Lyckas med köttet till nyår – 5 snabba med köttspecialisten Niklas Odin

Är du ansvarig för nyårsmiddagen i år? Här är tipsen du behöver för att lyckas med köttet!

Thowe Wagner Larsson  |  Publicerad 2016-12-28 12:04  |  Lästid: 2 minuter
kottspecialist niklas odin

”Black market”-entrecôte från Vassa Eggens köttmeny

Nyårsafton närmar sig men misströsta ej om lotten att lösa nyårssupén har fallit på dig. Vi tog kontakt med köttspecialisten Niklas Odin, till vardags köksmästare på restaurang Vassa Eggen i Stockholm, för att få svar på hur vi lättast går tillväga.

5 snabba med köttspecialisten Niklas Odin:

vassa eggen nyar 1

1. Vilket kött är det perfekta köttet till nyår och hur tillagar jag det bäst?

– Entrecôte! Pannan ska vara het och köttet ska ryka lite när du slänger det på pannan. Stek eller grilla hårt på båda sidorna och invänta en innertemperatur på 48 grader. Ta bort köttet från pannan och låt vila i 10 minuter innan du serverar det.

2. Vilket kött ska jag välja om jag vill laga en nyårsmiddag till ett lägre pris?

– Flankstek är det bästa alternativet. Det kostar hälften så mycket som entrecôte, tillagas på samma sätt och är väldigt gott.

3. Vilket är det vanligaste felet vi gör när vi tillagar kött?

– Antingen så översteker man köttet så att det blir torrt eller motsatsen – man har för låg värme och låter köttet koka i stället för att hettas upp rejält.

4. Vilket kött är lättast att lyckas samt misslyckas med?

– Filébitar som till exempel oxfilé är svårast att lyckas med. Råkar man steka över med 1 grad blir det nästan torrt och lite grått. Det lättaste köttet är skuldra från den spanska ibericogrisen. Den köttbiten kan du glömma bort på spisen och den smakar ändå gott.

5. Hur vet man att köttet har rätt stekgrad om man inte har en köttermometer?

– Testa att trycka på biffen. Är köttet rare/medium rare går köttet inte tillbaka. Är det viss studs eller motstånd i köttet är det troligtvis runt medium och är biffen hård när du trycker på den är köttet troligtvis medium well eller well done.

Vad Niklas Odin äter på nyårsafton? Hans melodi är enkel. En trerättersmeny med löjrom, entrecôte och hjorton som huvudpjäser som inte tar maximalt med tid eller förberedelser. Kom ihåg: det är sällskapet som räknas, inte stekgraden på köttet!

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar