Hoppa till innehåll

Veronica Maggio: ”Jag är rätt trött på att vara ensamseglare”

Veronica Maggio intervju

Sveriges största popstjärna om blöta turnéminnen, headlinespelningen på Lollapalooza i Stockholm i sommar och varför hon aldrig kommer att ställa upp i Så mycket bättre.

Jag fastnade för albumomslaget till ditt nya album Och som vanligt händer det något hemskt. Var kommer sci-fi-inspon från?

”Det var en idé som dök upp när jag kom på skivtiteln. Jag började tänka på mig själv som någon sorts seriefigur. Det som stod i första serierutan var ’Och som vanligt händer det något hemskt’ och så ser man hur den här stackars emo-seriefiguren råkar ut för en massa hemska grejer. Min serieidol när jag var liten var Yoko Tsuno. Hon är en alienhjältinna fast hon har mänsklig form på jorden – hon är supercool! Därifrån kom inspirationen.”

Du är den mest streamade artisten på svenska genom tiderna. Hur ser du på det?

”Fantastiskt såklart, men mycket handlar om tajming och tur. Streaming har ju inte funnits så himla länge och jag kom in väldigt lägligt i hela karusellen.”

Många artister är frustrerade över intäktsmodellen för streams. Vad känner du?

”Jag känner att jag inte får klaga eftersom jag klarar mig bra, men det har snarare att göra med att det är så många streams och att jag också har andra intäkter. Generellt går alldeles för lite av streamingpengarna till artisterna.”

Du har skrivit filmmanus till en romantisk pusseldeckare i genrestil med Eternal Sunshine of a Spotless Mind, en av världens bästa filmer… 

”Hur kan man ens säga det? Det var så dumt att jag sa det! Men ja, jag har ju sagt det.” 

Jag menar mer att det väcker intresset. Det låter liksom lite för spännande för att inte ställa frågan ’Berätta allt?’ 

”Ja, okej! Men jag kan ju inte berätta allt för då skulle jag förstöra allt inför den eventuella releasen. Jag har sagt A, men mer kan jag inte säga utan att spoila allting.” 

Om jag förstår det rätt kom pandemin och sabbade finansieringen. Kommer det bli en film? 

”Ja, precis. Vi hade ändå kommit halvvägs med allt och då blev det att jag dök in i att göra det här albumet i stället. Då hamnade allt det där på is. Vi får se om det händer i höst eller i vår. Jag känner att jag börjar att bli för gammal för att spela den där rollfiguren. Jag får skriva om några grejer, haha.” 

Är det huvudrollen du ska spela? 

”Nej, men en av rollerna.” 

Är filmmanus något du vill satsa på i framtiden? 

”Absolut! Allt som har med skrivande att göra tycker jag är superkul! Jag gick en manusförfattarkurs på låg nivå och det var så kul att doppa tårna i den världen och lära sig mer om de reglerna och alla lagar som gäller i det universumet.” 

Du är en av headlineakterna på Lollapalooza i Stockholm i sommar. Vad har du saknat mest med att spela inför en stor festivalpublik? 

”Att det finns utrymme att ta ut svängarna på scenen. Det är konfetti och stora gester. Sen är det ju en otroligt knarkig känsla att stå framför så där mycket folk när man har turen att ha en stor publik. Det är magiskt.”

Hur skiljer sig turnélivet nu när du är strax över 40 år i jämförelse med när du var kring 30-strecket?

”Det var absolut stökigare förr. Skillnaden är väl att jag inte står och halsar en flaska rom och envist står och tjatar på vår turnéledare att vi ska komma för sent till vårt nästa gig dagen efter för att vara kvar lite längre på den här festivalen. Det var mycket mer kollokänsla över hela grejen förr. Det kändes aldrig att det var ett jobb, vi var bara ett gäng som var ute och röjde. Nu har jag större krav på mig själv. Jag vill ge publiken mer och jag tänker nog lite mer överlag nuförtiden.”

Veronica Maggio
Född: 15 mars 1981 i Uppsala. Bakgrund: Popdrottningen från Rackarberget slog igenom med dunder och brak med albumet Satan i gatan 2011. Sedan dess har Maggio varit en av Sveriges största popstjärnor, med sex kritikerrosade album på cv:t. I början av 2022 blev hon den första artisten med en låtkatalog på svenska att nå en miljard streams på Spotify.
Aktuell: Med nya albumet Och som vanligt händer det något hemskt och en sommarturné. Hon är bland annat en av huvudakterna på Lollapalooza i Stockholm i början av juli.
Foto: Getty Images

Du har två barn – Rut, 2, och Bosse, 11. Vad tycker Bosse om ditt jobb?

”Bosse hälsar att du gärna får sätta citationstecken och att han tycker att det är ’superjobbigt när folk frågar i skolan hur det är att ha en mamma som är känd, men att det är superkul att höra hennes musik på radio.’”

Du gifte dig med Nils Tull i höstas. Är det inte obegripligt att han inte tagit ditt efternamn? 

”Ja, eller hur? Det här låter så löjligt, men vi tänkte på hur det skulle bli i sommar med passen om vi byter nu. Med tanke på passhärvan. Så vi väntar med namnbytet till efter sommaren. Både jag och Nils kommer att heta Maggio Tull. Men jag kommer inte byta till Maggio Tull som artistnamn. Det orkar jag inte.”

Hur var bröllopet?

”Det var en av de roligaste dagarna i mitt liv! Vi gick och la oss sju på morgonen. När jag fick jag höra att det var några andra som hade efterfest på ett annat ställe så hade jag lite fomo när jag vaknade. Jag kände att jag hade lite fest kvar i mig.”

Gifte ni er i kyrkan?

”Vi hade en präst. Min mellanstadiebästis är präst och hon vigde oss, men vi var inte i en kyrka. Det var jättefint och sen var det full rulle med fotografering, tatueringar och allt möjligt kaos på kvällen.”

Tatueringar?

”Bara ett litet N. Något måste man ju göra.”

Foto: Bisse Bengtsson

Hur många samtal har du fått av folk inom Så mycket bättre-produktionen?

”Det kommer varje år, även om det inte går till mig personligen. I början var det mer ihärdigt. Nu är det mer som ett slentrianvykort från en avlägsen släkting i stil med ’du är fortfarande bjuden på årets återträff, som du vet kan du fortfarande få vara med’. Fast de vet att jag inte kommer att komma.”

Varför inte? 

”Jag gillar inte känslan när ett tv-team håller på och pressar en till att prata. Jag var med om en light-version av det när jag var med i Jills veranda. Jill Johnson är så gullig, ingen skugga ska falla över henne, men jag minns att jag kände mig jättepressad av produktionen. Man sitter själv och så är det någon inslagsproducent och alla vill att man ska börja gråta. De ställer samma fråga på hundra olika sätt till man svarar. Ofta blir det ganska fina program, men känslan i mig är inte bra. Jag känner att jag har blivit tvingad till något. Det är jobbigt att känna att man nojar i efterhand. Det lirar inte med min integritet.”

Jag vet att du ofta får prata om du känner att du har vuxit upp, så… vad tror du att pysslar med när du fyller 50 år?

”Jag har svårt att tänka mig att jag kommer att gå runt och inte göra någonting. Jag hoppas att jag skriver åt andra och jobbar mer med andra människor på något sätt. Jag är rätt trött på att vara ensamseglare och jag skulle vilja ingå i ett team. Kanske i ett filmsammanhang. Ibland tänker jag att jag skulle skriva böcker också.”

Fast det är väl ensamseglare om något?

”Ja, det är ju det mest ensamma man kan göra. Men kanske journalist då? Något där man får skriva, vara med folk och ha lite mindre fokus på sig själv.”

Intervjun publicerades först på Cafés syskonsajt Kingmagazine.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.