Looptroop Rockers: ”Vi ställer upp igen om Frank Ocean ställer in”

Looptroop Rockers om Hall of Fame-utmärkelsen, vilket tröjnummer som bör Hall of Fame-hissas för bandet och hur man ställer sig till att ersätta Frank Ocean på Way Out West – igen.

Joakim Almén  |  Publicerad 2017-03-24 10:39  |  Lästid: 3 minuter

Sedan 2014 väljs årligen svenska artister och musikkreatörer in i Swedish Music Hall of Fame. Hittills har 31 artister valts in med syftet att lyfta och erkänna artister och musikskapare som haft betydande roller för svensk populärmusiks utveckling. Bland tidigare invalda artister märks storheter som Kent, Robyn, Ulf Lundell, Ebba Grön och The Latin Kings, och under torsdagen valdes 8 nya artister och musikskapare in i det finaste av de fina svenska musikrummen.

Cafés Joakim Almén träffar en hedrad skara hiphop-legendarer direkt efter offentliggörandet på Nobis Hotell i Stockholm.

Hedrade hiphop-legendarer. Embee, CosM.I.C, Supreme och Promoe i Looptroop Rockers valdes idag in i Swedish Music Hall of Fame. Foto: Joakim Almén.

Grattis! ”Hur känns det?” på klassiskt sportfrågamanér.

– Då svarar vi på klassiskt sportmanér. Motståndarlaget kämpade väl, haha. Det känns lite oväntat. Hedrande för att vara klyschig. Vi hade inte tänkt så mycket på det innan, men när vi satt i sviten med andra som blivit invalda kändes det hedrande, säger Supreme i Looptroop Rockers.

Looptroop, eller Looptroop Rockers som hiphop-kvartetten döpte om sig till 2008, är blott den andra hiphop-akten efter Latin Kings (tredje om man väljer att kategorisera Leila K som hiphop) som väljs in i den relativt nyinstiftade, fina, musikfamiljen.

Ni är den andra hiphopakten som väljs in, det måste ju kännas rätt fett ändå?

– Ja! Att vi nu är i en tid där hiphop är accepterat på det sättet, även om vi har känt oss utanför hela etablissemanget ändå, säger Supreme.

Känner ni så fortfarande?

– Ja, med hela musikindustrin. Vi var öppet kritiska när vi startade, och har alltid känt oss lite utanför och det gör vi fortfarande. Därför känns det lite oväntat att vi blev invalda här. Det är grymt, det visar att man kan göra det på andra sätt och 25 år senare få ett erkännande.

Embee fyller i:

– Vi har inte fått så mycket priser tidigare, så då känns det här som ett jävligt fett pris att få. Det sammanfattar hela vår karriär och livsåskåding som band.

Konceptet med Hall of Fame är kanske främst förknippat med amerikansk lagidrott, där det fläskas på rejält under inväljningsceremonier. Matchtröjor hissas och tröjnummer pensioneras. Looptroop Rockers har under sin karriär gjort sig kända för att uppträda i basket, baseball, eller hockeyställ. Bland annat i videon till gruppens kanske största hit – Don’t Hate The Player.

När man väljs in i Hall of Fame i idrotter hissas tröjor. Om Looptroop vore ett tröjnummer – vilket tröjnummer hade hissats upp i taket?

– 92, det har vi på våra matchtröjor och det var då vi startade, säger CosM.I.C blixtsnabbt.

– Vi har varit tydligt influerad av sportgrejerna med våra scenkläder. Förut hade vi basketställ och nu har vi haft baseballställ. Det har varit lite olika siffror på dem, men nu på sistone har vi haft 92, fyller Supreme i.

– Ja, vi hade ju hockeyutstyrsel i Don’t Hate The Player-videon, säger Promoe.

Till Swedish Music Hall of Fame ges man enbart tillträde om man varit verksam i över 25 år. Looptroop har en lång karriär i hiphopens absoluta framkant att blicka tillbaka på.

Vad skiljer Looptroop idag mot för 25 år sen?

– Inte så jättemycket för oss, men musikscenen i Sverige. När vi började var det rocksverige. Hiphop var inte speciellt stort, och vår hiphop var absolut inte speciellt stor. Nu har hiphopen som genre vuxit sig till ett mycket större träd och har en plats i offentligheten. Det finns många röster som tidigare inte fick plats, men nu får en plats. Om vi har varit med och bidragit till det är vi stolta över det, säger Supreme.

Ni verkar trivas väldigt bra ihop, har ni haft någon större kris?

– 2002 var vi väldigt nära att splittras. När vi skulle följa upp Modern Day City Symphony. Vi kände stressen att försöka göra någonting bra och fortfarande inte hade den mognaden och tilltron till oss själva, till varandra. Det var kritiskt där, men när vi kom förbi det och klarade det. Sen dess har det bara blivit bättre, säger Promoe.

Hur mår svensk hiphop idag?

Supreme svarar igen:

– Det känns som att den mår strålande. Och jag poängterar framförallt att det känns fint att vi hör så mycket olika perspektiv som vi inte gjorde då.

Vilka ligger i framkant, tycker ni?

– Mycket av den nya, svenska, populära hiphopen som ändå hörs i radio har ju tydlig politisk anknytning. De talar om samtiden i ett tydligt arv efter Latin Kings, Timbuktu och det vi gjorde fortfarande gör. Det tycker jag är superinspirerande, säger Supreme.

2012 ersatte gruppen Frank Ocean med kort varsel för en spelning på Way Out West. Det hela utvecklades till den ”hehe”:iga skämtföljetongen ”Looptroop ersätter”. Nu när Frank Ocean faktiskt är bokad till årets Way Out West aktualiseras frågan igen.

Rycker ni in igen om Frank Ocean ställer in på Way Out West?

– Vårt stående svar är ”självklart!”. Ni kan alltid lita på oss, vi kan alltid rycka in och ta hand om det, säger Supreme och skrattar.

– Just om Frank Ocean ställer in, fyller CosM.I.C i.

– Ja, eller egentligen alla. De behöver inte vara nervösa. Vi ställer upp! Vi är inte nervösa, avrundar Supreme.

Vad har ni för nya grejer på gång framöver?

– Det kommer att komma ny musik framöver, säger Supreme.

– Vi har gjort ett gäng nya låtar som kommer att släppas under året, ganska snart. Vi har en idé men vi har inte hundraprocentigt formulerat den än, säger Embee.

Troligtvis dröjer det inte alltför länge innan vi får höra legendarernas åttonde album i ordningen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 13:37