någon gång haft en favoritbil. Precis som allt annat när det gäller smak är ens val av vilken bil som ligger närmast hjärtat subjektivt. Någon gillar Mini Cooper, en annan drömmer om en Tesla och var och varannan: Ferrari.

Vissa skulle till och med kalla bildesign för en konst och med tanke på de spridda åsikter som finns kring vad som är en snygg bil är den tanken inte helt dum. Men vad är egentligen en snygg bil?

Den frågan har gänget på bilsajten Carwow försökt komma fram till genom att applicera det gyllene snittet på olika sportbilar. Det gyllene snittet bygger på en matematisk formel som sedan antiken setts som ett riktmärke för ideala proportioner, bland annat ska Michelangelo ha använt sig av det när han målade taket i det Sixtinska kapellet.

Genom att räkna ut hur väl 197 av världens fräsigaste sportbilar följer det gyllene snittet har carwow kunnat rangordna sportbilarna från snygg till snyggast, eller snarare: från mest ideala proportioner till inte så ideala proportioner.

Listan toppades av Ferrari Monza SP som följde det gyllene snittet till 61,7 procent. Den idealiska Ferrarin, vilken även körs av Zlatan, var även den enda bilen från det senaste decenniet som fick plats på topp 10. Hela topp 10 kommer här:

1. Ferrari Monza SP1

Foto: Getty

2. Ford GT40

Foto: Getty

3. Ferrari 330 GTC Speciale

4. Lotus Elite

5. Ferrari 250 GTO

Foto: Getty

6. Chevrolet Corvette C2 (Stingray)

7. Ferrari 330 P4

Foto: Getty

8. Alfa Romeo Alfetta

9. Lamborghini Miura

Foto: Getty

10. Maserati Indy

Foto: Getty
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-03-15 17:20