Hoppa till innehåll

Efter byxdressen – här är fler damplagg som blir herrplagg

Joel Linde

Kan vi säga att något är manligt eller kvinnligt inom mode, eller handlar allt bara om trender? Vi lät Cafés modechef, Daniel Lindström, svara på frågan.

När Café skrev om den nya byxdressen för män blev responsen enorm. En del gillade det och ville ha en byxdress genast, andra tyckte att byxdress är ett plagg för kvinnor, inte för män.

Men är det alltid så att vissa plagg är manliga och andra kvinnliga, eller har det bara att göra med vad som är trendigt för stunden? Det är inte länge sedan vi hade svårt att tänka oss nakna anklar, snäva jeans och tights på män – nu ser vi det snart sagt överallt.

Via NY Times.

Så varför skulle inte klänningar och klackskor också kunna bli en naturlig del av herrmodet?

Vi lät Cafés modechef, Daniel Lindström, svara på frågan.

– När H&M gjorde nån kilt eller så för många år sedan, då tyckte man att det var otroligt konstigt och uppseendeväckande. Nu gör man inte det längre på samma sätt. Den här gränsöverskridande trenden som finns, den tror jag är här för att stanna. Jag tror verkligen det. Mina barn är i tioårsåldern nu och när de blir vuxna kommer det se helt annorlunda ut.

Bild från Facetasm 2014.

– Jag tror inte att det kommer vara lika viktigt att dela upp i manligt och kvinnligt. Det är stor skillnad på vad som accepteras jämfört med för bara några år sedan. Då tyckte man det var konstigt med killar som hade tights på sig, nu ser man det hela tiden.

Först blev det vanligt som träningsbyxor…

Via Jonas Parandian.

… och sedan i streetmodet.

Via NY Times.

Vad är drivkraften till att lösa upp gränserna mellan manligt och kvinnlig mode?

– Jag tror att i framtiden kommer man vilja klä sig bekvämt först och främst, och då tror jag att det andra inte spelar någon roll. Jag skulle gärna gå i tights hela dagarna, jag älskar ju det. Det är skönt, det andas, det är ju härligare än att ha på sig ett par jeans.

Vilket traditionellt kvinnoplagg kommer vi se alltmer på män?

– Jag har testat nån långskjorta nån gång och det är ju otroligt skönt. Som man kan man ju tänka på sommaren att det vore så härligt att gå i klänning. Luftigt och lätt och härligt, varför skulle inte jag kunna ha det, egentligen? Jag skulle gärna ha något klänningsliknande men då tror jag att formen inte blir kvinnlig för kropparna är ju annorlunda. Då blir det kanske något rakare, som ju redan är vanligt inom vissa kulturer.

Foto: Peter Stigter

Men om det är bekvämligheten som styr kanske inte klackskor kommer bli en stor del av herrmodet?

– Nej, så kommer det ju inte riktigt vara.

Via Pinterest.

Daniel pekar på Guccis visning 2015 då den nya designern Alessandro Michele tog långa steg bort från märkets klassiska siluetter och introducerade tunikor, spets och scarfer.

Via: Fashion week daily.

– Min första tanke var att det var helt sjukt och att det skulle gå åt helvete, det kändes väldigt märkligt. Så här i efterhand kan jag tycka att jag själv borde ha insett. Nu om du ser bilder på Jared Leto eller Harry Styles så känns det inte det minsta konstigt.

Harry Styles i Gucci FW17.

– Jag kan se framför mig att män börjar använda mer tunikor. Men det är klart, i storstäder kommer det gå mycket snabbare än på andra platser. Men jag tror och hoppas att modet kan gå i bräschen för en mer jämlik syn i samhället. I årets kollektioner tycker jag också att man kan se mycket skirt, ganska tunt och mycket hud. Det känns inte så traditionellt ”manligt”.

Men vissa designers har tagit – vad omvärlden har bedömt som – lite väl drastiska steg mot ett unisexmode. Den brittiska designern Jonathan Anderson, bakom märket J.W. Anderson, är en av dem.

Via Metro.

Är det alltid så att vissa plagg är manliga och andra kvinnliga, eller har det bara att göra med vad som är trendigt för stunden? Här är några exempel på män iklädda plagg som anses som typiskt kvinnliga.

Via Metro.

Via Metro.
Via Jezebel.
Via Metro.
Via Metro.

Via Metro.

Du har väl hört att byxdressen för män är sommarens hetaste trend?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.