Hoppa till innehåll

Spelningarna du inte får missa på Lollapalooza i Stockholm

Young Thug, frilagd Billie Eilish och Dave Grohl från Foo Fighters samt Lollapalooza Stockholms logga.
Joakim Almén

I helgen intar den ambulerande jättefestivalen Lollapalooza för första gången Sverige och Stockholm. Café väljer spelningarna du inte bör missa.

Äntligen är det dags! Den årligen ambulerande jättefestivalen Lollapalooza* verkar tajma gassande solstrålar och nyliga semesterfirare när festivalen intar Gärdet på fredag och festivalgasar på ända in till (nästan) midnatt på söndag. I ett späckat schema varvas stora svenska artister som Markus Krunegård, Hurula och Laleh med internationella världsditon likt Foo Fighters, Billie Eilish och Travis Scott. Café väljer åtta spelningar som sticker ut i programmet – och som du noggrant bör överväga med din närvaro.

Hurula | Fredag 19.00, Park Stage

Robert Hurula fotad analogt för Café.
Robert Hurula fotad för Café inför släppet av hans senaste skiva Klass. Foto: Viktor Flumé.

Efter att rättmätigt belönats med en Grammis för årets rock, fått en villkorslös Göran Greider-hyllning och blivit utsedd till Sveriges näst bäst klädda man av Café har Robert Hurula med sitt 2019-färska album Klass bevisat att han är mycket mer än ”bara” landets bästa poppunk-akt. Alla som har varit på en Hurula-spelning vet att energi finns, att bandet låter kriminellt tajt och att en spelning aldrig behöver innehålla ett längre mellansnack än ”tack som fan!”. Efter att ha sett Robert Hurula live ett dussin gånger är det fortfarande den spelningen jag skriver upp först bland sommarens live-måsten. Det säger ändå någonting om hur monstruös Hurulas livekvalitet faktiskt är. (Joakim Almén)

Billie Eilish | Fredag 20.00, Tower Stage

Billie Eilish spelar live.

17-åriga Los Angeles-artisten Billie Eilish har stått för årets kanske största genombrott i musikvärlden, detta bland annat i kraft av det utmärkta debutalbumet When We All Fall Asleep, Where Do We Go? som ska ha inspirerats av mardrömmar och sömnparalys. Och det uppiggande mörkret som genomsyrar Billie Eilish artistskap gör att hon är väldigt olik andra tonåriga popsensationer. (Markus Thörnhammar)

Lana Del Rey | Fredag 21.15, Bay Stage

Lana Del Rey sjunger live.

Den egensinnigt melankoliska Lana Del Rey är alltjämt en av vår tids största popikoner som likt få andra artister skapat ett eget universum. Och den imponerande låtkatalog hon byggt upp under de senaste decenniet tillsammans med hennes patenterade sinne för estetik borgar för en bra live-upplevelse. (Markus Thörnhammar)

Travis Scott | Fredag 22.30, Tower Stage

Travis Scott spelar live.

Lite i skymundan har Travis Scott kommit att bli en av planetens största rappare. Hans belackare menar att hans status beror på hans flickvän, hans långa telefonlista eller förmågan att hela tiden fånga in rätt gäster, influenser och trender på sina egna släpp. Sant eller inte, det är få som gör musik på Travis Scotts astronomiska nivå just nu. Sicko Mode och Antidote kommer få Östermalm att skaka, och inpetat mellan hitsen kommer Travis Scott bjuda på ett skinande pärlband av blodsvarta popkarameller som inte går att snacka bort. (Tom Cehlin Magnusson)

Sheck Wes | Lördag 18.30, Park Stage

Sheck Wes spelar live.

Festivalens största dragplåster är några av hiphopvärldens största namn: Travis Scott, Lil Uzi Vert och Young Thug kommer till Gärdet från utsålda arenor världen över. Ett namn som är på väg åt samma håll är Sheck Wes, vars monsterhit Mo Bamba fick nattklubb efter nattklubb världen över att explodera ifjol. Låten gjordes på tjugo minuter på en dator som kraschade under inspelningen – och några månader senare var Sheck Wes signad av både Kanye West och Travis Scott, stod på samma scen som Drake, med en singel på Billboard-listans sjätteplats. (Tom Cehlin Magnusson)

Foo Fighters | Lördag 21.45, Tower Stage

Foo Fighters Dave Grohl spelar med brutet ben i Holland.

Taylor Hawkins, Pat Smear, Nate Mendel och inte minst Dave Grohls Foo Fighters Sverigehistorik är väldokumenterad. Ingen har väl glömt hur en övertänd Grohl ramlade av scenen under Monkey Wrench, bröt vadbenet men återvände för att slutföra bandets spelning på Ullevi 2015. Svenskar har som bekant en tendens att omfamna minsta lilla möjlighet, minst lilla detalj som tyder på att en världsartist (Hej Bruce Springsteen!) älskar Sverige lite, lite, lite mer än säg Glasgow, Madrid eller annan europeisk konsertstad de sopar förbi under sina världsturnéer. Det går inte att komma ifrån: Foo Fighters Sverigehistoria samt – såklart – Seattlebandets otroliga hitkatalog gör att Lolla-spelningen kittlar till lite extra. Dessutom: lyxigt med två timmars speltid – ovanligt generöst för att vara en festivalspelning. (Joakim Almén)

Wolfmother | Söndag 18.30, Park Stage

Wolfmother, som slog igenom när var och varannan ung vuxen hade gitarrer med fem färgglada plastknappar på halsen i vardagsrummet, kan lätt avfärdas som ett gäng föredettingar. Och visst, Andrew Stockdales rifftunga Zeppelin- och Sabbath-influerade Wolfmother har inte släppt ett riktigt starkt album sen 2009 års Cosmic Egg. Men vad bandet inte har i nyliga hits tar de igen med ett vansinnigt tajt liveframträdande. Bandets spelning på Gröna Lund 2016 var lika bra som det var överraskande. Andrew Stockdale, gitarrvirtuos. (Joakim Almén)

Young Thug | Söndag 18.30, Bay Stage

Rapparen Young Thug spelar live.

Det finns superstjärnor, och så finns det superstjärnor. Alltså, det finns folk som är kända för att de har gjort något som på något sätt har gjort dem kända, och så finns det människor som bär på en så koncentrerad karismakvot att det helt enkelt är omöjligt att föreställa sig att de ska kunna leva normala liv. Ett ypperligt exempel på det senare är Young Thug, rapparen som med sitt osannolika flow, stil och personlighet har trollbundit världen i fem år. Han har revolutionerat hiphop-genren, han har krossat gränserna för hur rappare kan klä sig, han har brutit mot (antar jag) lagen genom att skicka ut levande ormar till skivbolag för att marknadsföra sitt senaste mixtape. Spelningen på Lollapalooza är ett unikt tillfälle att se en av världens bästa artister, och mest intressanta människor. (Tom Cehlin Magnusson)

SE OCKSÅ: Allt du behöver veta om festivalen Lollapalooza

* Lollapalooza startades 1991 av alternativ rockbandet Jane’s Addictions frontman Perry Farrell och var under sina första sex år en turnerande festival i USA där planetens coolaste rockband spelade. Sen dess har mycket hänt och numer uppträder många av världens största artister från de flesta större genres på festivalen, som nu turnerar både i USA, Sydamerika och Europa. Under 28-30 juni kommer festivalen första gången till Sverige och Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Lollapalooza Stockholm – här är allt du behöver veta

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.