Malin Åkerman

Först Entourage, sedan Ben Stiller-komedin The heartbreak kid – och härnäst 300-regissören Zack Snyders mäktiga storfilm Watchmen. Det är inte för inte som Malin Åkerman kallas ”nästa Cameron Diaz”. Café pratar Facebook, fyllesamtal och framtid med vår nya fixstjärna. Ka-blam! – Hoppsan, säger Malin Åkerman med ett andfått skratt. – Jag råkade visst stänga dörren […]

Publicerad 2008-05-06 22:42 | Uppdaterad 2014-01-27 14:27  | Lästid: 7 minuter |

Först Entourage, sedan Ben Stiller-komedin The heartbreak kid – och härnäst 300-regissören Zack Snyders mäktiga storfilm Watchmen.
Det är inte för inte som Malin Åkerman kallas ”nästa Cameron Diaz”.
Café pratar Facebook, fyllesamtal och framtid med vår nya fixstjärna.


Ka-blam!
– Hoppsan, säger Malin Åkerman med ett andfått skratt.
– Jag råkade visst stänga dörren lite för hårt.
Sveriges för närvarande mest framgångsrika skådespelerska har just rusat in i sin villa i trendiga Los Angeles-stadsdelen Los Feliz. Hon låter som en kvinna som har bråttom.

Och mycket riktigt, hennes tid är extra dyrbar i dag. Allt praktiskt ska tas om hand inför inspelningen av filmen Watchmen, ett arbete som beräknas pågå i sex månader. I Kanada. För regin står Zack Snyder, mannen bakom den uppmärksammade 300, filmversionen av tecknaren Frank Millers seriealbum om slaget vid Thermopyle. Bland motspelarna märks bland andra Billy Crudup från Almost famous.
– Jag var väldigt tveksam när jag först fick höra talas om den, säger Malin. Jag trodde typ att det var en ny Spider-man.

Men så läste hon serietidningsnovellen som historien bygger på och fastnade direkt.
Vad hon inte tänkte på när hon tackade ja till rollen var all träning som krävdes.
– Vi har en slagsmålsscen i filmen. Det är jag och en annan kille mot fem killar. För trovärdighetens skull måste jag ha lite muskler. Det måste se ut som om jag kan klara det. Och herregud, vad jag har kämpat. Jag har haft personlig tränare.
Okej, rätt ska vara rätt. Hon säger inte slagsmålsscen och personlig tränare. Hon säger ”fighting scene” och ”personal trainer”.
Malin Åkermans svenska är hela tiden kryddad med engelska uttryck. Jag får höra ”military”, ”taken woman” och ”we’re gonna win” mitt i någon mening.
– Hemskt ledsen, säger hon. Men jag pratar så sällan svenska.
Född i Stockholm kom Malin till Kanada som tvååring, då föräldrarna skildes och hennes mamma slog sig ner i Toronto. Ända sedan dess har Nordamerika varit hennes hem.
– Till och med mamma och jag pratar engelska med varandra ibland, urskuldar hon sig.

Det är lugnt. Tillbaka till träningen nu, det var den du skulle berätta om!
– Vi har kört trampolin, vikter, rep och klättring. Ungefär samma typ av träning som Demi Moore gjorde inför GI Jane, tydligen. Jag ser inte resultaten än, men känner mig starkare. Fast det var en brant uppförsbacke. Jag hade inte tränat på åratal, inte sedan före gymnasietiden, innan man träffade killar och började dricka alkohol… Då sysslade jag med figure skating… vad säger man, konståkning? Jaja, och så dansade jag. I skolan höll jag på med de flesta sporter. Men det var länge sedan.

Hur stor roll har du i Watchmen?
– Jag spelar The Silk Spectre, en av flera maskerade hämnare…

Har The Silk Spectre förmågan att döda folk med – sammet?
– Det får du se…
En pratstund med en Hollywoodaktris på uppåtgående – en tjej som just nu pryder stortavlor i Los Angeles – är sällan enkel att få till.
Malin Åkerman är inget undantag. Cafés intervju spikas och bokas om både en och tre gånger innan den kan genomföras. Hennes agent Keleigh Thomas i New York beklagar ändringarna:
– Sorry, men Malin är så i ropet just nu…
Samma dag som jag intervjuar Åkerman är hon på en helsida i usa:s största dagstidning, usa Today. Där tippas hennes film med Ben Stiller, Heartbreak kid, bli höstens stora komedi (detta infrias inte, men Malin får genomgående lysande recensioner för sin rollprestation).
Samtidigt har hon precis avslutat 27 dresses, där hon spelar mot Grey’s anatomy-stjärnan Katherine Heigl – och ska alltså om bara några timmar flyga iväg till en ny inspelning uppe i Vancouver.
Mitt i alla detta har hon dessutom hunnit gifta sig, får jag reda på av en slump. Malins telefon ringer. Intervjun avbryts tillfälligt.

Var det din pojkvän?
– Min man, faktiskt.

Så du är gift?

Frågan följs av ett plågat stön. Det låter som om Malin verkligen inte hade tänkt diskutera ämnet.
– Okej: Jag gifte mig i södra Italien, där min man kommer ifrån, den 20 juni… så nu är jag en taken woman, haha!

Är han också skådespelare?
– Han är musiker. Trummis.

Aha, så ni träffades…
– …ja, han var med i bandet.
Bandet. Såklart. Efter hennes ankomst till Hollywood tyckte Malin ett tag att skådis­branschen var så trögjobbad att hon först parallellsatsade på musiken och sedan, under ett och ett halvt år, bara ägnade sig åt jobbet som sångerska i gruppen Ozono, som senare bytte namn till The Petalstones.

Var det kärlek vid första trumvirveln?
– Nej, det dröjde faktiskt ett tag. Vi var kompisar först. Hela den där bandgrejen…
Nytt litet stön.
– Jag tänkte alltid att man inte kan vara tillsammans när man är med i samma band. Men det var faktiskt ett bra sätt att lära känna varandra. Jag letade inte efter ett förhållande just då. Men är det kärlek så är det.

Vänta nu, juni sa du… var inte du mitt uppe i inspelningen av 27 dresses då?
– Jo, men jag fick ledigt i tio dagar.

Var det ett stort bröllop?
– 150 personer. Mamma, pappa, min familj och mina kompisar var på plats.

Vad hade du för erfarenheter av den amerikanska dejtingkulturen innan du gifte dig?
– Den är ett skämt. Jag gillar den inte alls. Killar dejtar flera tjejer på en gång. Och jag fattar inte varför de måste vänta tre dagar efter en dejt innan de kan ringa tillbaka. Det ska alltid vara macho här i Hollywood. Sånt är inte min grej. Om någon tycker om mig får de gärna ringa samma kväll och säga att de haft kul. Efter tre dagar är jag borta.

I dag jobbar Malins man, Roberto Zincone, som studiomusiker i Los Angeles. Med tanke på det omfattande schemat för Watchmen väntar därmed ett långdistansförhållande:
– Vi får försöka ses så ofta vi har tid.

Dina dagar som anonym skådis är över nu. När hamnar ditt hus på en ”star map”?
– Det hoppas jag att det aldrig gör. Det vill jag verkligen inte.

Lärde Ben Stiller dig att göra ”Blue steel”-minen från Zoolander när ni spelade in The heartbreak kid?
– Nej, haha, jag har min egen look som jag kan göra – min egen Zoolander.

Stämmer det förresten att filmen blev bannlyst under San Diegos filmfestival på grund av sexscenen mellan dig och Stiller?
– Jag tror att festivalen sammanföll med Comic-Con, serietidningsmässan. Det var många barn där och arrangörerna har försökt att göra mässan mer barnvänlig. När det är ett arrangemang för hela familjen så där kan jag förstå det. Det är en del sex och några nakenscener i filmen, och här i usa tycker de lätt att det blir lite för mycket.

Vem hade du på väggen i flickrummet när du växte upp?
– När jag var tolv var jag kär i Michael Jackson och River Phoenix. Nu är båda borta. Den av dem som fortfarande lever ser ju inte riktigt ut som när jag var tolv…

Vem är sexigast i Hollywood i dina ögon?
– När jag växte upp fanns det så många fler intressanta killar. Nu är det tjejerna som är otroliga, speciellt en tjej som Salma Hayek. Annars älskar jag kvinnor från 60-talet. De hade så vackra kroppar då och var mycket mer feminina. Nu ska alla vara så smala och flickaktiga.

Malin Åkerman medverkade i reklamfilmer redan som treåring. Men det var aldrig självklart att hon till slut skulle hamna i Hollywood. Först efter en karriär som fotomodell fick hon rådet att bege sig till nöjesindustrins huvudstad. Här uthärdade hon några hårda år innan hon slog ut hundratals andra i kampen om en roll i hbo-serien The comeback, Vänner-­stjärnan Lisa Kudrows soloserie som lades ner efter bara en säsong.
– Men branschen såg den och konstaterade att Malin kan det här med komedi. Hon visade upp ett slags Cameron Diaz-kvalitet, säger Malins agent Keleigh Thomas.
Sedan dess har den 29-åriga svenska skådespelerskans aktier bara stärkts. Hon har gjort en omtalad biroll i hbo-hiten Entourage – och inför The heartbreak kid petade Malin, enligt Keleigh Thomas, bort namnkunniga profiler som Kate Hudson och Gwyneth Paltrow.

Vilka är de tre första sakerna man bör göra om man bestämmer sig för att flytta till Los Angeles och pröva lyckan som skådis?
– 1) Börja i hemlandet. Skaffa en cv, ta jobb. Här väger kvantitet tyngre än kvalitet. Man måste komma hit och visa att man har gjort lite olika jobb. 2) Skaffa manager eller agent, helst innan flytten. 3) Ta med en kompis som stöd. Det blir alltid massor av nobbar och det gäller att ha tålamod. Man måste ha någon att kunna ta ett tröstande glas vin med.

Hade du några sega ströjobb innan det lossnade?
– Absolut. Jag tror att varenda skådis har jobbat som servitris. Det är ett bra jobb för den som vill vara i branschen. Man jobbar på kvällarna och har tid att gå på auditions på dagarna. Jag var bartender i två år.

På tal om bartendrar… Los Angeles är nio timmar efter Sverige, en tidsskillnad skräddarsydd för fyllesamtal. Hur ofta blir du uppringd på morgonen av lulliga kompisar som precis har gått ut på krogen hemma i Stockholm?

– Nja, jag växte ju upp i Kanada så alla mina krogkompisar är därifrån. Det skulle väl vara mina två systrar i Sverige som ringde asfulla i så fall. Men de skulle aldrig göra sånt. Då vet de att jag inte skulle bli så glad. Jag är lite beskyddande av mig…

Du fyller 30 i maj. Vad önskar du dig?
– Att hela min familj kan vara här tillsammans på min 30-årsdag. När de läser den här artikeln kanske de kan börja spara till biljetten!

Låt oss ge dem lite köpråd också: Vilken är den sämsta present du har fått?
– Strumpor! Det är alltid någon som ger en ett par strumpor…

Det finns en blond Malin Åkerman från Los Angeles på Facebook. Är det du eller har någon stulit din identitet?
– Haha, det är jag! Och där accepterar jag bara kompisar jag verkligen känner. Inte för att vara elak mot någon annan, utan för att jag gick med i Facebook mest för min familjs skull. Men jag är med på MySpace också och där accepterar jag vem som helst.

I Facebook-bildens förgrund syns för övrigt två champagneglas. Är glitter och glamour viktigt för dig?
– Inte alls. Jag är verkligen motsatsen. Du kan fråga vem som helst i min familj. Jag är något av en hippietjej. Jag lagar hellre middag med kompisar och går på stranden än går ut. Livet är så hektiskt som det är ändå. Det där med glitter och glam är bara falskt och tomt. Det går inte alls upp mot att träffa sina bästa kompisar, dricka lite vin
och äta god mat.

Din agent säger att du har Cameron Diaz-kvaliteter. Kan du ge oss ett typiskt Malin Åkerman-skämt?
– Gud, ingen aning… Men jag är väldigt sarkastisk. Ibland måste jag akta mig. Jag kan gå lite för långt med mina skämt. Jag är nog lite av en retsticka.

Vad skrattar du själv åt?
– Elaka komedier. Jag älskade 40 year old virgin. Det roligaste jag vet är att gå in på YouTube och se folk trilla och man vet att det gör ont. Sånt garvar jag ihjäl mig åt!

Magnus Sundholm

Dela på Facebook
Tweeta