25 böcker du hittar i alla killars bokhyllor

Undersökningar visar att män dessvärre läser allt mindre. Frågan är dock vad de väljer, när de faktiskt sätter sig med en bok? Här är 25 böcker du hittar i alla killars bokhyllor.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2024-04-02 07:28  |  Lästid: 7 minuter

1. “Jag är Zlatan”

Det enkla men ack så självklara bidraget. Bra läsning för den som någon gång funderat på hur det egentligen är att vara Zlatan. Något år senare släpptes uppföljaren riktad till alla som någon gång funderat på hur det är att vara en fotboll. Även den blev en publiksuccé.

2. “Aldrig fucka upp”

Den andra och kanske mest actionspäckade delen i Jens Lapidus Stockholm Noir-trilogi har en självklar plats i den typiska killhyllan. Inte bara för sitt rafflande innehåll, utan också för sin titel som subtilt varje dag påminner om att man aldrig någonsin bör fucka upp.

3. “Tills alla dör”

När Diamant Salihus utmärkta reportagebok gavs ut fick den snabbt en given plats i den manliga bokhyllan. Männen köpte den dels för sitt högaktuella innehåll och dels för att det började bli dags att byta ut det dammiga exemplaret av “Svensk Maffia”. Det finns nämligen inte hur mycket plats som helst i den genomsnittliga, manliga bokhyllan.

4. Ondskan

Ondskan åtnjuter en lite unik status, på det sättet att väldigt många har läst och älskat den, men att det också för många män är en av väldigt få böcker de läst. De här männen har alltså läst och älskat "Ondskan" men den har samtidigt inte väckt ens en antydan till mersmak att fortsätta läsa böcker. Inte ens att fortsätta läsa Jan Guillous böcker. Det är otroligt märkligt, men också lite skojigt. En bok som tycks ha lämnat många nöjda, men också proppmätta för resten av livet.

5. The Dirt

Om man kan utläsa någon sorts trend av den här listan, är det att män generellt kanske inte nödvändigtvis ogillar fiktion, men att vi åtminstone tenderar att undvika den. Och när vi ändå väljer att läsa fiktion så är det i allmänhet väldigt viktigt att den känns biografisk. I fallet The Dirt - den skandalösa berättelsen om rockbandet Mötley Crüe får man lite av varje. Chockvärde är helt

6. Harry Potter och De Vises Sten

Ett slitet exemplar av den första Harry Potter-boken är given i varje killes bokhylla. Den gavs till varenda barn över hela världen i julklapp, med hopp om att den skulle kickstarta läslusten. För de allra flesta killar lyckades det dessvärre inte, men den har trots det följt med en mängd flyttlass, eftersom den är en av väldigt få böcker i den genomsnittlige killens ägo.

7. Steve Jobs - En biografi

Killar älskar realism i sin litteratur, så självbiografier är väldigt frekvent förekommande i den manliga bokhyllan. Att den numera bortgångne Applegrundaren Steve Jobs alltid bar svart polo och blåjeans är av någon anledning ändlöst fascinerande för ägarna av den här boken. Kanske för att det inger hopp om att man någon gång ska uppnå en livssituation där man aldrig behöver tvätta.

8. Fever Pitch

Det är lite jämnt skägg mellan denna och Hornbys andra bästsäljare "High Fidelity", beroende på om killen i fråga drar mer åt musik- eller sporthållet. Eftersom killar läser så väldigt lite krävs det att någon skriver väldigt specifikt om något man redan är extremt intresserad av, för att intresset ska fångas. Där lyckas denna fotbollscentrerade far- och sonskildring med bravur.

9. Guinness Rekordbok

Även känd som boken som år efter år återpublicerar bilden på den åldrade mannen med mycket, mycket långa naglar och den där personen med ett häpnadsväckande antal klädnypor fästa i ansiktet. Det ska medges att Guinness Rekordbok inte är i killhyllan så mycket för texterna, som för bilderna.

10. Fear and Loathing in Las Vegas

Utöver realism är killar väldigt svaga för sensation. Och när det kommer till galna tripprapporter är det väldigt få som ens kommer i närheten av Hunter S Thompsons tidlösa killklassiker. Tidernas knarkigaste roadtrip. Och tidernas kanske killigaste bok.

11. Vad jag pratar om när jag pratar om löpning

Män älskar böcker som förhöjer fysisk aktivitet till något poetiskt och andligt. De älskar sådana böcker för att det skapar någon sorts förhöjd mening med träning. De kan inte bara acceptera att det är tråkigt och jobbigt, men göra det ändå och inte snacka så mycket om det.

12. En "Dassbok"

Högst tveksamt om den här kvalificerar sig. Vi pratar nämligen om ett bidrag som sällan hittas i specifikt bokhyllor. Den här är ju den mycket underliga serien där alla böcker har ett hål i hörnet med ett snöre, så man lätt ska kunna hänga den på en krok i badrummet. Det är oklart om den går att köpa på något annat sätt än via försäljare av jultidningar. En fördel med den här serien är att det varje år kommer en ny, vilket är för väl. Det är svårt att föreställa sig något äckligare än en "dassbok" med några år på nacken.

13. Framgångsboken

Detta alster av den välrenommerade författaren Alexander Pärleros får symbolisera en trend vi ser i killars bokhyllor. Under många år har vi kunnat se att bland de synnerligen få böcker män väljer att läsa, finns en anmärkningsvärt hög andel guider till framgång. Torftigheten är beklämmande.

14. 1001 filmer du måste se innan du dör

Det är talande att i "1001 böcker du måste läsa innan du dör" så hittar vi inte "1001 filmer du måste se innan du dör" någonstans. Ändå finns den överallt. Denna trötta bok som förklarar varför man måste se "Gudfadern".

15. Romanversionen av ett populärt tv-spel

Denna mycket speciella underkategori bland killböcker sticker ut lite extra. Det som hänt är alltså att ett tv-spel blivit så otroligt populärt, att man verkligen använder alla tänkbara sätt för att tjäna pengar på det. Och i vissa fall har man alltså gått så långt som att anlita en grupp författare som får skriva böcker baserade på spelet. Finns sällan där man hittar andra böcker, utan snarare där man hittar självlysande tangentbord.

16. American Psycho

Här är det viktigt att påminna om denna artikels titel - den heter ju inte "Fem böcker alla killar har läst". Så här ligger det nämligen till. Alla killar har sett filmen "American Psycho" och älskat scenen med visitkorten så oerhört mycket att de beställt hem boken. De allra flesta har sedan inte läst den, men eftersom de sett filmen så känns det som att de har det. Så det brukar de också hävda.

17. Att älska som en porrstjärna

Ett av ytterst få kvinnliga bidrag i killbokhyllan är denna klassiska Jenna Jameson-biografi. För övrigt författad av mannen bakom ett flertal andra killböcker - Neil Strauss.

18. Rocky - Samlade serier

Ja, vad ska man säga? Återigen landar vi i att killar älskar realism väldigt, väldigt mycket. Och saker som påminner om ens eget liv så mycket det bara går. Det enda som hade gjort Rocky mer realistiskt hade varit om karaktärerna istället för djur vore människor och istället för att vara tecknade... inte hade varit det. Men man kan inte få allt.

19. Den gamle och havet

Ofta ägd, aldrig läst. Till skillnad från i fallet "American Psycho" har killarna inte sett någon filmatisering av "Den gamle och havet". Resultatet är att den står i hundratusentals manliga bokhyllor, men nästan ingen vet vad den handlar om. Eller exakt hur den hamnat där.

20. En kokbok

Ja, det är sant att det gått en våg av matlagningsintresse de senaste åren. Men de allra flesta killar har absolut max en kokbok där hemma. Ofta behandlar den dessutom ett ämne med vilket de är mer än bekanta. Men det är praktiskt, det kan ju faktiskt hända att man ibland glömmer bort hur man lagar den enda rätt man någonsin lagar.

21. En roman som nyligen filmatiserats (med filmaffischen som omslag)

Det ledsammaste sättet att rida på vågen av en filmatisering är att lyfta boken med filmens Hollywoodstjärnor på omslaget. Samtidigt - underlättar det för att få män att läsa en fantastisk klassiker så kanske det är värt det. Men det är ju så jävla estetiskt frånstötande.

22. The Game

Otroligt populär reportagebok om ett ganska obehagligt sällskap som på ett maniskt sätt tränar sig på att ragga tjejer. Men den var en stor snackis när den släpptes, så den kommer sannolikt kunna hittas i alla killars och ganska många tjejers bokhyllor. Den enda röda flaggan som bör höjas är om killens exemplar av The Game är nyinköpt.

23. En coffeetablebok

Vuxna män gillar verkligen att titta på bilder av exempelvis gymnastikskor, men de gillar det ännu mer när det känns lite grann som att läsa en bok. Faktum är att coffeetableboken är ganska många killars absoluta favoritbok.

24. En klassiker

En klassiker som killen i fråga nätt och jämnt tog sig igenom (och knappt förstod) under gymnasietiden och sedan dess behållt som en trofé i bokhyllan. Han kommer naturligtvis aldrig läsa den, men det behövs inte. Han har redan klarat den.

25. En Bertbok

Bertböckerna fick många unga killar att läsa. Oavsett nivån av fortsatt skönlitterär konsumtion har den serien därför gjort ett så starkt avtryck som gör att dessa killar fortfarande i vuxen ålder har kvar minst en bok i serien i bokhyllan. Ett minne från när man var en lite, lite mer litteraturintresserad person.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-04-02 07:28