Hoppa till innehåll

Lyssna på det här klippet på världens mest högljudda fågel

Högljudd fågel skriker.
Markus Aamisepp

En pippi som låter lika högt som ett jetlplan skulle man inte vilja byta ut morgontuppen mot.

De flesta har kanske hört om att man förr i tiden blev väckt av tuppar som gav ifrån sig ett litet ”kuckeli-kuu” så där på morgonkvisten när man skulle upp och börja plöja på gården – eller vad man nu gjorde. Deras väckarklockafunktion var så pass vedertagen att det till och med i den nordiska mytologin sades att den guldfjädrade tuppen Guldkammen inför världens undergång skulle väcka alla asar i Valhall.

Vissa fåglars klang är alltså lite morgonmysigt – medan andras är mer blodisande. Som till exempel den minst sagt skrikiga Vita klockkotingan.

I en ny studie visar det sig nämligen att fågeln har det mest högljudda lätet som någonsin spelats in.

https://www.youtube.com/watch?v=uWopM3QMU-4
Den vita klockkotingans ”sång” är som tagen ur en skräckfilm med Alien-tema.

Skulle den vita klockkotingan bytt ut tuppen i en tid utan väckarklockor skulle antagligen proppar uppstå i blodflödet och tinnitus vara ett faktum.

Fågeln, som lever i Amazondjungeln, kan nämligen tjuta så högt som upp till cirka 125 decibel – vilket motsvarar ungefär samma ljudnivå som att ett jetplan skulle flyga 25 meter ovanför ens blottade öron.

Kvittret är alltså så pass högljutt att forskare tror att vita klockkotingor får nedsatt hörsel av varandra.

Varför den vita klockkotingan kan ge ifrån sig utomjordiskt höga ljud är antagligen på grund av dess unika autonomi som är ett resultat av dess fruktbaserade diet. Fågeln tar in stora frukter i näbben och tuggar dem hela tills det bara är frön kvar – vilket innebär att de har väldigt starka matsmältningsmusker. Det är i sin tur dessa steriodpumpade kolosser som hjälper fåglarna att skrika så där extra högt.

Vill man själv jobba på att utveckla en mer robust stämma kan man alltså ta sig an ett evolutionärt uppdrag och försöka börja tugga hela frukter – eller så nöjer man sig med sin människostämma och håller sig långt borta från högljudda sydamerikanska fåglar istället.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.