Lollapalooza Stockholm 2022 – allt du behöver veta

Veronica Maggio, The Killers och Lollapalooza Stockholm 2022-loggan

Veronica Maggio, The Killers och Post Malone i all ära – men var hämtar du festivalarmbandet och vad kan du förvänta dig i mat- och dryckväg? Så här blir Lollapalooza Stockholm 2022.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-06-27 14:02  |  Lästid: 4 minuter

Den ambulerande jättefestivalen Lollapalooza gjorde debut i Stockholm när det amerikanska festivalkonceptet intog Gärdet sommaren 2019. Äntligen fick stockholmarna sitt eget Way Out West och festivalen blev stor en framgång till besökarantalet – 56 000 besökte det stora grönområdet på Gärdet och arrangörerna själva tyckte efteråt att det var ”en supersuccé”.

Sen dess har Lollapalooza befunnit sig i karantän och både 2020 och 2021 års planerade festivaler fick ställas in på grund av pandemin. Men nu skriver vi 2022 och festivalen är äntligen tillbaka i den svenska huvudstaden.

Café sätter sig den konsumentupplysande kavajen (med rockig bandtischa under) och listar praktikaliteter som kan vara bra att ha koll på innan och under festivalen. Här är allt du behöver veta om Lollapalooza i Stockholm 2022.

Var?

På Gärdet i centrala Stockholm.

När?

Fredag 1 juli till söndag 3 juli.

Vilka artister och band spelar på Lollapalooza?

Veronica Maggio är ett av dragplåstren på Lollapalooza i Stockholm 2022. Läs Cafés färska intervju med popdrottningen här. Foto: Getty Images

Över 80 band och artister uppträder på Lollapalooza i Stockholm. Bland huvudnumren märks Veronica Maggio, The Killers, Post Malone, Pearl Jam, Imagine Dragons, Mellorockarna i Måneskin och Lorde.

Cafés tips bortom de största akterna: Gillar du intensiva gitarrer får du hålla igen med drickat på lördagen, för söndagen – specifikt eftermiddagen – är en dag av högsta internationella klass. Café slår an ett powerackord för Idles, Wolf Alice och Turnstile som avlöser varandra under 150 taggtrådiga minuter från 15.00 till 17.30.

Här kan du läsa mer om alla artister och band som spelar på Lollapalooza i Stockholm 2022.

Hur ser spelschemat ut?

Enligt nedan. Scrolla till höger vid instainlägget för att hitta spelschemat samtliga tre dagar.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Lollapalooza Stockholm (@lollapaloozase)

Festivalapp?

Finns att laddas ner via App Store och Google Play.

Hur många scener finns det på Lollapalooza Stockholm?

Festivalen består av fem scener – en mer än förra gången festivalen arrangerades i Stockholm:

  • Tower Stage
  • The Circus
  • Park Stage
  • Bay Stage
  • Perry’s Stage

Hur stort är festivalområdet?

Ingen officiell information finns ännu om exakt hur stort festivalområdet är i år. 2019 klockade Lollas area in på 190 000 kvadratmeter (närmre 27 fotbollsplaner för att använda den trötta men skapligt tydliga referensen) plus kringområden.

När öppnar och stänger området?

Festivalområdet öppnar 12.00 och stänger 00.00 varje kväll.

Har Lollapalooza Stockholm en åldersgräns?

Icke! Men alla under 13 år måste ha en målsman med sig när de besöker festivalen.

Gäller festivalbiljetter köpta 2020 och 2021 som entrébiljett?

Så länge du inte har begärt ett återköp på dina tidigare inköpta biljetter så gäller dessa som inträde för festivalen 2022.

Går det att låsa in sina grejer nånstans?

Yes, det är bara att gå direkt till festivalen från kontoret på fredagen 1 juli – utanför festivalområdet finns det skåp med lås att dundra in dina värdesaker i. Av precis allt att döma mot en kostnad.

Hur ser festivalområdet ut?

Vad serveras det för mat och dryck på Lollapalooza?

Precis som 2019 satsar Lolla stort på maten med sitt koncept Lolla Eats, med 40 restauranger bortom den klassiska festivalmaten. Vad sägs till exempel om en avsmakningsmeny från Tommy Myllymäkis AIRA, en Toast Skagen från Sturehof eller Fish & Chips från Riche?

Här är några av mat- och dryckställena som sticker ut:

  • Sturehof, Riche & Taverna Brillo. I VIP-området flyttar några av Stockholms kändaste krogar in i samarbete med Svenska Brasserier. Gästerna kan förvänta sig klassiska rätter som Toast skagen från Sturehof, friterad calamari från Taverna Brillo, och Fish N Chips från Riche.
  • Prisade kocken Tommy Myllymäkis Michelinrestaurang AIRA lanserade sin omtyckta fine dining-lunch tidigare i år, och nu kommer lyxkrogen till Lollapalooza (tillgänglig för festivalens Platinum-besökare). Festivalmenyn kommer bestå av avsmakningsmenyer med tonvikt på nordiska säsongsbetonade råvaror.
  • Sveriges största Texas Longhorn. I äkta amerikansk anda öppnar Lolla Eats Sveriges största Texas Longhorn-restaurang med hundratals platser och utsikt över stora scen – en magisk BBQ med avslappnad “Southern Hospitality” och Svenskt Kött-märkt kött.
  • Wine & Dine. Tillsammans med The Wine & Spirits Collective bjuder Lolla Eats på en unik festivalupplevelse där besökare kan boka bord för en härlig skaldjursplateau eller avsmakningsmeny i italiensk och spansk anda, i kombination med en gedigen vinlista på över 20 olika viner från deras producenter.
  • Lolla Beer Fest. Lolla Beer Fest arrangeras i samarbete med Spendrups som erbjuder ett brett utbud av hantverksöl till besökarna. I år blir det hela tre specialbyggda ölcontainrar uppställda på olika platser inom festivalområdet med en unik kyllösning som ser till att ölen håller precis rätt temperatur. Ölen kommer från Beavertown, Fourpure, New Belgium, Paulaner, Brutal Brewing, Blue Moon, Gotlands Bryggeri och Pistonhead.

Här är alla andra matställen som kommer att finnas på plats på festivalen.

Kennys Gelato 
Jeffreys Food Truck
Milners Fish and Chips
Carl’s Burger
Mackverket
Hk’s Lila Food Truck
Buntas Thaimat
Tannta Yaasaye’s Red Foodtruck
Beni Grill
Soulistic Food Truck
American Burger
Kebabrulle
Super Burger Stockholm
Sulles Streetfood
Belgian Waffles Company
Galet Gott Foodtruck
Langosvagnen
Waynes Fish & Chips
Tikka Roti
Toastmanne’n & Mimmis Nachos
Bohobar
Hjortkebab
Western Streetfood
Efter regn kommer solsken
Casey's Fish & Chips
GreenHouse - The Vegan Truck
Bun Bun
Taste Brazil
M Creperie
Vischan på Vift
Baos&burger
Nennas food truck
Asian mix 08
PappaPeppar
Neals Churros & Donuts
Fogarolli

Var hämtar jag ut festivalarmbandet?

Du hämtar ut festivalbandet vid entrén till festivalen på Gärdet. Vill du undvika eventuell kö kan du hämta ut ditt festivalarmband redan på torsdagen. Följande tider gäller för uthämtning.

Torsdag 30 juni: 12.00 – 20.00
Fredag 1 juli: 12.00 – 23.00
Lördag 2 juli: 12.00 – 23.00
Söndag 3 juli: 12.00 – 21.00

Tinder + Lollapalooza = sant

Sugen på en festivalromans? Lollapalooza och Tinder har (ish) slagit sig samman för att göra det lättare än någonsin att träffa din kärlek (om än så bara för en kväll) redan innan festivalen har börjat. Via ”Festival Mode" går du in på Tinder-appen och klickar på Tinder Explore. Där kan du klicka i vilka festivaler du planerar att gå på och sedan matcha med andra som också ska dit. Just nu är 22 festivaler runt om i världen anslutna, där Lollapalooza i Stockholm i juli är den enda svenska.

Var finns spellistan på Spotify så jag kan lyssna in mig på artisterna som spelar?

Here ya go!

Hur tar jag mig till och från festivalen?

Det smidigaste sättet att ta sig till Lollapalooza är till fots, cykel eller elsparkcykel (cykelparkering finns utanför entrén). Åker du röda linjens tunnelbana är det smidigast att hoppa av vid Karlaplan som är närmast entrén – inte Gärdet. Bussarna anpassar sina linjer och stannar så nära festivalen som möjligt och ett taxistopp finns utanför entrén.

Hur smugglar jag enklast in egen dryck på festivalområdet?

Nähäru, tyvärr kommer vi inte bjuda på några tjuv- och rackarknep inom festivalsmuggling. Däremot kan vi informera om att du får ta med en liten ryggsäck (dock inte större än ett A4, enligt Lollapaloozas frågebatteri på deras hemsida) in på festivalområdet. En ryggsäck som enligt gängse festivalpolicies världen över kommer att visiteras. Säkrast är nog att lämna Explorer-flaskan hemma.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-06-27 14:07